bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Série století 1972

Byl to svátek hokeje

Nový začátek sbližování hokejové Evropy se zámořím a zároveň velký svátek hokeje. Osm utkání série mezi výběrem NHL a celkem tehdejšího SSSR v září 1972 (Summit series) popřelo mýtus o neporazitelnosti kanadských hvězd. Během čtyř zápasů, hraných za oceánem, sbornou porazily jen jednou. Až odvety v Moskvě rozhodly o konečném triumfu Kanaďanů. Vítězný gól Paula Hendersona 34 sekund před koncem osmého střetnutí si dodnes připomínají jako jeden z nejpamátnějších momentů hokejové historie. Na začátku evropského turné se mužstvo zastavilo ke dvěma utkáním také ve Švédsku, svoji návštěvu zakončilo 30. září 1972 v Praze.

Bozi na vlastní oči

Ještě v letadle cestou z Moskvy teklo pivo i šampaňské proudem, Kanaďané mohutně oslavovali. Kouč Harry Sinden chtěl původně postavit hráče, které dosud tolik nevyužíval. Šanci dostali Dale Tallon, Mickey Redmond a Brian Glennie. Podle vlastních slov se však při výběru hráčů řídil spíš podle toho, kdo po bouřlivé noci a dnu vypadal natolik střízlivě, že by byl schopen stát na bruslích.

Ať už Sinden hovořil s nabubřelou nadsázkou nebo ne, 30. září 1972, tedy přesně před třiceti lety, zažila Praha hokejový svátek. Nabitá Sportovní hala, dnes T-Mobile Arena, praskala v základech. Představila se velká jména. Phil Esposito, Frank Mahovlich, Brad Park a rovněž Stan Mikita, rodák ze slovenské vesničky Sokolče, jehož původní jméno znělo Stanislav Gvoth. V roce 1948 se odstěhoval ke strýci do Kanady a později se stal hvězdou týmu Chicago Blackhawks. Do Československa zavítal předtím už několikrát. Mikita byl během série jedním ze čtyř alternujících kapitánů mužstva javorových listů. V osmém moskevském zápase nehrál, poněvadž chtěl navštívit rodiče a sourozence. Tentokrát ho mohli nejen oni vidět poprvé hrát naživo.

S týmem přiletěl také Bobby Orr. Pro zranění kolena do zápasů nezasáhl, ale s mužstvem celou dobu trénoval. „Pro nás to byli bozi,“ vzpomíná Richard Farda, který tehdy hrál v reprezentaci v útoku s Vladimírem Martincem a Bohuslavem Šťastným. „Když přiletěli Esposito a taková jména, byli jsme z nich ze začátku podělaní. Proto hned vedli o dva góly. Až když jsme si na ně trošku zvykli, vyrovnali jsme a dokonce šli do vedení.“

Tým Československa ovšem nakonec měl blízko k vítězství. Do poslední minuty po gólech obou Fardových křídel a Jiřího Kochty vedl 3:2. V čase 59:56 však Kanaďané vyrovnali. Před jejich třetím gólem vyhrál obrovitý Esposito vhazování v našem pásmu. Park vypálil od modré čáry, před brankou dorážel Serge Savard nebo Jean-Paul Parise. Jako střelec byl oficiálně označen druhý z nich. .„Zrovna na tom posledním bully jsem byl já,“ pokračuje Farda. „Esposito měl hokejku jak lopatu. Pískali naši rozhodčí, ještě jsem Aleši Pražákovi říkal, ať mi puk hodí pod nohy. Hodil to jemu. Esposito rozehrál dozadu, Kanaďani nás tam všechny zválcovali a dali to do prázdné brány.“

Rozhodčí poprvé ve třech

"Počtvrté v jednom týdnu se nám podařilo zachránit slušný výsledek v závěrečných minutách. Musím přiznat, že Paní štěstěna má starého Harryho asi ráda," napsal si kanadský kouč Sinden do svého deníku, který s odstupem času vyšel knižně pod názvem "Hockey Showdown".

