bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1999-2000: Přibývá zranění

Pro NHL poněkud rozporuplná sezóna, plná světlých, bohužel ale i hodně temných okamžiků. Ale začněme od začátku. 


Soutěž rozšířil již na osmadvacet týmů nováček ze státu Georgia - Atlanta Thrashers. Tým ovšem žádnou díru do světa neudělal a i ve srovnání s loňskými výkony Nashvillu dopadl hodně špatně. Za celou základní část vyhrál jenom čtrnáct zápasů a v tabulce NHL skončil beznadějně poslední. Přesto mělo působení nového mužstva jeden pozitivní dopad - Thrashers inkasovali celkem 313 branek a také díky tomu se v NHL po dlouhých letech zvedl brankový průměr na jeden zápas. K tomuto pozitivnímu trendu přispělo bezesporu i nové pravidlo o hře v prodloužení, kde na obou stranách hrají v poli pouze čtyři hráči. To dává více prostoru šikovným a tvořivým hokejistům, a protože obě mužstva dostávají za nerozhodný výsledek po normální hrací době bod, je hra mnohem otevřenější a padá daleko více rozhodujících branek.

 

Základní část NHL vyhrálo po velmi dobrých výkonech poněkud překvapivě St. Louis, které nasbíralo vynikajících 114 bodů. Zatímco ale Blues byli příjemným překvapením, doslova propadákem se staly výkony NY Rangers. Tým napěchovaný pořádně drahými hvězdami totálně zklamal a o několik délek zůstal za branami play-off. Nečekaně dobře si v základní části kromě St. Louis vedl i Washington, který se po Novém roce neuvěřitelnou šňůrou vítězství dostal až na druhé místo Východní konference. Svoje fanoušky také určitě potěšila Florida, kterou do vyřazovacích bojů poslal po dvou letech superstřelec Pavel Bure. Stabilně dobrou formu potvrdili také hráči Detroitu, Dallasu, Philadelphie, New Jersey či Colorada. U dna se naopak znovu potáceli NY Islanders a Tampa Bay Lightning.

 

Ročník 1999-2000 si ale budeme pamatovat hlavně kvůli několika jiným událostem. Ta bezesporu nejdůležitější se udála 6. března. V tento den byl realizován přestup desetiletí, když Boston Bruins vyměnili do Colorada Avalanche obránce Raymonda Bourquea. Legendární bek opustil Medvědy, v touze získat Stanley Cup, po téměř jedenadvaceti letech. Další dvě data jsou bohužel spjata s mnohem méně radostnými událostmi. 21. února v utkání mezi Vancouverem a Bostonem obránce Bruins Marty McSorley zezadu holí zákeřně fauloval známého bijce Donalda Brasheara. Ten utrpěl těžký otřes mozku a McSorley dostal za svůj likvidační zákrok nejdelší trest v dějinách NHL, když nemohl hrát až do konce základní části v celkem dvaceti třech utkáních. Nešťastný přelom února a března poté dovršila magická třináctka. 13. března zasáhl útočník Ottawy Senators Marián Hossa nešťastnou náhodou hokejkou do oka obránce Toronta Maple Leafs Bryana Berarda, jenž pro velmi vážné zranění pravého oka musel posléze vynechat celou sezónu 2000-01.

 

Vůbec celá sezóna byla naneštěstí velmi bohatá na nejrůznější zranění. Mnoho z nich padá na vrub vzrůstající agresivitě v NHL, především pak hrozivá stovka otřesů mozku. Počet těchto pro hokejisty nesmírně závažných zranění v National Hockey League stoupá již delší dobu. Novinkou ovšem je to, že zákeřných útoků nejsou ušetřeny ani největší hvězdy, které byly ještě před pěti či deseti lety naprosto nedotknutelné. Připomeňme jenom zákrok Ruslana Saleje na Mikea Modana, který vůdce Dallasu přežil jenom díky shodě náhod. Nebo opakovaný otřes mozku megastar Philadelphie Flyers Erica Lindrose, který se zotavoval prakticky až do konce roku 2000 a v ročníku 2000-01 neodehrál jediný zápas. Zkrátka a dobře násilí a brutalita jsou v nejlepší hokejové lize světa na vzestupu, a pokud s tím vedení ligy rychle něco neudělá, můžeme se dočkat dalšího Billa Mastertona. A to by snad nechtěl opravdu nikdo.

 

Vraťme se ale k příjemnějším věcem. Kanadské bodování NHL vyhrál potřetí za sebou náš Jaromír Jágr, který navzdory nejrůznějším zraněním dokázal nasbírat v pouhých šedesáti třech střetnutích devadesát šest bodů. Jágrovým velkým soupeřem v souboji o velmi ceněnou trofej byl až do posledních chvil Pavel Bure, jenž nakonec s padesáti osmi brankami získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce soutěže. Zřejmě nejcennější individuální ocenění, Hart Trophy, Jágrovi v hlasování novinářů o jediný bodík vyfoukl Chris Pronger ze St. Louis, který současně získal i Norris Trophy pro nejlepšího obránce. Podobný double naposledy zaznamenal v roce 1972 legendární Bobby Orr. Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana tentokrát nepřipadla Dominiku Haškovi, který se velkou část sezóny potýkal se zraněním třísel, ale Olafu Kölzigovi z Washingtonu. Mimořádně ceněnou Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL získal Scott Gomez z New Jersey, velké překvapení celého ročníku. Z našich na slavnostním přebírání cen nechyběl ani Roman Turek ze St. Louis, který dokázal obhájit William M. Jennings Trophy. Úspěchu se dočkali i naši východní sousedé. Slovák Pavol Demitra, taktéž ze St. Louis získal, Lady Byng Trophy.

 

Vrcholem sezóny byly samozřejmě, tak jako každý rok, boje o Stanley Cup. A nebylo v nich nouze o velká překvapení. Hned v úvodním kole skončilo na San Jose St. Louis, majitel President`s Trophy. Loňský finalista Stanley Cupu, Buffalo Sabres, zase jasně nestačil na Philadelphii. O velké překvapení se znovu po roce postarali také Tučňáci z Pittsburghu, kteří v prvním kole vyřadili Washington. Druhé kolo svedlo dohromady první dva velké favority v Západní konferenci, kde Colorado přehrálo jasně Detroit. A pak už všechny fanoušky čekaly pouze tři lahůdkové duely. Philadelphia ve finále Východu vedla nad New Jersey již 3:1 na zápasy, přesto odešla poražena 3:4. Na Západě zase úřadující šampión NHL, Dallas Stars, taktéž v sedmi utkáních vyřadil Colorado, se znovu marně toužícím Bourquem. Ostře sledované finále nakonec pro sebe v šesti zápasech rozhodl kompaktní a vyrovnaný tým Ďáblů z New Jersey, který skvělým způsobem vedla první útočná řada ve složení Patrik Eliáš - Jason Arnott - Petr Sýkora. Na slavném poháru se tedy objevila další dvě česká jména a Stanley Cup posléze znovu po roce zavítal mimo jiné i do České republiky.

 

Českým fanouškům udělal před letní přestávkou velkou radost také vstupní draft, jehož jedničkou se stal poprvé v moderní historii gólman - Američan Rick DiPietro. Jako celkově čtvrtý byl Columbusem draftován český obránce Rostislav Klesla, jako čtrnáctý přišel na řadu útočník Václav Nedorost, kterého si vybralo Colorado. Celkem bylo ve vstupním draftu vybráno dvacet čtyři Čechů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.