bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Houstone, máme problém. Favorizovaná Minnesota je krok od vyřazení

17. dubna 2017, 12:00

Jiří Lacina

Ještě před pár týdny se odborníci předháněli ve věštění, kam až dojde Minnesota v play off. Nejeden specializovaný server viděl Divočinu minimálně ve finále. Proč taky ne? Skvělá základní část k takovým úvahám opravňovala. Play off se ale sotva pořádně rozjelo a zkoprnělí fanoušci sledují vývoj, jaký asi nikdo nečekal. Minnesota je po třech zápasech krůček od vyřazení z prvního kola.

Wild nejprve prohráli doma 1:2 v prodloužení, pak 1:2 po základní hrací době, po přesunu do St. Louis bohužel navázali jen další porážkou 1:3. Za použití toho nejotřepanějšího klišé lze říct, že „Blues mají tři mečboly“. „Po roce, jaký jsme měli, je těžké si to představit,“ řekl smutný Eric Staal k možnosti předčasného vyřazení. 

Možné to je, už se to stalo

Výsledek 106 bodů v základní části byl nejlepší v klubové historii. Jenomže po třech duelech úvodního kola Wild prohrávají se St. Louis 0:3. Jen čtyři týmy ze 184 (tj. 2,2 procenta) dokázaly v dějinách NHL obrátit v play off stav 0:3 na 4:3. Samotná Minnesota byla ve své historii v třízápasovém skluzu třikrát. Dvakrát vypadla po následujícím čtvrtém utkání, jednou natáhla sérii na pět duelů.

„Nicméně možné to je, už se to stalo,“ burcuje své hráče trenér Bruce Boudreau. „Když máte tři zápasy, které byly tak těsné jako ty naše, není k obratu potřeba zase tolik.“

Nedá se říct, že by Bluesmani Minnesotu přehrávali. Její hráči buší do soupeře, seč jim síly stačí, úroveň proměňování šancí Wild je ale zoufalá. Brankář St. Louis Jake Allen měl jen v prvním zápase 51 zákroků. V neděli jich bylo 40, včetně 19 ve třetí třetině. Pokaždé byl vyhlášený hvězdou večera. Ve třech duelech zatím Allen inkasoval pouze třikrát a drží si úspěšnost zásahů 97,4 procenta. Lepší je v play off jen Pekka Rinne z Nashvillu, který byl v obou duelech proti Chicagu neprůstřelný.

„Nehrajeme špatně, jen nedáváme góly,“ zlobil se po druhém utkání zkušený obránce Ryan Suter. „Kdybychom našli způsob, jak dát gól, byl by to jiný zápas. Šance jsme měli. Bohužel šance nestačí.“

Pokud chtějí vyslanci minnesotské divočiny jen pomýšlet na obrat, musí zvládnout příští zápas ve Scottrade Centeru. Což nebude snadné. Už v neděli byla hala s 19 334 fanoušky pro domácí velkou výhodou. Bluesmani hráli naplno, předváděli fyzičtější hokej než v předešlých dvou duelech. Ve středu, kdy se hraje čtvrtý zápas série, to nebude jiné.

Prokletý Boudreau

Ještě jedna věc stojí za zmínku, a to trenér Minnesoty. Bruce Boudreau převzal tento tým před letošní sezónou. Přišel s vizitkou kouče, který dosahuje skvělých výsledků v základní části, ale z nějakého záhadného důvodu je nedovede potvrdit v paly off.

Boudreau vedl v NHL necelých pět let Washington a zhruba stejně dlouho Anaheim. S Capitals ve čtyřech úplných sezónách čtyřikrát vyhrál divizi. V té třetí 2009-10 nasbíral s Washingtonem 121 bodů, což je dodnes týmový rekord, a získal pro klub historicky první Prezidentovu trofej pro nejlepší celek základní části. V play off nikdy nepřešel druhé kolo. Z šesti sérií čtyři prohrál.

V sezóně 2011-12 byl vyhozen a okamžitě přešel do Anaheimu. Následující čtyři roky s Ducks vždycky vyhrál divizi, podobně jako s Washingtonem se třikrát dostal přes 100 bodů. V roce 2015 došel do finále konference, což je zatím Boudreaův nejlepší trenérský výsledek. Celkově ale opět nic moc – ze sedmi sérií vyhrál zkušený kouč jen tři.

Zvlášť děsivou bilanci má dnes dvaašedesátiletý muž ze sedmých utkání – z osmi duelů o všechno vyhrál jediný! Čtyři roky s Anaheimem končil Boudreau play off pokaždé trýznivou porážkou v sedmém zápase. Žádný jiný kouče v historii ligy jich neprohrál tolik.

Bohužel také letošní ročník spěje ke zklamání. Rekordních 106 bodů, k tomu druhé místo v Centrální divizi a celkově třetí v Západní konferenci, zřejmě opět nebude přetaveno v důstojnou jízdu pohárovými boji. Boudreau je buď prokletý hokejovými bohy, nebo dělá něco špatně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.