bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

IIHF rozhodla: Minsk to nebude! Kam se přesune světový šampionát?

18. ledna 2021, 17:28

Jan Šimek

Jedno je jisté. Letošní mistrovství světa v hokeji se v běloruském Minsku konat nebude. Na svém jednání o tom rozhodla Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF), která tak učinila především z bezpečnostních důvodů.

„Je politováníhodné, že je nutné zrušit spolupořadatelství Minsku a Rigy. Snažili jsme se prosadit, aby mistrovství světa posloužilo jako nástroj usmíření, který by mohl pomoci uklidnit společensko-politické problémy v Bělorusku a najít pozitivní cestu vpřed,“ říká prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel. 

„Rada se domnívá, že světový šampionát by neměl být využíván k politické propagaci. Zároveň uznala, že pořádání akce v Minsku by nebylo vhodné za situace, kdy by bylo potřeba řešit větší problémy ohledně bezpečnosti týmů, diváků či funkcionářů,“ dodává Fasel.

Rada IIHF rozhodla dle očekávání. Už dříve se proti konání mistrovství světa v Bělorusku vymezila řada hokejových fanoušků, ozvali se také partneři.

Například automobilka Škoda Auto v návaznosti na neklid v Bělorusku po znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka a následným protestům uvedla, že pokud pořadatelství MS zůstane Minsku, přestane tradiční hokejový svátek finančně podporovat. Stejný postoj zaujal kosmetický koncern Nivea. 

Teď je jasné, že se světový šampionát v Bělorusku neuskuteční. Vzhledem k tomu, že pořadatelství MS bylo spolu s Minskem svěřeno i lotyšské Rize, musí Rada IIHF zvážit možný přesun mistrovství do jediného dějiště.

Kdo přivítá MS: Riga, Dánsko, nebo jiná země?

Tato alternativa se nabízí i vzhledem k pandemii koronaviru. Usnadnily by se totiž veškeré záležitosti týkající se přísných bezpečnostních a protiepidemických opatření. Navíc by odpadlo rizikové cestování jednotlivých mužstev.

První část tajenky je odhalena – Minsk letošní mistrovství světa hostit nebude. Nyní zbývá odpovědět na tu druhou. Kdo po Bělorusku převezme pořadatelství šampionátu, který je na programu od 21. května do 6. června? Ruská varianta vzala za své po dvouletém vyloučení z vrcholných akcí kvůli dopingu. Ve hře zůstává Riga jako jediný pořadatel, jenže potřebuje druhou hrací plochu odpovídající standardům MS. O pořadatelství už se před časem přihlásili Dánové, ve hře je prý i Slovensko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.