bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hedmana v honbě za další Norris Trophy vyzvou ostřílení mazáci

22. dubna 2019, 16:00

Jan Vojkůvka

Liga oznámila v neděli podvečer další finálové trio, mezi kterým se tentokrát bude rozhodovat o nejlepším obránci uplynulé základní části. Obhajovat zisk James Norris Memorial Trophy bude Victor Hedman z Tampy. Proti němu se postaví zkušení Brent Burns ze San Jose a Mark Giordano z Calgary.

Osmadvacetiletý Hedman se nestal pouze vítězem Norris Trophy v minulé sezoně, ale nominován byl už v sezoně 2016/17. Tehdy však byl nejlepším obráncem zvolen naopak Brent Burns, pro něhož je letošní nominace druhou v kariéře. Giordano, ač nejstarší z finálového tria, byl na ocenění nominován poprvé v kariéře.

Hedman, který tak byl nominován na cenu pro nejlepšího obránce potřetí v řadě, v této sezoně patřil k hlavním tvářím defenzivy Tampy, se kterou ovládl celou základní část. Mezi beky Blesků byl lídrem v počtu gólů (12) i asistencí (42) a v 70 zápasech vsítil celkem čtyři vítězné branky. Kromě své výtečné práce v obraně se blýsknul i sedmizápasovou šňůrou, při níž dokázal bodovat.

Hedman, jenž je také nejproduktivnějším obráncem v historii Tampy, získal v hodnocení +/- 24 kladných bodů a hrál v průměru necelých 23 minut na zápas.

Mnohem vytíženější byl vítěz Norris Trophy z roku 2017 Brent Burns. V rámci celé NHL byl s průměrem 25 minut a 6 vteřin celkově sedmým nejvytíženějším hokejistou. Toho využil také k tomu, aby se stal nejproduktivnějším obráncem celé ligy.

Popáté v řadě se čtyřiatřicetiletému Burnsovi podařilo odehrát kompletní sezonu. Během 82 zápasů dokázal ovládnout statistiky NHL mezi obránci v asistencích (67), bodech (83), v počtu vítězných branek (6) a také v počtu střel na branku (300). Jako vůbec první obránce San Jose dokázal překonat metu 60 přihrávek v sezoně a zároveň se stal po Joe Thorntonovi teprve druhým hráčem, jemuž se to v historii týmu povedlo.

Nováčkem mezi nominovanými je Mark Giordano. Pětatřicetiletý obránce Calgary se může stát teprve čtvrtým hokejistou, který získá Norris Trophy po dovršení 35 let. Před ním se to podařilo Nicklasu Lidströmovi, Dougu Harveymu a Alu MacInnisovi. 

Giordano byl druhým nejproduktivnějším obráncem ligy se 74 body za 17 branek a 57 asistencí. S 39 kladnými body ovládl hodnocení +/-, přičemž na ledě trávil v průměru 24 minut a 14 vteřin za zápas. Byl více než platným hráčem v přesilovkách s 21 kanadskými body a zároveň se mu dařilo i v oslabení, při kterém nejen, že spolehlivě bránil, ale vstřelil i čtyři góly.

O vítězi Norris Trophy se rozhodne 19. června v Las Vegas při udílení cen NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.