bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1950-1951: Velké hráčské přesuny

V mezi sezónním období se 30. 4. 1950 odehrál první interdraft, tedy jakási meziklubová výměna hráčů. Celkem se týkal třiceti hráčů a čistý výtěžek (25 000 dolarů) šel na penzijní fond NHL. Detroit si vyměnil pětici hráčů s Chicagem a totéž učinil i Boston s Torontem. Toronto získalo za své tři hráče od Bostonu jednoho z nejvšestrannějších hráčů v celé historii NHL Billa Ezinického. Nakupovalo se samozřejmě i v nižších profesionálních soutěžích a mezi amatéry.

 

V sezóně pak pokračovala triumfální cesta Detroitu Red Wings, jimž se podařilo už potřetí za sebou zvítězit v základní soutěži, když dokonce jako první tým historie NHL překonali v sezóně stobodovou hranici. Neobyčejně rychle se ze svého těžkého zranění zotavil Gordie Howe, který se dokázal vyšplhat na nejvyšší příčku střelecké tabulky se 43 vstřelenými brankami. V konečném součtu se mu podařilo získat Art Ross Trophy, když shodný počet branek a asistencí znamenal nový posun rekordu v kanadském bodování - na 86 bodů. Howe tím překonal o šest bodů šest let starý rekord Elmera Lacha, ale nutno připomenout, že Lach ke svému rekordu potřeboval o dvacet zápasů méně než Howe. Detroitu připadla i Calder Trophy, kterou pro sebe získal Terry Sawchuk, nová akvizice v brance Red Wings. Nejzřetelněji se však převaha týmu projevila při vyhlášení All-Star týmů. V první šestce byli detroitští zastoupeni čtyřmi hráči: v brance Sawchuk, v obraně Red Kelly a v útoku Howe a Lindsay. A to se ještě do druhého týmu vešli obránce Reise a centr prvního útoku Abel. Opravdu famózní tým. V play off o Stanley Cup se však neprosadil. Tam se probojovaly týmy Montreal Canadiens a Toronto Maple Leafs. Po čtyřech letech tak viděl pohár opět ryze kanadské finále.

 

Ve finálové sérii Stanleyova poháru došlo k pěti tvrdým a dramatickým zápasům mezi Montrealem a Torontem, jejichž hrdinou byl Maurice 'Raketa' Richard. Nakonec se podařilo zvítězit torontským, které lze označit jako suverény uplynulého desetiletí, neboť z deseti ročníku byli šestkrát ve finále a šestkrát také pohár získali. Rozhodující a vítězný gól tohoto mužstva dal v pátém zápase Bill Barilko. Byl to skutečně poslední gól v jeho životě, protože před zahájením další sezóny tragicky zahynul při leteckém neštěstí.

 

Pozoruhodnou událostí, o níž se zmiňují všechny prameny, byla rvačka, kterou v hotelové hale vyvolal skvělý hráč, ale také známý rváč Maurice Richard, který zde napadl rozhodčího, za což musel zaplatit do pokladny NHL pokutu 50 dolarů. V té době to byla největší pokuta udělenou hokejistovi NHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.