Nejen Československo tenkrát poprvé vidělo hru bez brankáře. Při přerušení hry odešel 34 vteřiny před koncem Ken Dryden na střídačku a na led vyrukovala ďábelská šestice. Obránci Savard a Park a čtyři útočníci: Yvan Cournoyer, Bobby Clarke, Esposito a Parise, který snad nakonec protlačil kotouč za záda Jiřího Holečka. Novinkou také bylo, že zápas řídila trojice rozhodčích. Rudolf Baťa jako hlavní, na čarách zmiňovaný Pražák a Ivo Filip. Do té doby soudci pískali ve dvojici.

Právě Baťa už předtím řídil dvě moskevská střetnutí. „Považuji to za vrchol kariéry, i když jsme to vůbec neměli jednoduché,“ vracel se k sérii ještě po letech. Přitom se jako rozhodčí zúčastnil mimo jiné i dvou olympiád. Svoje první utkání mezi zámořskými profesionály a SSSR řídil Baťa ve dvojici se Švédem Ove Dahlbergem. Měli se střídat s německým tandemem Franz Baader - Josef Kompalla, jenž si u Kanaďanů si vysloužil přezdívku „Baader and Worse“, tedy něco jako Horší a ještě horší. Hokejisté NHL nebyli spokojeni. Dahlberg s Baťou měli na přání Kanaďanů mimo původní plán nahradit německé duo v osmém zápase. „Mám toho dost, vracím se domů,“ prohlásil však Švéd. K Baťovi byl nominován proklínaný Kompalla.

Konec jednoho mýtu

Kanaďané posléze zjistili, že oficiální verze o Dahlbergově náhlém onemocnění se nezakládá na pravdě. Jakmile se dozvěděli, že jednoho z brankových rozhodčích bude kromě toho dělat Rus Viktor Dombrovskij, byli ještě zběsilejší. Výběr NHL osmé střetnutí vyhrál, vítězně vyšel i z celé série. Ale na Kompallu nezapomněli. Na programu bylo ještě utkání v Praze. O tom, že rozhodčí cestují z Moskvy stejným letadlem, se neměl nikdo dovědět. Utajovaný pobyt v přední části paluby však neprobíhal nerušeně dlouho. Do chvíle, než začal první profík v povznesené náladě hledat toaletu v první třídě.

„Nepotřeboval ani tamtam, aby se ta zpráva rozkřikla mezi ostatními,“ vyprávěl Rudolf Baťa. „První se přiřítil Parise. ´Ne, žádný body contact nebude, nic vám neudělá,´ dušoval se obrovitý Pete Mahovlich. Chytil rozdováněného spoluhráče do kleští a odtáhl ho dozadu.“ Jenže o rozhodčích už věděli všichni a naneštěstí se podávalo jídlo. Kanaďané však drželi půst. Kousky kuřat, kelímky od nápojů, rajčata, cokoli bylo po ruce, přistávalo na předních sedadlech. Kompallu hokejisté pronásledovali ještě na letišti, i Baťa dostal policejní ochranu. „Řekl jsem, že už pískat nebudu, ale Kanaďané opáčili, že chtějí naše rozhodčí. Jednalo se pěkně dlouho. Kdyby tehdy někdo v letadle rozbil okno, zápas v Praze už by se neuskutečnil.“

Baťa ustoupil a znovu se oblékl do zebřího převleku. Ani pražské utkání se neobešlo bez potyček. „Ten Clarke, to byl takový dacan. Frantu Pospíšila píchl koncem hokejky do obličeje, těsně nad oko. Ovšem tohle mezi nimi bylo, je a bude,“ pokračuje Richard Farda. Nicméně všichni si uvědomili, že i proti takovým hvězdám se dají hrát vyrovnané zápasy. Série století popřela mýtus o neporazitelnosti kanadských profesionálů. „Mysleli jsme si, že vyhrajeme všech osm zápasů a nevěřili vlastním očím,“ uvedl při nedávné vzpomínkové akci Ken Dryden. Kdyby se nabubřelá předpověď naplnila, možná by Kanaďané tolik neotevřeli světu a dál žili v ulitě vlastní sebechvály. Evropa by si zase tak brzy neuvědomila, že bez zámořských hvězd by mezinárodní hokej neměl právo říkat si světový.

