bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1981-1982: Pohárový hattrick Islanders

Před zahájením 65. ročníku NHL se zjistilo, že v minulé sezóně výrazně stouply cestovní náklady, například hráči Los Angeles Kings nalétali za svými soupeři 105 tisíc kilometrů. V rámci úspor byla proto mužstva přerozdělena tak, aby k sobě měla v jednotlivých divizích co nejblíže. 


Nové složení divizí a konferencí bylo následující:

Prince of Wales Conference:
Adamsova divize: Boston Bruins, Buffalo Sabres, Hartford Whalers, Montreal Canadiens, Quebec Nordiques.

Patrickova divize: New York Rangers, New York Islanders, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals.

Clarence Campbell Conference:
Smytheova divize: Calgary Flames, Colorado Rockies, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Vancouver Canucks.

Norrisova divize: Chicago Black Hawks, Detroit Red Wings, Minnesota North Stars, St. Louis Blues, Toronto Maple Leafs a Winnipeg Jets.

 

Současně se zvýšil počet utkání mezi mužstvy ve skupině, ale protože bylo potřeba zachovat počet osmdesáti ligových zápasů pro každý tým, vznikl při nestejném počtu týmů ve skupinách asymetrický rozvrh hracího plánu. V Adamsově, Patrickově a Smytheově divizi (pět týmů), měla hrát mužstva s celky stejné skupiny vždy osm utkání: čtyři doma a čtyři venku. S každým klubem v jiné divizi pak pouze tři utkání. Výhoda domácího prostředí ve dvou zápasech se měla po roce střídat. V Norrisově divizi (šest klubů) se soupeři utkali v skupině pouze sedmkrát, přičemž výhoda čtyř zápasů na domácí půdě se po roce změnila. Proti týmům ostatních skupin sehráli také po třech zápasech. I při tomto komplikovaném rozdělení bylo zachováno pravidlo celkového počtu čtyřiceti domácích zápasů. Změny nastaly i ve Stanley Cupu. Dříve určoval jeho účastníky počet bodů dosažených v lize, bez ohledu na divizní příslušnost. Nyní poprvé proběhla úvodní kola poháru v rámci divizí a týkal se prvních čtyř týmů. Bylo stanoveno, že držitelem Prince of Wales Trophy a Clarence Campbell Bowl se od nové sezóny stává vítěz finále konference v play off, tedy finalisté Stanley Cupu.

 

Změnu doznala také Vezina Trophy. Dříve ji dostal brankář mužstva s nejnižším průměrem obdržených branek, který odchytal minimálně pětadvacet utkání za sezónu. Starý systém byl dlouho kritizován a vrcholem byla předchozí sezóna, kdy trofej vyhráli dokonce tři (!) brankáři z Montrealu: Richard Sevigny, Michel Larocque a Dennis Herron. Přitom Laroque byl v době udělení trofeje už hráčem Toronto Maple Leafs. Od nového ročníku měla mít proto Vezina Trophy jen jednoho vítěze voleného reportéry NHL.

 

V samotné soutěži si opět nejlépe vedli 'Ostrované' z New Yorku a to i přesto, že Edmonton nastřílel rekordních 417 branek. Na tomto rekordu se výrazně podílel Wayne Gretzky, autor 92 branek. Tímto výkonem Gretzky překonal o šestnáct branek jedenáct let starý rekord Phila Esposita. Navíc Gretzky jako první hokejista NHL překročil hranici 200 bodů v sezóně a to výkonem 212 bodů. Nicméně ani to Edmontonu nepomohlo k lepší než druhé pozici v ligovém bodování. Všichni právem očekávali souboj dvou prvních týmů ve finále poháru, ale Oilers nečekaně klopýtli už v prvním kole play off s Los Angeles, a tak se překvapivým finalistou a současně i držitelem Clarence Campbell Bowl stali Vancouver Canucks. Proti nim však stanuli právě Islanders, kteří nedali Vancouveru nejmenší šanci a po vítězství 4:0 na zápasy už potřetí za sebou získali Stanley Cup.

 

Podle původního klíče Vezina Trophy byl vyhodnocen držitel nové trofeje Bill Jennings Trophy, určené pro brankáře nejlépe bránícího mužstva. Jejími prvními držiteli se stali Dennis Herron a Rick Wamsley z Montrealu.

 

Největší návštěvy v té době vykazoval Edmonton: na čtyřicet utkání, v nichž zářil Wayne Gretzky, se přišlo podívat 699 600 diváků. Největší nárůst návštěvnosti zaznamenal tým Quebec Nordiques. V porovnání s předchozí sezónou to bylo o 118 tisíc fanoušků více. Statistikové také spočítali průměrný počet diváků na jedno utkání NHL této sezóny: 13 541.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.