bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágrovo háro či Crosbyho trápení aneb nejvýraznější momenty dosavadní sezóny

25. prosince 2015, 17:00

David Baláš

Pomalu nastává konec roku, soutěž je pozastavena vánočními svátky, a tak je čas podívat se na nejvýraznější momenty dosavadního průběhu sezóny. Nechybí mezi nimi úctyhodná bodová šňůra Patricka Kanea, ale nouze není ani o méně světlé příběhy.

Kane přepisoval rekordy

Téměř dva měsíce trojnásobný vítěz Stanley Cupu nevěděl, jaké to je vyjít z utkání s nulou na kontě. Na celkem 26 zápasů se natáhla Kaneova bodová šňůra, při které postupně překonal nejlepší zápas v podání Američana, klubový rekord Bobbyho Hulla z ročníku 1971/1972 a také sérii Sidneyho Crosbyho z roku 2010. Nikdo jiný od sezóny 1992/1993 nezaznamenal více bodů než rodák z Buffala.

„Byla to opravdu zábavná jízda, někdy jsem měl i hodně štěstí. Teď jsem ale rád, že je to za mnou a můžu se znovu soustředit jen na hokej,“ říkal Kane po zápase s Coloradem, když jeho šňůra dospěla ke svému konci. Muž s osmaosmdesátkou na zádech nastřádal mezi 17. říjnem a 13. prosincem 40 bodů (16+24) a rozjel se pro Art Ross Trophy.

Mullet se vrací na scénu

Jaromír Jágr si opět nechává narůst svou legendární hřívu. Tato zpráva se začala mezi fanoušky hokeje šířit jako lavina a takřka nikdo neskrýval nadšení z rozhodnutí českého útočníka. Celou akci začal Roberto Luongo, který se Jágra z legrace zeptal, zda by si mullet znovu nevypěstoval. Třiačtyřicetiletý veterán příliš neprotestoval a návštěvu kadeřnictví odložil stranou.

„Musíme nosit helmy, takže to je ten důvod, proč si to nechám na hlavě narůst. Zkrátka musím,“ uvedl Jágr na začátku října, po čemž Luongo mohl vítězně zahlásit: Chlapci, dokázali jsme to! Oficiální účet Floridy pak na svůj Twitter umístil další snímek, na kterém brankář Panterů Jágrovy vlasy v rámci týdenního cyklu přeměřoval.

Na téma mullet se vyjádřilo také mnoho dalších hokejistů, komentátorů a dalších lidí, kteří se pohybují kolem NHL. „Jarda miloval moje vlasy. Myslím, že mu trochu připomínaly ty jeho z 90. let. Hodně jsme se nasmáli,“ řekl Scott Hartnell. Další bývalý spoluhráč Jordie Benn pronesl, že to byl právě Jágr, kdo tenhle účes v podstatě vymyslel.

Ovečkin nejlepším ruským střelcem

Několik zápasů se snažil, střílel jako divý, ale ne a ne propálit gólmana. Ovečkin se po vyrovnání do té doby nejlepšího ruského střelce v historii soutěže Sergeje Fjodorova na chvíli zasekl při pokusu o překonání jeho rekordu. V zápase s Detroitem vyslal na Petra Mrázka hned 15 střel, ale ani jedna nerozsvítila červené světlo za bránou.

Nakonec se však přece jen dočkal. Po čtyřzápasové odmlce znovu zaskóroval v duelu proti Dallasu a 19. listopadu se tak svým 484. přesným zásahem osamostatnil na čele ruských střelců. „Bez svých spoluhráčů bych toho nikdy nedosáhl. Samozřejmě se jedná o silný moment, za který jsem rád,“ přiznal Ovečkin. Nutno podotknout, že Fjodorov na podobnou metu potřeboval o pět stovek utkání víc.

Liga se snaží zachránit All-Star Game

Utkání hvězd je jedna velká nuda a čím dál tím více spadá do kategorie trapnosti. S takovými zjištěními museli pracovat zástupci ligy, když rozhodovali o podobě příštího ročníku. Nakonec vymysleli poměrně jednoduchý způsob, jak událost oživit.

