bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hráči se bouří. Nebyl bych překvapen, kdyby to skončilo výlukou, přiznal Toews

5. dubna 2017, 16:00

Vojtěch Balon

Rozhodnutí NHL o tom, že se liga nezúčastní blížících se olympijských her v Jižní Koreji, rozpoutala pořádnou diskuzi na všech frontách. Většina hráčů a hokejových příznivců s kontroverzním (byť očekávaným) postojem vedení ligy lig nesouhlasí, největší rozhořčení spolu s Alexandrem Ovečkinem projevil kapitán Chicaga Blackhawks Jonathan Toews.

Respektovaný lídr asi nejúspěšnějšího týmu poslední dekády se zahleděl do budoucnosti. V září 2019 totiž budou mít NHL i hráčská asociace NHLPA možnost vypovědět stávající kolektivní smlouvu a po rozhodnutí Garyho Bettmana a spol. o neúčasti NHL na olympijských hrách se klidně může stát, že se tak stane. „Nevěřil jsem, že k výluce dojde v roce 2012. Měl jsem za to, že všichni jednali v nejlepším zájmu pro hokej a fanoušky. Ale stalo se a do ledna jsme nehráli,“ zavzpomínal Jonathan Toews.

Teď už dvojnásobný olympijský vítěz ví, co čekat. „Nebyl bych překvapen, kdyby k další výluce došlo. Když se už teď nedokážeme shodnout na olympiádě, vydáváme se špatným směrem,“ dodal Toews.

Vedení NHL sice považuje toto rozhodnutí za konečné, na jeho zvrácení je ale ještě čas. Alexandr Ovečkin se dokonce nechal slyšet, že liga jen blafuje. Těžko soudit, každopádně rozpis na další sezónu se bude tvořit až v červnu a do her v Pchjončchangu stále zbývá 10 měsíců. Gary Bettman hráčům už v prosinci nabídl olympijskou účast výměnou za prodloužení stávající smlouvy mezi NHL a NHLPA až do roku 2025, s tak nevýhodnými podmínkami ale hráči samozřejmě nemohli souhlasit.

Peníze až na prvním místě

„Na 17 dní bychom museli zavřít krám. Bylo by skvělé, kdyby se mohlo hrát v létě, aby to nenarušilo program NHL, ale hráči samozřejmě preferují stávající formát, protože většina z nich stejně nejede, a tak mají volno,“ nechal se slyšet majitel Blackhawks Rocky Wirtz.

Přínos olympijských her pro hokej jako takový je ale neoddiskutovatelný. NHL ostatně přestěhovala dva přípravné zápasy mezi Los Angeles a Vancouverem do Číny, za ruskou KHL ale na asijském trhu stále zaostává. „Je to obrovská příležitost pro rozvoj hokeje,“ přiznal Toewsův spoluhráč Patrick Kane.

Toews i Kane přiznali, že budou respektovat rozhodnutí majitele Wirtze, pokud ale NHL svůj postoj nezmění, v roce 2019 se můžeme těšit na další vlnu hádek a diskuzí. Vyústí tato situace v už čtvrtou výluku od doby, kdy se Gary Bettman stal ligovým komisařem?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.