bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hledá se kapitán. Kdo bude novým vůdcem Hurricanes?

8. září 2017, 8:00

Martin Schwarz

Udělali změny na postu brankáře, vylepšili útočné i obranné řady. Teď ještě týmu Caroliny zbývá vyřešit poslední, na první pohled formální záležitost: zvolit nového kapitána družiny. V minulé sezóně Hurricanes zůstali bez muže, který by na dresu nosil céčko, letos tomu má být jinak. Generální manažer Ron Francis do světa vyhlásil, že mužstvo disponuje hned několika adepty, z nichž lze do funkce vůdčího muže kabiny vybírat.

Během ročníku 2016-17 se v trikotu Canes proháněla hned čtveřice hokejistů, jež na hrudi měli vyšité velké „A“, značící alternativního kapitána. Vysloužili si jej útočníci Jordan Staal, Jeff Skinner a Victor Rask, z obránců pak známá firma Justin Faulk. Na pravého a nefalšovaného kapitána ovšem fanoušci v Raleigh čekají od 28. února roku 2016, kdy byl do New York Rangers vyměněn miláček publika a dlouholetá ikona organizace Eric Staal.

„Absolvujeme tréninkový kemp a uvidíme, jak se věci mají,“ sdělil na webu nhl.com generální manažer klubu Ron Francis. „Poslední přípravný zápas odehrajeme 29. září, ale základní část startuje až 7. října, takže času na rozmyšlenou bude dost. Jestliže vše půjde podle představ, chceme nového kapitána a jeho asistenty jmenovat v týdnu těsně před rozjezdem ročníku.“ Představenstvo Caroliny zatím o konkrétních jménech nerozhodlo. „Avšak dobré je, že tu máme kluky, kteří se do vůdčí role hodí, takže bude z čeho volit,“ nepochybuje Francis.

V souvislosti s kapitánstvím bývá často zmiňován především navrátilec a majitel tří Stanley Cupů Justin Williams, který s organizací první červencový den podepsal dvouletou smlouvu. Na začátku října bývalému útočníkovi Los Angeles a Washingtonu bude 36 let, navíc se může pochlubit velkými zkušenostmi z vyřazovacích bojů (ne nadarmo je Williams přezdíván „Pan sedmý zápas“). Majitel Conn Smythe Trophy z roku 2014 připustil, že jeho dosavadní kariérní úspěchy by v kabině mohly mít určitou váhu.

„To všechno, co jsem v NHL prožil, dodá mým slovům na vážnosti,“ má jasno Williams. „Což je samozřejmě důležité. Na druhou stranu, přicházím do Caroliny, abych byl sám sebou. Jestliže člověk mluví až příliš, jeho důležité poselství mez spoluhráči zapadne.“
Není to o jedinci

Kouč výběru Bill Peters v předchozí sezóně neochvějně obhajoval čtyři alternativní kapitány, prý na soupisce figuroval více než jeden lídr. Jenže ani on v tuto chvíli netuší, kdo se v příštích týdnech stane pomyslným mužem číslo jedna. „Co víme jistě je, že bude jediný kapitán,“ přikyvuje Peters. „Vůdcovství není naším problémem, hráče s kapitánským céčkem každopádně zvolíme.“

Mimochodem, současný manažer Ron Francis Carolině „kapitánoval“ v letech 1999-2004, asistent trenéra Rod Brind'Amour stejnou funkci zastával mezi roky 2005 a 2010. Od té doby, až do svého trejdu k Rangers, Hurikány vedl již zmiňovaný Eric Staal.

„Byl jsem kapitánem opravdu dlouho,“ vzpomíná Francis. „Ale nikdy jsem na to nezůstal v kabině sám, tým pracoval jako celek.“ Forvard Jordan Staal, který do Caroliny zamířil v období 2012-13, si myslí, že mančaft opravdu potřebuje někoho, kdo si před zápasy a o přestávkách vezme slovo a namotivuje zbytek mužstva. „Po odchodu Erica byla přestávka bez kapitána dostatečně dlouhá,“ míní druhý nejmladší z bratrů Staalů. „Na druhou stranu, kádr nikdy nepovede jen jeden, ale celá skupina hráčů.“

Carolina Hurricanes patří mezi šestici klubů National Hockey League, které aktuálně nemají kapitána. Dalšími jsou Arizony Coyotes, Buffalo Sabres, Nashville Predators a nováček Vegas Golden Knights.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.