bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1925-1926: Odkoupení PCHA

Novou sezónu začněme již avizovaným vyloučením Hamiltonu ze soutěže. Protože by ztráta celého týmu byla více ztrátou celé NHL než klubu samotného, byli hráči převedeni na listinu nového klubu New York Americans, který se tak stal druhým americkým klubem v historii NHL. NY Americans byla za 75 000 dolarů prodána všechna ligová práva Hamiltonu. Licenci ke hře získal ještě i třetí americký klub ligové historie - Pittsburgh Pirates, po jejichž příchodu se počet týmu zvýšil na sedm. Pittsburgh vznikl z týmu Yellow Jackets, který působil v amatérské lize Spojených států. Po vstupu do NHL dostal nový název Pittsburgh Pirates.

 

Kromě dvou nových amerických týmů přinesla schůze před novou sezónou i jednu změnu pravidel. Podle nového pravidla se při více trestech některé odkládaly tak, aby zůstali na ledě vždy nejméně tři hráči v poli plus brankář, pochopitelně na obou stranách.

 

V ligových bojích, kde se tentokrát hrálo už třicet šest kol, si nejlépe vedli Ottawa Senators, už pošesté vítěz NHL. V sérii o Prince of Wales Trophy a tedy o postup do finále Stanley Cupu, se jim proti Montreal Maroons nedařilo, a tak se Maroons naskytla poprvé možnost bojovat o slavnou trofej. Proti nim navíc nastoupil loňský přemožitel městského rivala Canadiens - Victoria Cougars, vítěz WCHL. Zástupce západní ligy neměl proti soupeři z NHL, hnanému navíc představou překonání Canadiens, žádnou šanci a pohár se stěhoval zpět do NHL a do Kanady. To byla pro obě západní ligy velká rána, zejména když se v průběhu sezóny dohodly na sloučení pod názvem PCHA. NHL však v průběhu závěrečných bojů o Stanley Cup také zesmutněla a to z důvodů úmrtí jednoho z nejlepších brankářů NHL své doby, George Veziny. Vedení Montreal Canadiens se tak rozhodlo věnovat NHL cenu pro nejlepšího brankáře. Ta měla každoročně patřit gólmanovi, který měl na svém kontě nejnižší počet obdržených branek a odchytal alespoň třetinu ligových zápasů. Montreal Canadiens založili tuto trofej na památku slavného brankáře George Veziny, který od roku 1910 patnáct let střežil jejich svatyni.

 

Pacifická liga se v tu dobu stále nemohla vymanit z potíží. Hokejisté žádali vyšší a vyšší platy, aby se vyrovnali hráčům východu. Frank Patrick však tvrdil, že pověst o vysokých platech hráčů z východu se nezakládá na pravdě, že nevydělávají více než tři tisíce dolarů, což byla nejvyšší suma, kterou si Patrickovi mohli dovolit hráčům zaplatit. Ale hráči byli i nadále neoblomní, Patrickovi tedy přikročili k radikálnímu řešení - svoji Pacific Coast Hockey League prodali za 250 000 dolarů NHL. Oboustranně výhodným obchodem získala NHL většinu hráčů ze západu a doplnila jimi tři nové kluby: New York Rangers, Chicago Blackhawks a Detroit Cougars.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.