Výsledky:

Montreal, 2. září 1972

 

Kanada - SSSR 3:7 (2:2, 0:2, 1:3)

Branky: 0:30 P. Esposito (F. Mahovlich, Bergman) 1:0, 6:32 Henderson (Clarke) 2:0, 11:40 Zimin (Jakušev, Šadrin) 1:2, 17:28 Petrov (Michajlov) 2:2 (oslabení), 22:40 Charlamov (Malcev) 2:3, 30:18 Charlamov (Malcev) 2:4, 48:22 Clarke (Ellis, Henderson) 3:4, 53:32 Michajlov (Blinov) 3:5, 54:29 Zimin 3:6, 58:37 Jakušev (Šadrin) 3:7.
Rozhodčí: Gagnon, Lee (USA).
Vyloučení: 4:4
Využití: 0:0
Oslabení: 0:1
Střely: 30 (10-10-10) : 32 (10-10-12)
Diváků: 18 818
Nejlepší hráči: Clarke - Charlamov.

Kanada: Dryden - Park, Bergman, Seiling, Awrey, Lapointe - F. Mahovlich, P. Esposito, Cournoyer - Ellis, Clarke, Henderson - Gilbert, Ratelle, Hadfield - Redmond, Berenson, P. Mahovlich.
SSSR: Treťjak - Ragulin, Cygankov, Paladjev, Ljapkin, Gusev, Kuzkin, Vasiljev, Lutčenko - Vikulov, Malcev, Charlamov - Michajlov, Petrov, J. Blinov - Zimin, Šadrin, Jakušev - Mišakov.

Toronto, 4. září 1972

Kanada - SSSR 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Branky: 27:14 P. Esposito (Park, Cashman) 1:0, 31:19 Cournoyer (Park) 2:0 (přesilovka), 45:53 Jakušev (Ljapkin, Zimin) 2:1 (přesilovka), 46:47 P. Mahovlich (P. Esposito) 3:1 (oslabení), 48:59 F. Mahovlich (Mikita, Cournoyer) 4:1.
Rozhodčí: Dowling, Larson (USA).
Vyloučení: 5:3, navíc Charlamov (SSSR) na 10 minut
Využití: 1:1
Oslabení: 1:0
Střely: 36 (10-16-10) : 21 (7-5-9)
Diváků: 16 485
Nejlepší hráči: P. Esposito, T. Esposito - Treťjak.

Kanada: White, Stapleton, Savard, Lapointe, Bergman, Park - Parise, P. Esposito, Cashman - Ellis, Clarke, Henderson - F. Mahovlich, Mikita, Cournoyer - P. Mahovlich, Goldsworthy.
SSSR: Treťjak - Ragulin, Cygankov, Gusev, Kuzkin, Lutčenko, Vasijlev, Paladjev, Ljapkin - Mišakov, Malcev, Charlamov - Michajlov, Petrov, Staršinov - Zimin, Šadrin, Jakušev - Anisin.

Winnipeg, 6. září 1972

Kanada - SSSR 4:4 (2:1, 1:3, 0:0)

Branky: 1:54 Parise (White, P. Esposito) 1:0, 3:16 Petrov 1:1 (oslabení), 18:25 Ratelle (Cournoyer, Bergman) 2:1, 24:19 P. Esposito (Cashman, Parise) 3:1, 32:56 Charlamov (Cygankov) 3:2 (oslabení), 53:47 Henderson (Clarke, Ellis) 4:2, 54:59 Lebeděv (Anisin, Vasiljev) 4:3, 58:28 Bodunov (Anisin).
Rozhodčí: Gagnon, Lee (USA).
Vyloučení: 4:4, navíc Cashman (Kanada) 10 minut
Využití: 0:0
Oslabení: 0:2
Střely: 38 (15-17-6) : 25 (9-8-8)
Diváků: 9 800
Nejlepší hráči: Henderson - Treťjak.

Kanada: T. Esposito - White, Stapleton, Savard, Lapointe, Bergman, Park - Parise, P. Esposito, Cashman - Ellis, Clarke, Henderson - F. Mahovlich, Mikita, Cournoyer - Ratelle, P. Mahovlich.
SSSR: Treťjak - Cygankov, Gusev, Lutčenko, Vasiljev, Kuzkin, Šatalov - Šadrin, Malcev, Charlamov - Bodunov, Anisin, Lebeděv - Michajlov, Petrov, Jakušev - Mišakov, Soloduchin.

