bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hokejová válka krys: Ovečkin slavil. Laine se díval, jak se píše historie

13. března 2018, 13:00

Jiří Lacina

Před více než dvěma desítkami let vyšel strhující příběh Davida Robbinse z válečné vřavy u Stalingradu, popisující souboj dvou ostřelovačů. Mladý ruský voják páchal v řadách nacistů takové škody, že se Wehrmacht rozhodl povolat vlastní střelecké eso. Na frontu dorazil německý šéf elitní střelecké školy s úkolem eliminovat ruského snajpra. Vynikající kniha Válka krys se s dalšími podobně zaměřenými tituly stala předlohou pro film Nepřítel před branami.

Současné dění v NHL válečný příběh tak trochu evokuje. Na rozdíl od Stalingradu v něm bohudík nesviští kulky, tady jde jen o posílání puků do sítě. Ovečkin vs. Laine. Dva špičkoví střelci, z nichž každý měl před pondělním duelem na pažbě po čtyřiceti zářezech. Tím zkušenějším je tentokrát Rus, jehož nadvládu se snaží ukončit o třináct let mladší vycházející finská hvězda.

Vzájemnému souboji byla už s předstihem věnována velká pozornost. Dlouho se zdálo, že Ovečkin letos kráčí za svou sedmou Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra NHL neohroženě. Jenomže Patrik Laine se ve druhé polovině sezóny neuvěřitelně rozjel, v sobotu proti Philadelphii čtyřicátou trefou konkurenta z Washingtonu dokonce dotáhl a najednou tu máme nervydrásající bitvu.

Kóta 600 pokořena

K radosti fanoušků se v pondělí prosadili oba. Capitals vyhráli těsně 3:2, Ovečkin se na straně vítězů trefil dvakrát, Laine za poražené jednou. Ruský střelec otevíral skóre v 5. minutě v přesilovce pět na tři svým obvyklým způsobem. Prudkou střelou bez přípravy z levého kruhu.

Tím však nekončil. Ve druhé třetině dopravil z dorážky puk za čáru podruhé a mohlo se slavit. Vojenskou terminologií řečeno: Kóta 600 právě padla! Prestižního milníku dosáhl jako dvacátý hráč v historii, jen tři borci před ním byli rychlejší. Lidé z útočníkova okolí připustili, že Ovečkin na překonání mety myslel. Góly odpočítával, v pondělí mu scházely už jen dva.

„Ráno byl velmi klidný,“ všiml si trenér Barry Trotz. „Tušil, že to dneska dá. Skvělá věc na něm je, že když si něco vezme do hlavy, je nachystaný to splnit.“

Oslavenec byl vděčný hlavně spoluhráčům. „Samozřejmě je to něco výjimečného,“ řekla první hvězda večera. „Mohli jste vidět, když jsem dal gól, jak se mě každý snažil najít. Všichni mě přihrávkami hledali… Jinak je to báječný pocit. Moje žena právě dorazila z Moskvy. Říkala, jak cítí, že se mi to dnes povede.“

Ovečkin se připojil do společnosti Wayne Gretzkyho, Maria Lemieuxe a Bretta Hulla, dosud jediných hokejistů, kteří dokázali pokořit hranici 600 branek před odehráním 1000. zápasu. Asi není třeba vést dlouhou diskusi o tom, kdo měl z této čtyřky nejtěžší podmínky. Při vší úctě k legendám minulosti, Ovečkinovi se v současnosti střílí góly mnohem hůř.

Vkrádá se otázka, kolik už jich mohl mít na kontě, kdyby nebyl narozený tak nešťastně (17. září) a sezónu 2004-05 nezhatila neústupnost ligy a hráčských odborů při tahanicích o kolektivní smlouvu? Kvůli těmto dvěma okolnostem vstupoval moskevský rodák do NHL v roce 2005 jako čerstvě dvacetiletý. Ve stejný okamžik startoval svou kariéru o dva roky mladší Sidney Crosby.

Blonďatý Viking v ruských stopách

Výborné vstupní podmínky, pokud jde o věk, měl také Patrik Laine. Jako hráč narozený 16. dubna překonává rekordy „teenagerů“; ještě mu není ani dvacet a už se pyšní 77 góly v NHL. Bude-li mu držet zdraví, může právě on v budoucnu překonávat Ovečkinovy zápisy.

Přestože jsou Vikingové historicky spojováni zejména s oblastmi Dánska, Norska a Švédska, jejich finský následovník severskou visáž nezapře. Blonďatý snajpr si nechal narůst bradku, a kdyby místo hokejky třímal v ruce sekyrku, snadno by si ho člověk představil na skutečném bitevním poli, kterým v 9. - 11. století s krutostí sobě vlastní právě Vikingové tak dominovali.

V pondělí se ani Laine neměl za co stydět. Ve třetí třetině srovnal stav skóre na 2:2, o druhém bodu pro domácí pak rozhodl v prodloužení Jevgenij Kuzněcov. Oba nejsledovanější muži večera si shodou okolností u svých branek vzájemně asistovali. Přestože Ovečkin varoval, že jeho sok nesmí dostat prostor, ve 46. minutě se s ostatními spoluhráči nechal unést sledováním hry u pravého mantinelu, odkud přilétla křížná přihrávka na levou stranu finskému forvardovi a ten nekrytý snadno skóroval.

Také u druhého Rusova zásahu na 2:1 se sešli na ledě oba, Laine bezmocně přihlížel, jak střelec domácích posílá puk do sítě. Podíl na jubilejní trefě bral s humorem. „Byl jsem u toho dost blízko, v dobrém postavení, přesně za ním. Stál jsem tam, když psal historii. Jednou se na to budu dívat a připomenu si, že jsem za to dostal minusový bod,“ smál se devatenáctiletý Fin.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.