Hrát se nebude jeden, ale hned tři zápasy. Každá divize bude mít své vlastní družstvo o jedenácti hráčích. Týmy proti sobě budou nastupovat ve 3 proti 3 bruslařům. V první dvacetiminutovce se utkají zástupci Atlantické a Metropolitní divize, v prostředním dějství pro změnu celky ze Západní konference a v poslední třetině se utkají vítězové těchto malých soubojů o milión dolarů (které ovšem zřejmě poputují na charitu).

Nový formát by tak měl přinést více akce a větší zápal pro hru ze strany hráčů. Pokud by totiž hokejisté pojali zápas tak jako dosud, mohlo by se na světelné tabuli snadno objevit skóre 28:26.

Také letos mají fanoušci možnost volit své oblíbené hráče a opět je prostor i pro recesi. Na prvním místě se drží kolohnát John Scott z Arizony, který v letošní sezóně nastoupil jen do devíti zápasů a připsal si v nich jednu asistenci. Utkání hvězd si zřejmě zahraje i Jágr, jenž se drží na druhé příčce.

Trápení Crosbyho

Největší hvězda soutěže nezáří. Crosby, který je celou svou kariéru nesmírně produktivní a do letošní sezóny se chlubil průměrem 1,36 bodu na zápas, zůstává daleko za očekáváními. Od začátku ročníku nasbíral na jeho poměry slabých 22 bodů z 36 startů (průměr 0,61) a v produktivitě se krčí až na 84. místě. Na prvního Kanea tak ztrácí už propastných 28 zápisů! Lepší je i Jaromír Jágr, který navíc odehrál o čtyři utkání méně.

Spekulovalo se o tom, že Crosbyho propad mohou mít na svědomí spory s majitelem Tučňáků Mariem Lemieuxem. „Opravdu nevím, co k tomu říct. Jestliže si lidé začnou vymýšlet báchorky, je to mimo mou kontrolu. Cítím se dokonce hloupě to vůbec komentovat,“ odmítl Crosby přiživovat debaty.

Herní trápení se ovšem nevyhnulo ani jiné české hvězdě. Jakub Voráček zaznamenal v prvních deseti zápasech jen tři body a na první gól si musel počkat dlouhých 17 duelů. Také dál působil jen jako stín hráče, který skončil loni na čtvrtém místě ligové produktivity. V poslední době se však zdá, že se pomalu rozjíždí, když se veze na pětizápasové bodové šňůře, při níž nakupil 8 bodů.

Šílenství okolo McDavida

Minimálně od nástupu Crosbyho do ligy, nepamatuje NHL takové šílenství okolo jednoho zelenáče. Již dlouho před draftem se o Connoru McDavidovi mluvilo jako o nejtalentovanějším hráči od dob Waynea Gretzkyho a rozruch kolem jeho osoby rostl s blížícím se startem ročníku.

Osmnáctiletý Kanaďan se v prvních zápasech spíše hledal, ale postupně se rozjel a po tuctu zápasů měl bod na utkání. Pak však přišel osudný zápas s Philadelphií, ve kterém uháněl na bránu, ale dostal se do kolize s Michaelem Del Zottem a Brandonem Manningem a následně vrazil v rychlosti na mantinel. Výsledkem byla zlomená klíční kost.

McDavid už je ale zpátky na ledě a podle svých slov se cítí lépe. „Fyzicky i mentálně jsem na tom dobře, v poslední době jsem zaznamenal mnoho pozitiv. Rychlejší hojení klíční kosti ale zajistit nedokážu. Není zatím jasné, kdy se vrátím do akce,“ shrnul své pocity.

Za pozornost stojí také bídný start do sezóny a střelecké trápení v podání Anaheimu, neúspěšný úvod ročníku ze strany Columbusu a následné angažování Johna Tortorelly či výborné výkony mladíků Tomiho, Duclaira, Larkina a dalších.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.