Vancouver, 8. září 1972

Kanada - SSSR 3:5 (0:2, 1:2, 2:1)

Branky: 2:01 Michajlov (Lutčenko, Petrov) 0:1 (přesilovka), 7:29 Michajlov (Lutčenko, Petrov) 0:2 (přesilovka), 25:37 Perreault 1:2, 26:34 Blinov (Petrov, Michajlov) 1:3, 33:52 Vikulov (Charlamov, Malcev) 1:4, 46:54 Goldsworthy (P. Esposito, Bergman) 2:4, 51:05 Šadrin (Jakušev, Vasiljev) 2:5, 59:38 D. Hull (P. Esposito) 3:5.
Rozhodčí: Gagnon, Lee (USA).
Vyloučení: 3:2
Využití: 0:2
Oslabení: 0:0
Střely: 41 (10-8-23) : 31 (11-14-6)
Diváků: 15 570
Nejlepší hráči: P. Esposito - Michajlov.

Kanada: Dryden - Bergman, Park, White, Stapleton, Seiling, Awrey - Goldsworthy, P. Esposito, D. Hull - Cournoyer, Perreault, F. Mahovlich - Gilbert, Clarke, Henderson - Ellis, Hadfield.
SSSR: Treťjak - Ragulin , Kuzkin, Vasiljev, Lutčenko, Cygankov, Paladjev - Michajlov, Petrov, Charlamov - Malcev, Šadrin, Jakušev - Vikulov, Anisin, Lebeděv - Bodunov, J. Blinov.

Moskva, 22. září 1972

SSSR - Kanada 5:4 (0:1, 0:2, 5:1)

Branky: 15:30 Parise (Perreault, Gilbert) 0:1, 23:34 Clarke (Henderson) 0:2, 31:58 Henderson (Lapointe, Clarke) 0:3, 43:34 Blinov (Petrov, Kuzkin) 1:3, 44:56 Henderson (Clarke) 1:4, 49:05 Anisin (Ljapkin, Cygankov) 2:4, 49:13 Šadrin (Anisin) 3:4, 51:41 Gusev (Ragulin) 4:4, 54:46 Vikulov (Charlamov) 5:4.
Rozhodčí: Baťa (ČSSR), Dahlberg (Švédsko)
Vyloučení: 5:5
Využití: 0:0
Oslabení: 0:0
Střely: 33 (9-13-11) : 37 (12-13-12)
Diváků: 15 000
Nejlepší hráči: Petrov, Jakušev - T. Esposito, Henderson.

SSSR: Treťjak - Ragulin, Cygankov, Kuzkin, Gusev, Lutčenko, Ljapkin, Vasiljev - Vikulov, Malcev, Charlamov - Michajlov, Petrov, J. Blinov - Martyňuk, Šadrin, Jakušev - Anisin, Mišakov.
Kanada: T. Esposito - White, Stapleton, Bergman, Park, Seiling, Lapointe - Gilbert, P. Esposito, Parise - F. Mahovlich, Ratelle, Cournoyer - Ellis, Clarke, Henderson - Perreault, P. Mahovlich.

Moskva, 24. září 1972

SSSR - Kanada 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)

Branky: 21:12 Ljapkin (Jakušev, Šadrin) 1:0, 25:13 D. Hull (Gilbert) 1:1, 26:21 Cournoyer (Berenson) 1:2, 26:36 Henderson 1:3, 37:11 Jakušev (Šadrin, Ljapkin) 2:3 (přesilovka).
Rozhodčí: Baader, Kompalla (NSR).
Vyloučení: 2:7, navíc P. Esposito (Kanada) na 5 minut, Clarke (Kanada) na 10 minut.
Využití: 1:0
Oslabení: 0:0
Střely: 29 (12-8-9) : 22 (7-8-7)
Diváků: 15 000
Nejlepší hráči: Lutčenko, Jakušev - Dryden, Bergman.

SSSR: Treťjak - Lutčenko, Ljapkin, Cygankov, Ragulin, Vasiljev, Šatalov - Vikulov, Malcev, Charlamov - Volčkov, Šadrin, Jakušev - Anisin, Bodunov, Lebeděv - Michajlov, Petrov.
Kanada: Dryden - Savard, Lapointe, Bergman, Park, White, Stapleton - Ellis, Clarke, Henderson - Parise, P. Esposito, Cournoyer - Gilbert, Ratelle, D. Hull - Berenson, P. Mahovlich.

