bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hledá se nejlepší útok NHL. Co třeba trio Skinner – Eichel – Pominville?

7. listopadu 2018, 15:00

Jiří Lacina

Jason Pominville kroutí v NHL patnáctou sezónu. V posledních třech letech nasbíral ve 235 utkáních 117 bodů, tj. průměr 0,497 bodu na zápas. Letos má v 15 duelech na kontě 14 bodů (8+6). To jsou více než slušná čísla na pětatřicetiletého veterána. Co stojí za tím vzestupem? Především fakt, že se ho trenéři rozhodli vyzkoušet jako třetího v úderné formaci s Jackem Eichelem a Jeffem Skinnerem.

Pominville najednou pravidelně boduje. Dokonce tolik, že je na úrovni Filipa Forsberga, Sidneyho Crosbyho nebo loňského nejužitečnějšího hokejisty základní části Taylora Halla. Superútok Buffala se zformoval krátce po začátku sezóny a jím předváděná hra dráždí hokejové novináře i statistiky. Travis Yost, bývalý člen analytického týmu TSN, později Sporting News, přispěvovatel do několika zámořských novin, se pokusil formaci Buffala porovnat s nejlepšími útoky NHL.

Bez zajímavosti nebude nejdřív nahlédnout do loňské sezóny. Srovnání probíhá za plného počtu hráčů na ledě, tedy při hře pět na pět. Sehrané elitní řady jednotlivých týmů NHL zpravidla odehrají kolem 30 procent z každého zápasu. Pochopitelně, v zámoří je obvyklé sestavou točit, jsou tu zranění, časté přesilovky a oslabení, absolutní čas konstantních formací ze hry pět na pět nemusí být veliký.

Loni spolu strávilo pohromadě nejvíc času na ledě coloradské trio Landeskog – MacKinnon – Rantanen. Podle Corsi byla vůbec nejlepší formace St. Louis Schenn – Schwartz – Tarasenko (59,5%), která spolu ale neodehrála tolik minut (433). Jen v těsném závěsu skončili Predátoři Smith – Fiala – Turris (58,3%), kteří měli v rámci svého týmu i největší gólový podíl.

Také letos je kandidátů na nejlepší útočnou formaci celá řada, záleží jen na zvolených kritériích. Elitní trojka Buffala určitě patří k nejlepším, a to přesto – anebo právě proto – že spolu odehrála jen 98 minut. Corsi 61,3% je excelentní, výraznější už je v tomto směru jen první útok Montrealu a hned dvě formace Caroliny. Pokud jde o pravidelnost gólových příspěvků, nejlépe si stojí lajna Lee – Nelson – Bailey z New Yorku Islanders.

zdroj: Travis Yost

Když se přimhouří oko nad defenzivou, je opět hodně výrazný útok Colorada Landeskog – MacKinnon – Rantanen. Jeho 14 přesných zásahů ze hry pět na pět je nejvíc v NHL. Statistika Corsi naznačuje, že zmíněná trojka dovolí soupeři i dost střel na vlastní bránu. Na druhou stranu je velmi nebezpečná také na přesilovkách, což v tabulce není započteno. Eichelova řada každopádně stihla za necelých sto minut při hře pět na pět 12 gólů, což je jen o dvě méně než útok Avalanche.

Je samozřejmě brzy někoho korunovat, v Buffalu se ale už teď mohou radovat. Příchod Jeffa Skinnera naprosto splnil očekávání. Nastartoval Jacka Eichela a dal vzniknout nebezpečné formaci. Pokud trenér ponechá zmíněné trio i nadále pohromadě, může patřit k nejlepším v lize.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.