bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1935-1936: Gól ve 177. minutě

Po ročním účinkování se s NHL rozloučili St. Louis Eagles, kteří neunesli ekonomické nároky hry v NHL, přičemž hráče 'Orlů' si mezi sebe rozdělilo osm zbylých klubů. Soutěž samotná probíhala bez výraznějších zajímavostí, a tak jediným, o to však světlejším bodem sezóny, byla událost, k níž došlo na sklonku března.

 

V play off platilo a platí dodnes, že se každé utkání v případě nerozhodného výsledku prodlužuje s uplatněním pravidla tzv. náhlé smrti: hra pokračuje, dokud některé mužstvo nevstřelí branku. Nejdelší střetnutí v historii Stanleyova poháru se hrálo 25. března 1936 a trvalo téměř pět hodin! Šlo o semifinále Detroit Red Wings - Montreal Maroons. Detroitští do té doby nikdy Stanley Cup nezískali a proti favorizovanému držiteli poháru z předcházejícího ročníku neměli moc šancí. V normálním hracím čase střetnutí skončilo bez branek. První prodloužení přineslo obrovský nápor favoritů, ale vynikající detroitský brankář Smith nekapituloval. Druhé a třetí prodloužení probíhalo v mírnějším tempu, jako by hráči obou stran tušili, že boj bude dlouhý. Ve čtvrtém prodloužení byli hosté z Montrealu opět lepší, ale brankář Smith pořád zářil. Utkání se hrálo už osmou třetinu a stále nebylo rozhodnuto. Po skončení pátého prodloužení přišli zástupci obou týmů za Frankem Calderem, zda by nebylo možné zápas dohrát druhý den. S tím však předseda nesouhlasil a navrhl, aby vítěze určil los. Proti tomu se však ohradili diváci, kteří si naopak přáli pokračování a nakonec si jej také vynutili. A tak se hrálo dál. Hráčům viditelně ubývaly síly, odehráli čistý čas tří zápasů! Když už se zdálo, že na ledě není nikdo, kdo by dokázal skórovat, přišla 16. minuta 30 vteřina deváté třetiny. Tedy 176. minuta a 30 vteřina tohoto velkého boje (pět minut před půl třetí ráno). Levé křídlo Bruneteau zachytil dlouhou přihrávku od Kilreaua a poslal puk za záda překvapeného a nešťastného Chabota v brance hostí. V táboře Detroitu zavládla nepopsatelná radost. Dodnes znamená tento čas nejdelší zápas v historii světového hokeje. Tato výhra Detroitu výrazně pomohla a reprezentanti města automobilů po vítězství v NHL přešli přes Montreal i do finále poháru, kde po souboji s Torontem poprvé získali Stanley Cup.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.