bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr a Jankowski: Góloví debutanti, které od sebe dělí 765 zásahů

10. listopadu 2017, 14:30

Jiří Lacina

Jeden kroutí v lize devátou štaci, druhý hrdě obléká svůj první dres v NHL. Jeden má v nejprestižnější lize odehráno 1718 utkání, druhý zatím nastřádal devět startů. Trenér je spojil do jednoho útoku a ve čtvrtek se oba radovali. Shodně si zapsali premiérovou trefu v dresu Calgary Flames. V celkových statistikách je přitom dělí 765 přesných zásahů…

Právě o tolik branek nasázel Jaromír Jágr v NHL víc než Mark Jankowski. Třiadvacetiletý zelenáč z kanadského Hamiltonu, který po jednom odehraném utkání v minulé sezóně zkouší naplno rozepsat svůj životní příběh v NHL. Trenér Gulutzan jej dal spolu se Samem Bennettem do třetího útoku k Jágrovi, doufaje, že veterán mladíky probere. Ve čtvrtek si oba připsali letošní první bod. Jankowski na něj čekal osm zápasů, Bennett dokonce šestnáct.

Jágr z levé strany vystřelil a dojíždějící Jankowski dorazil puk tělem do sítě. Co byla pro jednoho rutina - zámořské zdroje hovoří o Jágrově 5600. střele na branku soupeře - to byl pro druhého svátek. Jankowski je draftovaný od roku 2012, kdy šel na řadu v prvním kole. Po pěti letech čekání se konečně prokousává do NHL. První gól byl současně i jeho prvním bodem.

„Ano, bylo to trochu bláznivé,“ radoval se oslavenec „Když slyšíte svoje jméno a ten hlasitý jásot, snažíte se hlavně nesmát, chcete být soustředěný a vážný. Jenomže Jágrovi pak aplaudovali asi třikrát víc. Bylo to vážně šílené. Je to legenda. Je pro mě něco unikátního sdílet s ním tento okamžik.“

Po třetí asistenci v sedmém zápase za Calgary se nakonec dočkal i Jágr. Tři minuty před koncem druhé třetiny za stavu 4:2 pro domácí vyrazil do brejku Johnny Gaudreau, počkal na spoluhráče, v přečíslení dva na jednoho nechrtil a nechal českého veterána poprvé v dresu Flames skórovat.

„Se svým talentem může vyhrávat produktivitu každý rok,“ řekl o Gaudreaovi hráč s číslem 68. „Jinak samozřejmě každý první gól za každý tým je výjimečný, zvlášť v Kanadě. Vidím, jak moc si to fanoušci užívají, jak moc tady hokej milují. Od prvního dne, kdy jsem zde podepsal, se ke mně chovají moc hezky, tak se snažím předvádět to nejlepší.“

Pro slavného Kladeňáka to byl letos první dvoubodový zápas. Celkem šlo o 540. duel v kariéře, kdy bodoval víc než jednou. Lepší je v tomto ohledu jen Wayne Gretzky (824 vícebodových utkání). Ve věku nad 45 let si zapsal víc než jeden bod v utkání počtvrté. Gordie Howe se takto ve stejném věku blýskl šestkrát, Chris Chelios jednou.

Jágr však honbu za body odmítá. „Není mi osmnáct, takže už opravdu nemyslím jen na góly. Důležité pro mě je cítit se dobře a být na ledě důležitým faktorem ve hře svého týmu,“ dodal pokorně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.