bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hokejový Dr. Jekyll a pan Hyde. To je Tuukka Rask

16. prosince 2014, 12:35

Jan Prošek

Příběh tohoto gólmana skutečně připomíná hlavní postavu novely, kterou napsal skotský spisovatel Robert Louis Stevenson. Gólman Tuukka Rask je muž dvou zcela odlišných, pro hokej však důležitých tváří. Častokrát zvedl diváky ze sedadel famózním zákrokem, který (dříve či později) ocenili i fanoušci a hráči soupeře. To je pozitivní tvář. Tou negativní jsou časté výbuchy zlosti a vzteku. Ve velmi silném afektu několikrát roztříštil hokejku o led, mantinel či branku. Jindy zase dlouhé minuty diskutuje s rozhodčími a jejich výroky, zejména ty v neprospěch „jeho týmu“ v klíčových momentech zápasů, jednoduše nechce akceptovat.

Už od dětství jím cloumají emoce více než výrazně. Například při jednom ze „zábavných mačů“ prokopl dřevěný mantinel. Vyprostit zaklíněnou brusli mu musel pomoci jeho táta. K hokeji měl velmi blízko, protože tři strýčkové z maminčiny strany se nejrychlejší kolektivní hře věnovali, a tak bylo celkem jasné, jakým směrem se bude malý Tuukka ubírat. Díky tvrdému tréninku a nespornému talentu se o mladého brankáře začaly zajímat kluby z nejvyšší finské soutěže. Pozornost na sebe upoutal už jako gólman reprezentace do šestnácti let. V roce 2002 v dresu Finska odchytal dva zápasy proti Švédům. Inkasoval v nich jedinou branku, což byl právě onen impulz, který spustil vlnu zájmu.

Samotný gólman si měl skutečně z čeho vybírat. Nakonec se rozhodl pro Tampere. Stejnou cestu (tedy z rodné Savonlinny do Tampere) podnikl o dvacet let dříve Jarmo Myllys. Díky velmi dobrým výkonům v klubu se stal první volbou Toronta Maple Leafs ve vstupním draftu 2005. Právě Toronto ho o rok později vytrejdovalo do Bostonu. Důvodem bylo to, že vedení klubu nemělo s brankářem trpělivost. Tuukka Rask tedy putoval na farmu Bostonu do AHL, kde si pořádně zachytal. V sezóně 2007-2008, tedy ve své první v zámoří, si připsal první start v NHL. Bylo to proti Torontu (jak symbolické). I díky Raskovu výkonu vyhrál Boston 4:2.

Dlouhou dobu se Rask pohyboval ve stínu klubové jedničky Tima Thomase. Jako náhradník získal v roce 2011 prsten pro vítěze nejslavnější hokejové trofeje, ovšem Rask chtěl být ten, kdo Stanley Cup skutečně vybojuje. Málem se mu to podařilo v sezóně 2012/2013, kdy jako gólmanská jednička vedl Boston do finále. V něm se ale z výhry radovalo Chicago. Tuukkovu zklamání bylo obrovské, což je zcela pochopitelné. Právě v tomto ročníku ale finský brankář dokázal, že patří mezi nejlepší maskované muže v NHL.

V jednom z rozhovorů, ve kterých je Rask obvykle velmi otevřený a upřímný, se nechal slyšet, že jeho domovem je Boston.  Vzhledem k tomu, že nikdy nechytal NHL za jiný tým, tak patrně jeho spojení s organizací Bruins funguje. I přes jeho občasné vzteklé momenty je jedním z klíčových hráčů Medvědů. V aktuálním ročníku odchytal 23 zápasů, úspěšnost zákroků má těšně nad 91 % a průměr branek na zápas 2,55. Tukka Rask stále sní o zisku Stanley Cupu jako gólmanská jednička.  No a sny jsou od toho, aby se plnily…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.