bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hokejový Usain Bolt protnul stovku, kdo bude další? Šanci mají minimálně tři hráči

28. března 2018, 15:30

Jiří Lacina

Connor McDavid je mistr finišů. Trochu jako Usain Bolt, který po slabších začátcích vždy ve druhé půlce stovky neuvěřitelně zabral. Loni se lídr Edmontonu přetahoval o prvenství v produktivitě dlouho se Sidneym Crosbym, o konečném vítězství i zdolání stobodové hranice rozhodl v úplném závěru. Letos minulou sezónu tak trochu kopíruje, jen s tím rozdílem, že stovku překonal dřív.

Prakticky od začátku ročníku patřilo čelo kanadského bodování Nikitu Kučerovovi. V posledních týdnech však ruský útočník hodně polevil a nyní už své vedení ztratil. Tampě zbývá do konce základní části odehrát šest utkání, Edmontonu pět a McDavid už má náskok šest bodů!

V úterním duelu Edmontonu s Columbusu překonal kapitán domácích jako první hráč v sezóně hranici sta bodů. V tom utkání najdete všechno z letošní sezóny. Skvělý výkon McDavida i totální selhání jeho spoluhráčů. Oilers vedli v polovině první třetiny 3:0, jejich vůdce byl u všech gólů (1+2). Pak už se domácí jen smutně dívali, jak do jejich sítě padá jeden gól za druhým. Prohráli 3:7.

McDavid má po úterku na kontě 102 bodů (40+62), poprvé v kariéře pokořil také metu 40 branek. Skvěle hraje zejména poslední dva měsíce. Během února a března nasbíral ve 28 zápasech 48 bodů (25+23). Osmkrát za večer zaznamenal tři body nebo víc, v posledních čtyřech duelech bodoval dvanáctkrát (6+6). Strhující závěr!

Oč veselejší je pohled do McDavidových statistik, o to smutnější je pohled na čísla Oilers. Šesté místo v Pacifické divizi, dvanácté v Západní konferenci. Bilance z února a března – 12 výher, 16 porážek. Prohra s Columbusem byla druhá v řadě, za 120 minut inkasovali Oilers 12 branek.

„Bylo to hrozné, příšerné,“ řekl McDavid k průběhu posledního zápasu. „Měli jsme dobrý start, ale pak se zápas stočil přesně tam, kde jsme byli na začátku sezóny. Je to zklamání.“

Šestý vítěz z nepostupujícího týmu?

Kanadský fenomén se může stát prvním obhájcem trofeje od dob Jaromíra Jágra. Mezi lety 1980-2001 vyhrávali produktivitu jen tři hokejisté. Během 21 sezón zvítězil desetkrát Wayne Gretzky, šestkrát Mario Lemieux a pětkrát Jágr. Následujících šestnáct let (jeden rok zhatila výluka), nedokázal tuto trofej nikdo vyhrát dva roky po sobě.

McDavid může být teprve v jednadvaceti letech prvním takovým hráčem. Pokud opravdu zvítězí, připadne mu ještě jeden primát. Málokdy se stane, že produktivitu vyhraje hokejista z týmu, který nepostoupil do play off. Je to logické. Celky ze spodku tabulky zpravidla nezahrnují soupeře vysokými brankovými příděly, naopak samy slouží jako snadný terč.

V době původní šestky (1942-67) byla situace specifická, z šesti mužstev postupovaly do vyřazovací části čtyři, to je celé dvě třetiny. Od rozšíření NHL v roce 1967 se jen pětkrát stalo, že získal Art Ross Trophy hráč z nepostupujícího týmu. Přestože to měli tito muži hodně těžké, týmový nezdar vždycky znamenal, že ani jeden z těchto vítězů neobdržel Hart Trophy.

1987-88  Mario Lemieux (Pittsburgh Penguins)
1993-94  Wayne Gretzky (Los Angeles Kings)
2001-02  Jarome Iginla (Calgary Flames)
2012-13  Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning)
2014-15  Jamie Benn (Dallas Stars)

Další stovkaři

To se letos s velkou pravděpodobností přihodí i McDavidovi, který zřejmě Hartovu trofej nedostane. Pokud se podaří urvat postup Coloradu, může naopak v soutěži o nejužitečnějšího hráče uspět Nathan MacKinnon. Skvěle hrající Kanaďan vynechal letos osm zápasů a má stále nejvyšší bodový průměr na utkání (1,35).

Šest zápasů před koncem má s 92 body rovněž reálnou šanci na zdolání stobodové hranice. Podobný sen živí ještě Kučerov, jenž potřebuje v šesti utkáních uhrát čtyři body. A zřejmě i dvojnásobný vítěz bodových dostihů Jevgenij Malkin, jemuž schází sedm bodů a nastoupit by měl ještě pětkrát. Mimořádný finiš může přes stovku posunout ještě Claudea Girouxe (77 zápasů, 92 bodů).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.