bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hossa o trenérských výzvách: Nemyslím si, že jsou pro NHL dobré

7. února 2016, 12:00

Tomáš Zatloukal

To video obletělo všechny významné hokejové weby, Joel Quenneville mocně gestikuluje směrem k rozhodčím a cosi na ně pořvává, stříbrovlasý gentleman zase jednou ztratil nervy. Vedle něj nevěřícně kroutí hlavou Marián Hossa. Proč? Uznávaného kouče rozčílilo přezkoumání regulérnosti Hossovy trefy a její následné odvolání. A s verdiktem nesouhlasil ani sám "okradený" střelec, slovenský forvard se dokonce opřel i do celého pravidla jménem "coach's challenge".

Hossa tak dal celé situaci nový rozměr, již se nediskutuje o tom, zda v mači mezi Chicagem a Arizonou Coyotes přišlo správné rozhodnutí, či nikoliv (bývalý sudí Kerry Fraser se ve svém sloupku C'Mom Ref přiklání na první stranu), ale o smyslu trenérských výzev. Ač, čistě z pohledu teorie, jde o krásnou reguli, která vnáší do hokeje více férovosti, praxe dokládá, že ne pokaždé funguje vše tak, jak by mělo.

Především vyhodnocování nedovoleného bránění brankáři přináší kontroverzní "ortely" a cuchá nervovou soustavu ukřivděným koučům. Jako právě Quennevilleovi. "Vyhodnocování této situace je krajně nekonzistentní," píší Sunday Times a dodávají i druhý důvod, proč se mnohým "coach's challenge" jaksi zajídá. Jde o další přerušení hry, což často nesvědčí jejímu tempu. 

Spojte oba faktory dohromady a pochopíte, že v některých koučích zkrátka občas bouchnou saze. A také, že ne všichni hokejisté jsou nadšeni z vidiny, že v náročných bojích o Stanley Cup je bude frustrovat neustálé sledování opakovaných záběrů. Alespoň tak to vidí Hossa, v šestatřiceti letech stále jeden z nejužitečnějších Černých jestřábů.

"Přišlo mi to jako blbý vtip," začal Hossa o neuznané trefě. "Snažil jsem se bojovat před brankou a neměl jsem nejmenší úmysl dotknout se brankáře," popisoval svůj pohled na nepatrný kontakt s Louisem Dominguem. "Nevím, co se bude dít v play-off, jestli nebudeme svědky toho, že se hra bude pořád přerušovat a vše se dokola přezkoumávat. Nemyslím si, že je to pro NHL dobré," nechal se slyšet rodák ze Staré Ľubovni.

Otevírá tak debatu, která se zřejmě ukáže jako poměrně zásadní. Trenérská výzva má své mouchy, s dobrým úmyslem zaváděné pravidlo je používáno dost možná nadbytečně často. Většina z přezkoumávaných situacích totiž končí potvrzením rozhodnutí z ledové plochy. Další výtka se týká hraničních ofsajdů - více čtěte zde. Co si o kontroverzní reguli zvané "coach's challenge" myslíte vy? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.