bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr v něm viděl nejlepšího hokejistu světa. Rus ale vyhořel a láme smutné rekordy NHL

17. března 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Rychlost, síla, tah na branku, šikovné ruce. Jaromíru Jágrovi před lety na tom zelenáčovi leccos imponovalo. Valerij Ničuškin ho okouzlil. Až tak, že český veterán prohodil: "Podle mě bude jednou nejlepším hráčem na světě." Se svým typickým širokým úsměvem navrch přirovnal ruského čahouna k sobě zamlada. Jenže talentovaný borec z Čeljabinsku nedozírný potenciál dosud nenaplnil, momentálně pak prožívá vskutku krušné časy.

Nula.

Přesně tolik branek dal Ničuškin v této základní části NHL. Za padesát zápasů nedokázal ani jednou překonat soupeřova brankáře, ostatně se dostal jen k 59 střelám. Nepřipsal si ani jednu trestnou minutu, sedmkrát asistoval. K tomu šest mínusů.

Ta čísla jsou drsná jako hořkost českého chmelu Kazbek. Takhle si v Dallasu návrat ztraceného syna jistě nepředstavovali. Vždyť Stars přivábili Ničuškina z moskevského CSKA dvouletým kontraktem na šest milionů dolarů.

Ničuškinův hokej je bez chuti a bez zápachu. Jedním slovem bída.

Drahá posila teď občas končívá na tribuně a píše rekordy NHL, které jí nikdo nezávidí.  "Valera" je prvním hokejistou v dějinách NHL, kdo v jedné sezoně odehrál tolik mačů bez jediného střeleckého úspěchu či chvíle na lavici hanby.

Má za sebou 607 bezvýznamných minut na ledě. Pokud se netrefí (či se nedopustí faulu) ani ve zbytku sezony, bude mu patřit další nelichotivý historický zápis.

Měl sázet góly, ještě vylepšit nebezpečnou ofenzívu Hvězd. Místo toho mu musel najít kouč Jim Montgomery jinou roli. A tak, když zrovna Ničuškin nesedí na tribuně, brání při oslabeních, sem tam rozdá nějaký hit. "Pomáhá nám vyhrávat," zastává se ho Montgomery. Přesto čtyřiadvacetiletého Rusa do pěti z posledních 15 utkání nepostavil.

Vše přitom začalo tak slibně.

Jako novic Ničuškin za Dallas nasázel 14 gólů, dalších 20 branek připravil a oslňoval záblesky geniality. Uměl si kluziště podmanit, hravě přecházel přes soupeře, byl k nepřemožení u mantinelu, kličkoval, prudce pálil, uměl najít spoluhráče chytrým pasem. "Ještě nikdy jsem neviděl osmnáctiletého kluka takhle dominovat," žasl Jágr.

Nadšení byli z Ničuškina i jiní, rádi ho přirovnávali k velkým hvězdám světového hokeje. Viděli v něm druhého Jevgenije Malkina, jiní zdůrazňovali střelecký instinkt ne nepodobný  tomu Alexandra Ovečkina.

S oběma se "Valera" sešel v roce 2014 na domácí olympiádě v Soči. Byl to jeden z nejlepších momentů jeho kariéry. I kvůli tomu, že se v dalších letech svým slavnějším krajanům herně nepřiblížil.

Výrazně ho zbrzdilo zranění kyčle, později na dva roky utekl zpátky do Ruska. Loni v létě se vracel s velkou pompou, ale ani vzdáleně nepřipomíná hráče, v němž kdysi Jágr viděl nového krále NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.