bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hlavní důvod úspěchu Las Vegas? Trenér Gallant a jeho férový přístup k hráčům

21. dubna 2018, 11:00

Jiří Lacina

Skvěle kolektivně zvládnutá základní část. Vynikající Marc Andre Fleury v prvním kole play off. Sedm gólů vstřelených sedmi různými hráči. V Las Vegas mají dost důvodů k radosti, pochvalu by si zasloužil každý. Pokud ale stojí za to někoho posunout nad všechny ostatní, je to podle názoru generálního manažera trenér Gerard Gallant.

„Sedět s nimi na některých poradách u videa bylo jednoduše úžasné,“ říká hlavní konstruktér mužstva George McPhee. „Sledoval jsem rychlá, stručná a jasná sdělení, co je potřeba udělat.“

Mužstva Vegas a Los Angeles se spolu v základní části utkala čtyřikrát, každý celek získal po dvou výhrách. Pokud vzájemná setkání někomu lépe posloužila, pak evidentně Rytířům, kteří se z nich perfektně poučili. Vegas se stalo po hladkém průběhu série prvním postupujícím do druhého kola.

Dokonalé vedení 

„Náš trenérský tým byl velmi dobrý,“ tvrdí McPhee. „Turka (Gallantova přezdívka) samozřejmě už dobře známe, ale jeho štáb je také vynikající.“

Právě schopnost trenérů přizpůsobit se hře, pružně reagovat na soupeřův styl, byla podle odborníků klíčem k postupu přes Kings. Los Angeles přehrálo soupeře v první třetině tří ze čtyř zápasů úvodního kola, Vegas ale vždycky dokázalo najít protizbraň a dovést všechny duely do vítězného konce. To je velká zásluha trenéra Gallanta a jeho skupiny lidí, kam patří Mike Kelly, Ryan Craig, Ryan McGill, David Prior a video kouč Tommy Cruz.

Klubovému manažerovi se líbilo i to, jak hlavní trenér rozděloval mezi jednotlivé hokejisty čas na ledě. „Hráče nasazoval stejně jako v základní části. Každý dostal prostor, což ukazuje jeho velkou důvěru. Náš třetí obranný pár nebo třetí a čtvrtý útok budeme nasazovat proti nejlepším řadám soupeře. U nás to nehraje roli,“ vzkazuje McPhee.

Plňte úkoly a všichni si zahrajete

Už v průběhu základní části využíval Gallant třetí a čtvrtou útočnou formaci víc než kterýkoli jiný tým v NHL. Hráčům top šestky, kam patří William Karlsson, Reilly Smith nebo Jonathan Marchessault, to umožnilo ušetřit síly a zůstat na play off čerství. Hokejistům zadního sledu vyšší vytížení pochopitelně zvedlo sebevědomí, které je v klíčové fázi sezóny důležité.

„Každý trenér je jiný, Gerard je spravedlivý,“ říká útočník James Neal. „Když bojujete a hrajete, jak chce, svůj čas dostanete. Přišli sem kluci z týmů, kde na ně byl trenér tvrdý nebo jim nedával šanci a oni ji dostali tady. Turk je hodně férový. Když už uděláte chybu, řekne vám k tomu na střídačce svoje a za dvě vteřiny vás tam pošle znovu.“

Sebedůvěra, kterou hráčům nalil do žil, pak vede ke kouskům, jako byl ten Karlssonův, jenž na konci základní části zakončil svůj únik s hokejkou mezi nohama. Gallantův přátelský přístup posílil v kabině vzájemné porozumění, které vede nováčka od vítězství k vítězství.

„Jde o to vytvořit tu správnou kulturu, ještě než hráči vyjedou na led. Myslím, že vítězství se rodí mimo led, dřív než na něj vkročíte, na to jsme kladli velký důraz. Na každý post jsme chtěli tu nejlepší možnou osobnost, ale jde to ještě dál. Jde o to, aby to byl ten správný typ lidí. Tvrdě pracující, skromné typy s nízkým egem, jenom to může fungovat,“ vysvětluje George McPhee.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.