bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hvězda Filipa Hronka může začít stoupat. Chci z něj mít druhého Giordana, přeje si kouč Detroitu

21. srpna 2019, 12:00

Jiří Lacina

Loni po kempu zůstal nahoře na šest zápasů, pak musel dolů, na farmu do Grand Rapids. Vrátil se v polovině prosince. Zranění v prvním mužstvu umožnila intenzivnější nasazování, než mělo asi klubové vedení s Filipem Hronkem původně v plánu. Nakonec odehrál za Red Wings 46 utkání se skvělou bilancí 23 bodů za pět branek a 18 asistencí.

Mezi nováčky Detroitu byl nejlepší. Stal se rovněž prvním benjamínkem z řad obránců Wings od Nicklase Lidströma v sezóně 1991-92, který dokázal bodovat ve čtyřech duelech po sobě. Dokonale rozkoukaný a sebevědomý nasbíral v posledních šesti zápasech sezóny sedm bodů (2+5).

Obrovský potenciál potvrdil na světovém šampionátu, kde byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a vešel se i do All Star šestky. S 11 kanadskými body (3+8) v deseti utkáních byl dvanáctým nejproduktivnějším hráčem mistrovství světa, nejlepší mezi beky.

Loni mu prospěla farma, kde hodně zlepšil defenzivu. V posledních týdnech sezóny byl vynikající. „Dobrým srovnáním je pro mě Mark Giordano,“ nešetřil odvážnými příměry trenér Red Wings Jeff Blashill.

„Taky není zrovna super-rychlý, super-veliký, zato je chytrý, umí přidat ofenzivu, skvělý pět na pět i na přesilovce, těžko se proti němu hraje. Chtěl bych z něj mít Marka Giordana. Marku Giordanovi trvalo dvanáct let, než se stal Markem Giordanem. Doufám, že Filip to stihne rychleji.“

Obranný lídr Calgary letos vyhrál v pětatřiceti letech svou první Norris Trophy pro nejlepšího zadáka sezóny. Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby se Hronek něčemu podobnému v budoucnu třeba jen přiblížil. Z českého pohledu by se mohl stát aspoň dalším Tomášem Kaberlem.

Taky nebyl super-rychlý ani super-vysoký, zato byl mimořádně chytrý, jako rozehrávač na modré čáře svého času v kontextu NHL naprosto špičkový. Taky končil první sezónu v NHL coby jednadvacetiletý, taky ji neodehrál úplnou. Na 22 bodů (Hronek 23) potřeboval tehdy Tomáš Kaberle v Torontu odehrát 57 duelů (Hronek 46).

Ve druhém, již kompletním roce, nechyběl Kaberle v jediném utkání a nasbíral 40 bodů, což byl nejlepší výkon mezi torontskými beky. Hvězda kladenského odchovance začala stoupat.

Detroitský tisk odhaduje, že Hronek bude ve svém druhém ročníku patřit do nejlepší obranné čtyřky Red Wings, pravděpodobně po boku Dannyho DeKeysera nebo Švéda Patrika Nemetha. Na ledě může trávit kolem dvaceti minut za večer, s dostatečným prostorem na přesilovce i na oslabení.

Hvězda hradeckého rodáka může vyjít. Je jen na něm, jak vysoko vystoupá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.