Moskva, 26. září 1972

SSSR - Kanada 3:4 (2:2, 0:0, 1:2)

Branky: 4:09 P. Esposito (Ellis, Park) 0:1, 10:17 Jakušev (Šadrin, Ljapkin) 1:1, 16:27 Petrov (Vikulov, Cygankov) 2:1 (přesilovka), 17:34 P. Esposito (Parise, Savard) 2:2, 42:13 Gilbert (Ratelle, D. Hull) 2:3, 45:15 Jakušev (Malcev, Lutčenko) 3:3 (přesilovka), 57:54 Henderson (Savard) 3:4. Rozhodčí: Baťa (ČSSR), Dahlberg (Švédsko).
Vyloučení: 6:10, navíc Michajlov (SSSR), Bergman (Kanada) na 5 minut.
Využití: 2:0
Oslabení: 0:0
Střely: 31 (9-7-9) : 25 (6-13-12)
Nejlepší hráči: Michajlov, Jakušev - P. Esposito, White.
Diváků: 15 000

SSSR: Treťjak - Ragulin, Cygankov, Kuzkin, Gusev, Lutčenko, Ljapkin, Vasiljev - Vikulov, Mišakov, Malcev - Michajlov, Petrov, J. Blinov - Anisin, Šadrin, Jakušev - Volčkov.
Kanada: T. Esposito - Bergman, Park, White, Stapleton, Savard, Lapointe - Cournoyer, P. Esposito, Parise - Ellis, Clarke, Henderson - Gilbert, Ratelle, D. Hull Goldsworthy, P.Mahovlich.

Moskva, 28. září 1972

SSSR - Kanada 5:6 (2:2, 3:1, 0:3)

Branky: 3:34 Jakušev (Ljapkin, Malcev) 1:0 (přesilovka), 6:45 P. Esposito (Park) 1:1 (přesilovka), 13:10 Lutčenko (Charlamov) 2:1 (přesilovka), 16:59 Park (Ratelle, D. Hull) 2:2, 20:21 Šadrin 3:2, 30:32 White (Gilbert, Ratelle) 3:3, 31:43 Jakušev 4:3, 36:44 Vasiljev (Šadrin) 5:3 (přesilovka), 42:27 P. Esposito (P. Mahovlich) 5:4, 52:56 Cournoyer (P. Esposito, Park) 5:5, 59:26 Henderson (P. Esposito) 5:6.
Rozhodčí: Baťa (ČSSR), Kompalla (NSR).
Vyloučení: 6:7, navíc Mišakov (SSSR), Gilbert (Kanada) na 5 minut, Parise (Kanada) na 10 minut a do konce utkání
Využití: 3:1
Oslabení: 0:0
Střely: 27 (12-10-5) : 36 (14-8-14)
Diváků: 15 000
Nejlepší hráči: Šadrin, Jakušev - Henderson, Park.

SSSR: Treťjak - Ragulin, Cygankov, Kuzkin, Gusev, Lutčenko, Ljapkin, Vasiljev - Vikulov, Malcev, Charlamov - Michajlov, Petrov, J. Blinov - Anisin, Šadrin, Jakušev -Mišakov, Volčkov.
Kanada: Dryden - Bergman, Park, White, Stapleton, Savard, Lapointe - Ellis, Clarke, Henderson - Gilbert, Ratelle, D. Hull - Cournoyer, P. Esposito, Parise - F. Mahovlich, P. Mahovlich.

 

