bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Historie pytlačení aneb milióny pro Nedvěda, Fjodorova, Vaneka a další

5. července 2019, 10:00

Jiří Lacina

Montreal letos po šesti letech vstoupil do zakázané zóny a nabídl smlouvu hráči, který je stále pod ochranou svého klubu. Nemuselo by jít o poslední letošní nabídku tohoto druhu. Bez kontraktu je celá řada hráčů, kteří mohou lákat cizí prsty. Pojďme se při této příležitosti ohlédnout, jak si kluby přetahovaly chráněné agenty v minulosti.

Již zmiňované „offer sheets“, tedy nabídkové listiny volným hráčům s omezením, zná NHL od roku 1986. Třeba v roce 1991 jich padlo rekordních sedm. Nejedna na úrodnou půdu, což znamená, že se původní klub hráče vzdal. Od roku 1997, kdy se takto Chris Gratton stěhoval z Tampy Bay do Philadelphie, vyšel tento způsob pytlačení pouze jednou. 26. července 2007 ulovil Edmonton Dustina Pennera z Anaheimu, jemuž jeho hráč nestál za 21,5 mil. na pět let.

V roce 1994 se stal součástí přetahované Petr Nedvěd, který kvůli neshodám na nové smlouvě vypustil ve Vancouveru přípravný kemp a v sezóně 1993-94 nenastoupil za Canucks k jedinému zápasu. Místo toho objížděl s nároďákem Kanady světové turnaje (ve 25 zápasech za javorový list dal 24 branek). Do hry proto vstoupilo s nabídkou St. Louis.

Spor ukončil arbitr, podle jehož rozhodnutí se pak v rámci kompenzace stěhovali hráči oběma směry. Nedvěd si po dvou výborných sezónách v Pittsburghu (1995-97) trucování zopakoval. Tehdy nehrál rok a půl, přestože se podle spekulací rozcházel ohledně diskutované smlouvy s vedením klubu zřejmě jen o pár set tisíc dolarů ročně. Pár zápasů odehrál za Spartu a za Las Vegas v IHL. Později uznal, že tak dlouhá pauza byla chyba.

Z dalších známých případů jmenujme nabídku Rangers Joe Sakicovi z roku 1997. Jezdci právě ztratili Marka Messiera, který odešel do Vancouveru, a hledali nového lídra. Joe Sakic tyto vlastnosti bezesporu měl, nakonec ale strávil celou kariéru u Avalanche (před stěhováním Quebec). 21 miliónů na tři roky v Coloradu zkousli.

O necelý rok později to byla nynější oběť Carolina, která zkusila zacílit na Sergeje Fjodorova. Dokonalý hokejový univerzál, čerstvý vítěz Stanley Cupu, historicky první evropský vítěz Hart Trophy, tehdy obdržel šestiletou nabídku na 38 mil. dolarů. Jen v první sezóně měl dostat 14 mil. jako podpisový bonus, 2 mil. za zbývajících 21 utkání základní části a 12 mil. za eventuální postup do finále konference!

Carolina to prubla, protože Detroit s Fjodorovem nebyl schopen smlouvu vyjednat. Ruský šlechtic byl tvrdohlavý, víc než polovinu sezóny nehrál. Měl k tomu své, jak vyplývá z jeho slov, hlavně „etické“ důvody. „Máme tu precedens. V sedmdesátých letech seděl Ken Dryden celý rok a, pánové, svoje peníze nakonec dostal. Dovedu si představit, že bych udělal to samé. Protože to není o penězích, to je o tom, čemu věřím.“

Ta věta léta zdobila dnes už neexistující webovou stránku zaměřenou na hráčské platy.

Mimochodem, Dryden skutečně nebyl v roce 1973 spokojený s nabídkou Canadiens, tak se odebral pracovat do právnické firmy, kde si v době skromných hráčských mezd možná nevydělal o tolik méně. K té možnosti ho opravňoval právnický diplom z McGillovy univerzity.

Fjodorov civilní zaměstnání nezvolil. Nabídka Caroliny byla vysvobozením. Detroit ji dorovnal. A jelikož toho roku hrál finále konference, dokonce pak obhájil slavnou trofej, Rus inkasoval 28 mil. dolarů za 43 odehraných zápasů. Vyzdvihněme jediné, že se po návratu na led na rozdíl třeba od letošních matných výkonů Williama Nylandera prezentoval velmi dobře a v play off byl se Stevem Yzermanem jedním z největších tahounů Red Wings.

Z dalších nabídek jmenujme 50 miliónů na sedm let z roku 2007 pro Tomase Vaneka. Buffalo tehdy rakouského kanonýra do Edmontonu nepustilo. Už proto, že ztratilo na trhu volných hráčů Dannyho Briera, Chrise Druryho a Dainiuse Zubruse. Jednoduše si nemohlo dovolit víc krvácet. Uspokojený Rakušan s českými kořeny na svá čísla ze sezóny 2006-07 nikdy nenavázal. Pohádkový balík mu zajistila jedna 43 gólová sezóna.

Zmínit musíme rovněž rekordních 110 miliónů na 14 let, které v roce 2012 složil Sheu Weberovi k nohám stavitel Philadelphie Flyers Paul Holmgren, zoufale hledající náhradu za zraněného Chrise Prongera. Tak zoufale, že byl ochoten obětovat čtyři volby v prvním kole draftu. Atak, který se zdál z pohledu odborníků „nedorovnatelný“, nakonec Nashville ustál a Weber hraje podle tohoto kontraktu dodnes. Aktuálně v Montrealu.

To už jsme v době, kdy smlouvy chráněným hráčům řídly. Od roku 2010 je nabídka Ahovi teprve třetí, od Ryana O’Reillyho v roce 2013 jde o první případ. Podle mnoha indicií se zdá, že by letos nemusel být poslední.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.