bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1971-1972: Vznik World Hockey Association

1. listopadu 1971 byla založena World Hockey Association, tzv. Světová hokejová asociace. Druhá profesionální liga ustavila i svůj 'Stanleyův pohár', pod názvem AVCO World Trophy. 

 

Rozšíření NHL potvrdilo, že diváci v kanadských a amerických městech touží po hokeji. Poplatek za vstup do NHL se však vyšplhal až na dvanáct milionů dolarů a existovala už i spousta finančních magnátů, jejichž nabídky NHL odmítla. Proto se v roce 1971 sešli tři muži: Gary Davidson, mladý právník z Kalifornie, Michael O´Hara, sportovní promotér, a Denis Murphy, milionář z Floridy. Byli zkušení v organizování sportů a navíc vládli ohromnými finančními prostředky. Postupně získali pro svůj záměr Billa Hundera z Edmontonu, známého pod přezdívkou 'Mister Hockey Western Canada' a také spoluzakladatele New York Rangers Pata Browna, bývalého guvernéra státu Kalifornie. V listopadu tato skupina oznámila, že našla vhodné partnery v jedenácti městech USA a Kanady a nová liga tak byla definitivně ustavena. Mělo v ní hrát celkem dvanáct mužstev: New York, Chicago, Cleveland, San Francisco, Los Angeles, Dayton, St. Paul, Winnipeg, Calgary, Edmonton, Hamilton a New England.

 

Tím začala nejdivočejší honba na hráče, jakou hokejová historie pamatuje. Mnohé spory musely řešit soudy, zákulisní machinace neznaly hranic a ceny stoupaly. Bobby Hull se stal první vlaštovkou a za ním šli další: Dave Keon z Toronta, Jean Claude Tremblay a Larry Pleau z Montrealu, Gerry Chewers, Derek Sanderson, Ted Green a další. Přicházeli i hráči z nižších profesionálních lig i nadějní amatéři. Platy hokejistů se zdvojnásobily a přeplácení se stalo hrozbou pro nejbližší budoucnost profesionálního hokeje.

 

Pro NHL byla samozřejmě World Hockey Association (WHA) velkou konkurencí. Jenže nově vzniklá soutěž ještě nezahájila svou činnost a proto mohla NHL alespoň tuto sezónu probíhat dál celkem nerušeně. Ještě před tím se v NHL změnil počet hráčů nasazených do utkání na devatenáct, včetně dvou brankářů.

 

Dění na ledě pak bylo opět v režii především Boston Bruins. Fenomén NHL Bobby Orr už potřetí za sebou získal Hart Trophy, aby si na své konto po play off připsal i Conn Smythe Trophy. Střelecké eso 'Medvědů' i celé NHL Phil Esposito obhájil Art Ross Trophy, ale za svým rekordem z loňské sezóny zaostal o deset branek, když jich nastřílel 'jen' šedesát šest. Zajímavý kousek se povedl gólmanovi Montrealu Kenu Drydenovi, který v minulém ročníku play off vybojoval Conn Smythe Trophy, ale až v této sezóně vstoupil naplno do bojů NHL a zde si vybojoval Calder Trophy. Slavnost, na které se udělovaly trofeje, se však konala až po skončení bojů o Stanley Cup, kde si nejlépe vedli hráči Boston Bruins, kteří ve finále porazili New York Rangers. A právě posledně jmenovaný klub byl jedním z aktérů podílejících se na další významné události.

 

6. června 1972 totiž NHL udělila, za vstupní kauci 6 000 000 dolarů, licenci dvěma novým klubům Atlanta Flames a New York Islanders. Vstup Islanders se však neobešel bez komplikací. Rangers totiž hrozilo, že je konkurující nový tým připraví o publikum a proto jim museli Islanders zaplatit odškodné ve výši pěti milionů dolarů. Větším problémem pro NHL však byla WHA, která už během sezóny začala vystrkovat růžky a snažila se přetáhnout nejlepší hráče NHL za více než výhodných finančních podmínek. Mnoho hráčů také skutečně neodolalo. Například gólman nejlepšího týmu NHL Bostonu Gerry Cheevers. Nabídky dostali i legendární Gordie Howe, který se už před rokem s NHL rozloučil, ale ten zatím odolal. Největší rozruch tak vyvolal přestup hvězdy Chicago Blackhawks Bobbyho Hulla. Všechny kluby WHA složily dohromady milión dolarů, jen aby Hulla pro ligu získaly. Poněkud v pozadí těchto změn, které se řešily i před soudem, se připravovala jiná, neméně významná akce: tzv. 'Série století 72'.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.