bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hlavní důvody úspěchu Capitals? Zásluhu na postupu mají i čeští hráči

24. května 2018, 10:15

Lukáš Podleśny

Poprvé po dvaceti letech se Washington probojoval do finále Stanley Cupu a pro hvězdného kapitána Alexandra Ovečkina se tak jedná o premiéru. Cesta k vytouženému finále nebyla vůbec jednoduchá, avšak Caps udělali v sezóně několik klíčových kroků, které k tomu dopomohly.

Začít musíme jednoznačně v brankovišti. Braden Holtby zažil svou nejhorší základní část NHL v kariéře a nic nenasvědčovalo tomu, že by se to v play-off mělo změnit. Pro první dva zápasy vyřazovací části dostal přednost Philipp Grubauer, nicméně dvě porážky a nepřesvědčivý výkon německého gólmana vrátily do hry právě Holtbyho. A ten začal zářit.

Jednička Washingtonu nastoupila do sedmnácti zápasů play-off a hned dvanáct z nich dokázala dotáhnout do vítězného konce. Navíc z venkovních utkání to má Holtby v letošním play-off 8-2. V rozhodujících zápasech přidal Holtby fantastická čísla. V šestém zápase s Pittsburghem chytil 21 z 22 střel. V závěru finále Východní konference proti Tampě pak zaznamenal 53 úspěšných zákroků v řadě a celkově drží neprůstřelnost již 159 minut a 27 vteřin. Útočníci Vegas se tak mají na co těšit.

Dalším důležitým faktorem v cestě do finále byl pochopitelně Alexandr Ovečkin. Ruský kanonýr byl téměř neodmyslitelně spjat s Nicklasem Bäckströmem, avšak ten do čtyř zápasů play-off kvůli zranění nezasáhl a Ovečkin se usídlil vedle Kuzněcova. Kapitán Capitals vedle něj nasbíral 22 kanadských bodů za 12 branek a 10 asistencí. Sám Kuzněcov dokonce vede bodování play-off, když zaznamenal 11 gólů a 13 přihrávek. Barrymu Trotzovi se tak podařilo vytvořit téměř dokonalé spojení ruských forvardů!

Jenže důležité kroky k finále nepřišly pouze v samotném play-off. Hodně vysoko je například hodnocen zisk Michala Kempného. Dokonce je tento trejd z Chicaga považován za nejlepší v sezóně Caps, neboť právě český obránce vytvořil pevné defenzivní duo s hvězdným Johnem Carlsonem, který mimochodem ovládl kanadské bodování obránců v základní části. Zpět ale ještě ke Kempnému. Bývalý bek Komety se totiž stal základním kamenem defenzívy Washingtonu, když v průměru v utkáních odehraje 17 minut a 38 vteřin.

Kromě Kempného jsou ale vysoko hodnoceny také výkony dalšího českého útočníka. Jakub Vrána loni v dresu Capitals odehrál pouze 21 zápasů. Jenže po odchodu dvojice Williams – Johansson se natrvalo prodral do základní sestavy, zasáhl do 73 utkání a v nich posbíral 27 kanadských bodů. Právě Vránovy tři body byly klíčovým bodem v pátém zápase série proti Pittsburghu, kdy Washington famózně zvrátil nepříznivý stav 2:3. Právě toto utkání bylo dokonce možná nejdůležitější ze všech.

Suma sumárum mají Capitals za sebou hodně zajímavou sezónu. Spíše se nepočítalo, že Washington dojde tak daleko. Každopádně místo toho, aby po loňském neúspěchu přišly změny, Kuzněcov s Oshiem dostali osmileté kontrakty. Obrana sice před sezónou přišla o Shattenkirka, avšak ve Washingtonu nehledali další hvězdnou náhradu a všechno vložili na bedra Carlsona. A právě tyto tahy se ve výsledku ukazují jako bezchybné!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.