bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1998-1999: The Great One se loučí

Sezóna 1998-99 se opět nesla ve znamení mnoha změn a velkých událostí. Soutěž byla rozšířena již na sedmadvacet týmů a bylo odsouhlaseno její rozšíření na zatím konečných třicet klubů v roce 2001. Novým přírůstkem se stali Predátoři z Nashvillu. V této souvislosti se opět měnila organizace obou konferencí, které nyní mají každá po třech divizích. 

 

Před startem nového ročníku byly také ze snahy po zvýšení počtu vstřelených branek mírně upraveny pravidla. Změny tak doznaly rozměry kluziště, kde jsou nyní větší útočná pásma, byly zpřísněny limity pro rozměry brankářské výstroje a pokusně byly také do hry nasazeni dva hlavní rozhodčí.

 

V základní části si podruhé v řadě vybojoval Presidents Trophy Dallas Stars. Naopak před branami play off zůstal velmi překvapivě loňský finalista Stanley Cupu Washington Capitals. Do vyřazovacích bojů se neprobojovali ani NY Rangers, v jejichž dresu navíc ukončil po dvaceti letech svoji bohatou kariéru největší hokejista všech dob Wayne Gretzky. Ten ve své poslední sezóně v NHL dokázal ještě překonat rekord Gordieho Howea v počtu branek vstřelených v profesionálních WHA a NHL, viditelně se mu ale už tolik nedařilo, ačkoliv znovu vyhrál kanadské bodování svého týmu. Gretzky se s NHL rozloučil v zápase svých 'Jezdců' s Pittsburghem, které symbolicky rozhodl gólem v prodloužení Jaromír Jágr, tedy hráč, který by měl po Gretzkym převzít žezlo krále National Hockey League. Soutěž tak přišla o držitele jednašedesáti rekordů, z nichž mnohé jsou téměř nepřekonatelné.

 

Jágr také se 127 body vyhrál podruhé za sebou Art Ross Trophy a ke svému třetímu triumfu v soutěži o nejproduktivnějšího hráče přidal konečně i Hart Trophy a navíc ještě Lester B. Pearson Award. Dominik Hašek získal potřetí v řadě a popáté za posledních šest let Vezina Trophy. Roman Turek z Dallasu navíc společně s Edem Belfourem získali William M. Jennings Trophy. Úspěch českých hráčů podtrhl nominací na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka Milan Hejduk z Colorada. Českých hráčů mimochodem působilo loni v NHL více než padesát a toto číslo v příští sezóně zcela určitě ještě vzroste.

 

Boje o Stanley Cup potom přinesly řadu překvapení ve Východní konferenci a naopak tuhé boje favoritů v konferenci Západní. Hned v prvním kole na Východě tak skončil na Pittsburghu vítěz konference New Jersey, zatímco Philadelphie nestačila na Toronto. Haškovo Buffalo doslova smetlo Ottawu 4:0 na zápasy a Boston jasně přehrál Carolinu. Nejvíce sil z těchto čtyřech postupujících měly nakonec Šavle z Buffala, které v cestě do finále porazily Toronto a zajistily si tak Prince of Wales Trophy. V Západní konferenci se začalo naostro válčit až ve druhém kole, kdy především duel mezi Coloradem a úřadujícím šampiónem z Detroitu měl vynikající úroveň. Šťastnější nakonec byly 'Laviny', které i přes první dvě porážky postoupily do finále konference. Tam je čekal nejlepší tým základní části NHL, Dallas Stars, který si poradil se St. Louis. Výsledkem byla opět strhující bitva, kterou pro sebe i přes nepříznivý stav 2:3 na zápasy nakonec rozhodly 'Hvězdy' z Texasu. Ty potom ve finále 4:2 na zápasy přehrály i Buffalo, i když rozhodující gól padl v šestém utkání prokazatelně v rozporu z pravidly. Coon Smythe Trophy si pak za svoje výkony v play off vysloužil útočník Joe Nieuwendyk z Dallasu.

 

Po skončení sezóny se ještě konal rozšiřovací draft, při kterém si osmadvacátý tým soutěže, Atlanta Thrashers, vybíral z ostatních týmů hráče pro svoje mužstvo. Výjimkou byl pouze Nashville, který jako nováček zůstal pro tentokrát stranou. Poté byl na řadě klasický draft, ve kterém se opět naplno prosadili Evropané a zvláště pak Češi. Vždyť jako první byl Atlantou draftován Patrik Štefan a jako druhý Pavel Brendl, kterého si vybrali NY Rangers.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.