Kanada

Číslo dresu Jméno Klub Pozice Z G A B TM
7 Phil Esposito Boston C 8 7 6 13 15
19 Paul Henderson Toronto LK 8 7 3 10 4
28 Bobby Clarke Philadelphia C 8 2 4 6 18
12 Yvan Cournoyer Montreal PK 8 3 2 5 2
5 Brad Park NY Rangers O 8 1 4 5 2
10 Dennis Hull Chicago LK 4 2 2 4 4
22 J.P. Parise Minnesota LK 6 2 2 4 28
8 Rod Gilbert NY Rangers PK 6 1 3 4 9
18 Jean Ratelle NY Rangers C 6 1 3 4 0
2 Gary Bergman Detroit O 8 0 3 3 13
6 Ron Ellis Toronto PK 8 0 3 3 8
33 Gilbert Perreault Buffalo C 2 1 1 2 0
9 Bill Goldsworthy Minnesota PK 3 1 1 2 4
27 Frank Mahovlich Montreal LK 6 1 1 2 0
20 Pete Mahovlich Montreal LK 7 1 1 2 4
17 Bill White Chicago O 7 1 1 2 8
14 Wayne Cashman Boston PK 2 0 2 2 14
23 Serge Savard Montreal O 5 0 2 2 0
21 Stan Mikita Chicago C 2 0 1 1 0
15 Red Berenson Detroit LK 2 0 1 1 0
25 Guy Lapointe Montreal O 7 0 1 1 6
24 Mickey Redmond Detroit PK 1 0 0 0 0
26 Don Awrey Boston O 2 0 0 0 0
11 Vic Hadfield NY Rangers LK 2 0 0 0 0
16 Rod Seiling NY Rangers O 3 0 0 0 0
3 Pat Stapleton Chicago O 7 0 0 0 0
4 Bobby Orr Boston O - - - - -
34 Marcel Dionne Detroit C - - - - -
38 Brian Glennie Toronto O - - - - -
37 Jocelyn Guevremont Vancouver O - - - - -
36 Rick Martin Buffalo LK - - - - -
32 Dale Tallon Vancouver O - - - - -

Brankáři

Číslo dresu Jméno Klub Z V R P PR %
35 Tony Esposito Chicago 4 2 1 1 3,33 88,2
29 Ken Dryden Montreal 4 2 0 2 4,75 83,8
1 Ed Johnston Boston - - - - - -

Trenéři:

  • Harry Sinden
  • John Ferguson

SSSR

Číslo dresu Jméno Klub Pozice Z G A B TM
15 Alexander Jakušev Spartak Moskva LK 8 7 4 11 4
19 Vladimir Šadrin Spartak Moskva C 8 3 5 8 0
17 Valerij Charlamov CSKA Moskva C 7 3 4 7 16
16 Vladimir Petrov CSKA Moskva C 8 3 4 7 10
25 Jurij Ljapkin Voskresensk O 6 1 5 6 0
13 Boris Michajlov CSKA Moskva PK 8 3 2 5 9
10 Alexander Malcev Dynamo Moskva PK 8 0 5 5 0
22 Vjačeslav Anisin Křídla sovětů C 7 1 3 4 2
3 Vladimir Lutčenko CSKA Moskva O 8 1 3 4 0
11 Jevgenij Zimin Spartak Moskva PK 2 2 1 3 2
9 Jurij Blinov CSKA Moskva LK 5 2 1 3 0
18 Vladimir Vikulov CSKA Moskva PK 6 2 1 3 6
6 Valerij Vasiljev Dynamo Moskva O 8 1 2 3 6
7 Gennadij Cygankov CSKA Moskva O 8 0 2 2 6
23 Jurij Lebeděv Křídla sovětů LK 3 1 0 1 2
24 Alexander Bodunov Křídla sovětů PK 3 1 0 1 0
2 Alexander Gusev CSKA Moskva O 6 1 0 1 2
5 Alexander Ragulin CSKA Moskva O 6 0 1 1 4
4 Viktor Kuzkin CSKA Moskva O 7 0 1 1 8
29 Alexander Martyňuk Spartak Moskva LK 1 0 0 0 0
21 Vjačeslav Soloduchin CSKA Moskva C 1 0 0 0 0
8 Vjačeslav Staršinov Spartak Moskva C 1 0 0 0 0
14 Jurij Šatalov Křídla sovětů O 2 0 0 0 0
30 Alexander Volčkov CSKA Moskva C 3 0 0 0 0
26 Jevgenij Paladjev Spartak Moskva O 3 0 0 0 0
12 Jevgenij Mišakov CSKA Moskva C 6 0 0 0 5
  Vladimir Orlov Dynamo Moskva O - - - - -
  Vladimir Astafjev Torpedo Gorkij O - - - - -

Brankáři

Číslo dresu Jméno Klub Z V R P PR %
20 Vladislav Treťjak CSKA Moskva 8 3 1 4 3,87 88,4
1 Viktor Zinger Spartak Moskva - - - - - -
1 Alexander Sidělnikov Křídla sovětů - - - - - -

