bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Historie se neopakuje, šampión Berube se nevydá Trotzovou cestou

26. června 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Kdysi pěstmi porážel i ty nejsilnější těžké váhy. A stejným stylem teď Craig Berube jako trenér dovedl St. Louis ke Stanley Cupu. Bluesmani přímočarou a důraznou hrou vyřadili i ty nejmocnější soupeře, v čele s bostonskými Bruins. Odměnou za báječné tažení je pro muže přezdívaného The Chief, tedy Náčelník, čerstvě podepsaná tříletá smlouva.

Spojení "dočasný kouč" už u Berubeho pozbývá smyslu.

Z nouzového řešení se stal pro St. Louis klíčem k historicky prvnímu zisku stříbrného poháru, rázný Kanaďan dokázal strhnout kabinu na svou stranu, měl šťastnou ruku při volbě gólmanské jedničky a v pravý čas uměl zamíchat sestavou.

Jednoznačně si tak řekl o další kontrakt. Přesto se spekulovalo o tom, že klidně příští sezonu na lavičce Blues uvidíme jiného muže. Minulý rok všechny fanoušky NHL naučil, že i trenér, který zrovna vystoupá na vrchol, se může stěhovat.

Vzpomínáte? Barry Trotz měl lví podíl na tom, že washingtonští Capitals konečně využili svůj potenciál a nepromrhali Ovečkinovu éru. Když si poté řekl o férovou odměnu za své kvality, byl odejit.

S vysvětlením, že podobné peníze platí koučům jen pár klubů NHL.

Trotz našel práci ihned, newyorským Ostrovanům poté pomohl k nevídané proměně. Z nejhůře bránícího týmu v lize udělal v osvědčené spolupráci s brankářským guru Mitchem Kornem ten nejlepší. Získal za to Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra soutěže.

Podceňovaný mančaft navrch charizmatický Kanaďan dotáhl do druhého kola play off, tedy někam, kam se letos Alex Ovečkin a spol. nepodívali.

Berube podobný příběh nenapíše. Zůstává u čerstvých šampionů. Kdo ví, třeba i kvůli skromnějším finančním požadavkům. To je ovšem jen čirá spekulace, protože Blues Náčelníkův plat nezveřejnili.

Co naopak do éteru pustili s radostí, byly komplimenty na Berubeho adresu: "Craig měl pro náš tým obrovský přínos. Vrátil mu identitu a udal ten správný směr. Mezi ním a hráči se vytvořilo silné pouto a důvěra, šli za Craigem. To bylo klíčové při cestě za Stanley Cupem," je přesvědčený st.louiský generální manažer Doug Armstrong.

Berube možná není králem stratégů typu Jona Coopera, ale vyniká jako motivátor a dokáže najít vhodnou roli pro každého hráče. Rozumí jim a dokáže si je získat.

Bude zajímavé sledovat, co společně dokáží v ročníku 2019/2020.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.