bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hodně muziky za málo peněz. Chiasson řádí a hraje v lajně s McDavidem

16. prosince 2018, 13:50

Martin Schwarz

Po sedmadvaceti zápasech základní části má na kontě stejně bodů, kolik posbíral za celou minulou sezonu. Útočník Alex Chiasson, který se na jaře těšil ze Stanley Cupu, je momentálně třetím nejlepším střelcem a čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Edmontonu. Jindy ostře kritizovaný generální manažer Peter Chiarelli si za angažování tohoto borce zaslouží poplácat po zádech. Tedy pokud Chiassonova čísla nepůjdou strmě dolů.

Co na tom, čas od času v každém týmu zazáří hráč, od něhož byste pravidelnou produktivitu čekali jako od posledního. Jenže bodové řádění Alexe Chiassona (14+4) má pro kanadskou organizaci jednu obrovskou výhodu. Osmadvacetiletý forvard totiž s klubem podepsal jednoletou smlouvu za pouhých 650 tisíc dolarů. To jej řadí mezi nejhůře placené hráče Edmontonu.

Přepočteme-li dosavadní Kanaďanova čísla na peníze (zatím nastřílel 14 gólů), snadnou matematickou operací zjistíme, že jedna jeho trefa přišla pokladnu Olejářů jen na 46 tisíc dolarů. A to ještě zdaleka není konec sezony. Slušný poměr cena – výkon. Jaký to rozdíl oproti Milanu Lucicovi, jemuž na účet přijde 3,5 milionů a v kolonce má pouze 1 gól a 6 nahrávek.

Jenže z výkonů nad očekávání netěží pouze tým, ale i sám hokejista. Dostal totiž vzácnou příležitost - nastupovat v první útočné formaci s hvězdami, Connorem McDavidem a Leonem Draisaitlem. Velký posun pro někoho, kdo strávil poslední dvě letní období bez podepsané smlouvy a svému případnému zaměstnavateli musel nejprve dokázat, že si místo na soupisce opravdu zaslouží.

Není to pozice, ve které chcete jako hráč být,“ neskrýval ve vyjádření pro web Sportsnet muž draftovaný roku 2009 Dallasem. „Nikdy jsem ale na sobě nepřestal pracovat, ačkoli během zkušebního kontraktu nemáte žádnou jistotu. Můžete zůstat, ale taky se s vámi mohou rychle rozloučit,“ tušil správně. Chiasson naposledy skóroval v pátečním zápase proti Philadelphia Flyers. Přesně mířil i o střetnutí dříve, když poslal kotouč do sítě Winnipeg Jets. Tím si řekl o ještě větší pozornost a prostor na ledě. Z předchozích pěti střetnutí pak nebodoval pouze v jediném případě.

Je třeba dávat různorodé góly

Jsme za něj opravdu rádi,“ vysloužil si Chiasson poklonu od kapitána McDavida. „Když vyhráli s Capitals Stanley Cup, je docela překvapující, že mu nenabídli nový kontrakt. Ale přišel k nám, tvrdě dřel a zasloužil si smlouvu. Teď navíc prožívá skvělé období. Opravdu už nám nemůže dělat o moc větší radost. Je zábava s ním hrát.“

Hráč s číslem 39 na zádech celkově prožívá hodně různorodou kariéru. Na kluziště National Hockey League sice naskočil až v sezoně 2012-13 (v barvách Dallas Stars), ale k dnešnímu dni reprezentoval už pět organizací soutěže. Kromě Dallasu, Washingtonu a Edmontonu bojoval také za Ottawu Senators a Calgary Flames. Teprve letošní ročník ale bude, soudě dle dosavadních výkonů, zásadním průlomem jeho kariéry. Maximem montrealského rodáka je 35 bodů z ročníku 2013-14, kdy taky nastřílel nejvíce branek (13). Už teď tak překonal svou gólovou metu a je velmi pravděpodobné, že přeskočí i tu bodovou.

Pokud nejste superstar a chcete v této lize nastřílet 15 nebo 20 gólů, musíte jich docílit mnoha různými způsoby,“ popisoval Chiasson. „Ať už jsou to dorážky z předbrankového prostoru nebo třeba střely z první. A přesně na tomhle jsem poslední dva roky pracoval. I proto cítím mnohem větší sebejistotu,“ těšilo ho.

Edmontonu se poslední dobou pod novým koučem Kenem Hitchcockem daří. Oilers postupně smazali ztrátu v tabulce Pacifické divize. Zdá se tedy, že trenéři nemají mnoho důvodů ke změnám, a že Alexe Chiassona můžeme po boku McDavida s Draisaitlem očekávat i v příštím duelu na ledě Vancouver Canucks. Budou z toho další body pro rozjetého Kanaďana?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.