bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Historický podpis. Rantanen se stane nejlépe placeným hráčem Avalanche

2. srpna 2019, 12:00

Jiří Lacina

Hvězdných borců bez smlouvy je v NHL pořád slušná řádka. Pochopitelně mají statut chráněných hráčů, volné hvězdy bez omezení jsou dávno rozebrané. Winnipeg se asi ještě pořádně nadře, než se domluví na další spolupráci s tvrdohlavým Finem Patrikem Lainem. Neukotvený a nepodepsaný zůstává torontský Mitch Marner. Situace se vleče také kolem Mikko Rantanena.

Na draftu v roce 2015 šel až jako číslo deset. Loni v průběhu první poloviny sezóny vedl ligovou produktivitu a jeho průběžný bodový součet dráždil místní i zámořské novináře. Nakonec polevil a trochu se propadl, přesto může směle říct: ve třech dosavadních sezónách NHL si pokaždé navýšil počet bodů (38 -> 84 -> 87), gólů (20 -> 29 -> 31) i asistencí (18 -> 55 -> 56).

Otázka nezní, zda se stane nejlépe placeným hokejistou Avalanche, otázka stojí, kdy se tak stane. Nahrává mu i fakt, že ze stávajících borců Avs rozhodně nikdo platově nevyčnívá. Nejlépe placeným hráčem mužstva je aktuálně Nathan MacKinnon, s 6,3 mil. ročně modelový příklad jednoho z nejméně doceněných hráčů současné NHL.

Že ho Rantanen za stávajících podmínek přeskočí, se nabízí. Colorado na to má dost místa pod platovým stropem. Generální manažer Joe Sakic všechny už na začátku července ujistil, že týmový lídr MacKinnon je s faktem, že ho Rantanen platové překoná, srozuměn a smířen. Vlastní podmínky si bude moci vylepšit od roku 2023, do kdy mu poběží sedmiletý kontrakt na 44,1 mil. Podepsal ho v roce 2016 ihned po skončení tříleté nováčkovské smlouvy.

Časy, kdy kluby samy hráčům nabízely revizi platné smlouvy, jsou pryč. Ostatně ani dřív nedostal „přidáno“ každý podhodnocený hráč. Své by mohli vyprávět třeba Petr Sýkora nebo Patrik Eliáš, kteří kdysi patřili v New Jersey ke hvězdám ligy s platem pár set tisíc dolarů. Generální manažer Lou Lamoriello podle svých zvyklostí nehnul brvou. Dobrovolně nepřihodil ani cent.

MacKinnon může o nové smlouvě začít jednat nejdřív 1. července 2022, tedy rok před vypršením té stávající. „Nathan chce vítězit. Dnes je jiná situace než před několika lety. Liga se za těch pár let posunula. Platy šly nahoru,“ konstatoval s pokrčením ramen Joe Sakic.

Dobrá finanční situace Colorada je rovněž důvodem, proč Rantanenovi nemá význam dávat tzv. „offer sheet“, nabídkovou listinu chráněnému hráči, jako jsme letos zažili u Sebastiana Aha a jakou podle některých odborníků můžeme zažít v souvislosti s Mitchem Marnerem nebo Patrikem Lainem. Avalanche dopředu avizovali, že ve svém postavení dorovnají jakýkoli konkurenční pokus urostlého Fina přetáhnout.

Zatímco Toronto vymýšlí čáry máry, jak platový strop legálně překročit, Colorado je s 16,5 milióny volného místa v komfortní situaci. Podle insidera Adriana Datera považuje Sakic za srovnatelné borce Sebastiana Aha (8,45 mil. ročně) nebo Leona Draisaitla (8,5 mil.). Také podle dalších zdrojů se bude Rantanenův plat a stropová zátěž pohybovat mezi 8-10 milióny dolarů ročně.

Nic na tom zřejmě nezmění ani nabídka z KHL, kde získala na dvaadvacetiletého Fina z Nižněkamsku práva Kazaň. Nabídnuté 4 milióny dolarů za rok sice nezatěžuje žádný dočasný odvod do escrow fondu jako v NHL, ruka daňových úředníků rovněž není tak chamtivá jako v Severní Americe, přesto jde o sumu, která nemůže možnostem NHL konkurovat.

Takže kdy? „Nic urgentního. Tréninkové kempy nezačnou dřív než 12.-13. září. Do té doby podepíše víc chlapů. Jakmile uvidíte srovnatelná čísla, všechno bude jednodušší,“ dodal k jednáním s Rantanenem nedávno Sakic.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.