Trenéři:

  • Vseolod Bobrov
  • Boris Kulagin

 

DALŠÍ ZÁPASY KANADY

Stockholm, 16. září 1972

Švédsko - Kanada 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)

Branky: 1:45 Henderson (Ellis) 0:1, 21:14 Clarke (Ellis, Bergman) 0:2, 23:51 Sterner (Sjöberg, Salming) 1:2 (přesilovka), 49:15 Park (P. Esposito, Cashman) 1:3, 56:34 Cashman (P. Esposito, Parise) 1:4.
Vyloučení: 3:7, navíc P. Esposito (Kanada) na 10 minut.
Využití: 1:0
Oslabení: 0:0
Střely: 24 (10-7-7) : 34 (11-11-12)
Diváků: 11 000

Švédsko: Ch. Abrahamsson - Östrling, Salming, Carlsson, T. Abrahamsson, B. Johansson, Sjöberg - Lundström, Wickberg, Hammarström - Söderström, Ahlberg, Labraaten - Nilsson, Sterner, Palmqvist - Hedberg, Yderström, Milton.
Kanada: T. Esposito - Bergman, Park, White, Stapleton, Guevremont, Glennie - Cournoyer, P. Esposito, Cashman - Ellis, Clarke, Henderson - Gilbert, Ratelle, Hadfield - Redmond, Dionne, Parise - P. Mahovlich.

Stockholm, 17. září 1972

Švédsko - Kanada 4:4 (0:1, 1:1, 3:1)

Branky: 10:30 Hadfield (Gilbert, Stapleton) 0:1, 21:12 Nilsson (Sjöberg) 1:1, 29:15 Awrey 1:2, 43:16 Lundström (Johansson) 2:2, 43:32 Martin (Perreault, Cournoyer) 2:3, 47:09 Hansson (Hedberg) 3:3 (přesilovka), 51:16 Hammarström 4:3 (přesilovka), 59:13 P. Esposito (Tallon) 4:4 (oslabení).
Vyloučení: 2:8, navíc Hadfield (Kanada) na 5 minut, Goldsworthy (Kanada) na 10 minut.
Využití: 2:0
Oslabení: 0:1
Střely: 38 (10-11-17) : 26 (7-9-10)
Diváků: 11 000

Švédsko: Larsson - Östling, Salming, Carlsson, T. Abrahamsson, B. Johansson, Sjöberg, Sundqvist - Lundström, Wickberg, Lindh - Nilsson, Sterner, Palmqvist - Hedberg, Ahlberg, Hansson - Yderström.
Kanada: Johnston - Tallon, Park, Awrey, Stapleton, Seiling, Guevremont - Cournoyer, P. Esposito, Cashman - Gilbert, Ratelle, Hadfield - Goldsworthy, Berenson, D. Hull - Parise, Perreault, Martin.

Praha, 29. září 1972

ČSSR - Kanada 3:3 (0:2, 2:0, 1:1)

Branky: 8:19 Savard (Park) 0:1 (přesilovka), 13:55 P. Mahovlich (Tallon) 0:2, 29:02 B. Šťastný (Bubla) 1:2, 35:22 B. Šťastný 2:2 (přesilovka), 42:28 Kochta (Holeček) 3:2 (přesilovka), 59:56 Savard (Clarke, Park) 3:3.
Rozhodčí: Baťa - Filip, Pražák (ČSSR).
Vyloučení: 5:6, navíc Clarke na 5 minut
Využití: 2:1
Oslabení: 0:0
Střely: 33 (12-12-9) : 24 (13-3-8)
Diváků: 14 500

Československo: Holeček - Machač, Pospíšil, Bubla, Horešovský, Kužela, Bednář - Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík - Martinec, Farda, B. Šťastný - Kochta, Nedomanský, Paleček - Brunclík, Hlinka.
Kanada: Dryden - Park, Savard, Seiling, Awrey, Tallon, Glennie - Parise, P. Esposito, Cashman - Goldsworthy, Clarke, Dionne - Cournoyer, P. Mahovlich, D. Hull - F. Mahovlich, Mikita, Redmond.

Připravil: Pavel Bárta

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.