bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hvězdy našly tu nejzářivější, dostala kapitánské céčko a stále se zlepšuje

23. února 2015, 17:00

Jan Prošek

Ve dvaceti letech si splnil sen, který má každý malý začínající hokejista – zahrát si National Hockey League. V roce 2007, když si mladého Jamie Benna vybral na vstupním draftu Dallas, málokdo odhadoval, že se z nezkušeného levého křídla stane ostřílený hokejový harcovník a již v pětadvaceti letech bude bojovat o post nejproduktivnějšího hráče. To je tak, když Hvězdy ukořistí mladou hvězdičku a citlivě s ní pracují.

Loňská sezóna byla z pohledu Dallasu velmi povedená. Přítomnost Jamieho Benna v sestavě se stala jedním z klíčových důvodů, proč tým postoupil poprvé za posledních šest let do vyřazovacích bojů o slavný Stanley Cup. Hokejové mužstvo ze státu Texas bylo vyřazeno Anaheimem v prvním kole Západní konference.

Celkově, sezóna 2013-2014 byla pro Benna přelomová, poprvé ji strávil jako kapitán týmu. A právě přechod z role hráče do kapitánské pozice nebývá vždy úplně snadný. „Myslím, že mi v tomto ohledu hodně pomohly minulé roky, kdy jsem měl okolo sebe skvělé a zkušené hráče. Zejména pak Shawna Horcofa a Raye Whitneyho, oba dlouhou dobu byli kapitáni. Často jsem si s nimi o tom povídal. Řešili jsme, jaký by měl kapitán být, jak se chovat ke spoluhráčům či komunikovat s trenérem. Řekl bych, že mi dopomohli k tomu, aby můj přechod na kapitána byl bezproblémový,“ řekl ke svému jmenování Benn.

Když Dallas získal v loňském létě z Ottawy zkušeného Jasona Spezzu, který u Senátorů nosil „C“ na dresu, tak si rychle našel cestu k mladému Jamie Bennovi. „V první řadě jsem byl překvapený, jak je na svůj věk vyspělý, je velmi uvážlivý. Moc dobře ví, kdy má mluvit a kdy ne. Dokáže mužstvo perfektně namotivovat. Jakmile hovoří, nastane od ostatních hrobové ticho a všichni poslouchají, co jím kapitán právě říká,“ odhalil bývalý hráč Ottawy dění v kabině.

S trochou nadsázky, zatěžkávací zkouškou prošel vztah těchto dvou hráčů v době, kdy Benn, fanoušek Seattle Seahawsk, pozval k sobě domů Spezzu (vášnivého fanouška Dallasu Cowboy) na sledování vzájemného zápasu. „Poněkud jsem ho pošťuchoval, protože onen zápas jeho tým prohrál. Ale nic zlého se mezi námi nestalo. Rozumíme si na ledě i mimo něj, to platí stále,“ řekl Jason Spezza.

Nyní už ale zpátky k hokeji. „My chceme rozvíjet dovednosti Jamieho Benna správným směrem, víme, že v sobě má ještě potenciál. Je to týmový hráč, i vzhledem k tomu jsme chtěli, aby byl kapitánem,“ řekl k této záležitosti trenér Lindy Ruff, který zároveň dodal, že obvykle první rok v roli kapitána je složitý, ale Benn si s tím poradil ve stylu velkých hráčů.

Jamie Benn se sezónu od sezóny zlepšuje v oblasti kanadského bodování. Je na něm vidět, že se snaží skórovat. Zároveň ale není, jak se lidově říká, „hamoun“, který nepřihrává. Naopak, snaží se spoluhráče zásobovat přesnými nahrávkami. To předvedl i v posledním zápase, kdy si připsal jeden kanadský bod za asistenci. Rozhodně mu nechybí smysl pro pěknou kombinaci, což slaví úspěch zejména u fanoušků.

Celkově v letošní sezóně odehrál šedesát zápasů, ve kterých vstřelil dvacet tři branek a na třicet šest přihrál. S padesáti devíti kanadskými body, tedy takřka bodem na zápas, se dělí o post nejproduktivnějšího hráče týmu s Tylerem Seguinem.   

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.