bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hledání nového Donskoie či Karlssona. Šimka doplní v San Jose Sandberg

4. června 2017, 12:00

Jiří Lacina

Už nějakou dobu víme, že Radim Šimek zkusí v příští sezóně zabojovat o NHL. Už pár dnů dokonce víme, že to bude v dresu San Jose Sharks, což bývalý liberecký obránce zpočátku skrýval. A nebude sám. Žraloci zalovili přes Atlantik dokonce dvakrát, jejich další kořistí z řad evropských volných agentů je útočník Filip Sandberg, jenž se pokusí se Šimkem zabojovat o místo ve stejné sestavě.

Jde už o standardní strategii San Jose. V roce 2014 podepsal klub útočníka Melkera Karlssona, toho času hráče švédské nejvyšší soutěže. O rok později přibral dalšího forvarda Joonase Donskoie, pro změnu vyslance finské SM-liigy. Loni rozšířili řady Žraloků z volných Evropanů švédský útočník Marcus Sörensen a obránce stejné národnosti Tim Heed.

Zejména Karlsson a Donskoi už patří mezi stabilní hráče Sharks. Druhý jmenovaný byl jedním z klíčových borců loňské finálové jízdy Sharks za Stanley Cupem, kterou Žralokům utnul až Pittsburgh. Donskoi nasbíral ve 24 zápasech minulého play off 12 bodů (6+6). Sörensen odehrál v této sezóně v NHL 19 zápasů (1+3), Heed působil hlavně na farmě.

Žraloci věří, že jejich další úlovky z Evropy prokážou minimálně srovnatelný potenciál. Dvaadvacetiletý, postavou menší, zato skvěle rychlostně vybavený Sandberg nasbíral letos ve švédském Jönköpingu v 52 zápasech 25 bodů (8+17). Se San Jose podepsal dvouletou smlouvu, což značí velkou důvěru. Vydělat si v obou sezónách může až 1,53 miliónů dolarů.

„Filip je velmi kreativní hráč, který skvěle čte hru a dokáže ji tvořit na malém prostoru,“ pochválil si zhruba před týdnem novou akvizici generální manažer Doug Wilson. „Dobře napadá, jeho bojovnost nás ohromila, hlavně proti starším hráčům. Jsme šťastní, že se připojil k naší organizaci.“

Čtyřiadvacetiletý Šimek má za sebou pět sezón v tuzemské Extralize, kde byl v letošním ročníku s 11 góly nejlépe střílejícím bekem naší nejvyšší soutěže. Svoje si odehrál také za českou reprezentaci, kde udělal solidní dojem. Se San Jose podepsal roční dvoucestnou smlouvu, která mu v případě, že se prosadí do prvního týmu, garantuje 925 tisíc dolarů.

„Radim je rychlý obránce, který dokáže přispět ofenzivě a umí hrát fyzicky,“ popsal českého zadáka Wilson. „Líbí se nám jeho útočné instinkty, zejména na přesilovce. Osobně myslím, že by svou hru mohl do Severní Ameriky dobře přenést.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.