bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágrův odchod z Floridy ho mrzel. Bez něj bych nebyl tam, kde jsem, tvrdí Barkov

11. srpna 2017, 15:00

David Jahoda

Když si zástupci Florida Panthers na draftu v roce 2013 vybrali Fina Aleksandera Barkova ze druhé pozice, věřili, že jednou může mužstvo táhnout. To se také stalo, Barkov poslední dva ročníky patřil ke klíčovým postavám Panthers, a když nemohl hrát, bylo to citelně znát. Je nezpochybnitelné, že velkou zásluhu na Barkovově růstu má Jaromír Jágr, který byl na slunnou Floridu vyměněn během sezony 2014/15. Stejného názoru je i samotný Barkov. Není proto divu, že jej odchod slavného čísla 68 mrzel.

26. února 2015, právě toho dne se upekl příchod Jaromíra Jágra na Floridu. Bez nadsázky řečeno v tento den došlo také k důležitému kroku v kariérním vývoji Aleksandera Barkova. Tehdejší kouč Panthers Gerard Gallant totiž věhlasného útočníka přiřadil do formace k Jonathanu Huberdeauovi a právě šikovnému finskému centrovi. Rázem vznikla velmi nebezpečná trojice, i nejlepší obrany ligy se před Jágrem a jeho „dětmi“ musely mít na pozoru.

Barkov (ale nejen on) vedle Jágra herně vyrostl. Proto když na začátku července oznámil generální manažer Cats Dale Tallon, že už s kladenským odchovancem nepočítá, byl Barkov zklamaný. „Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Hodně mi pomohl a nebýt jeho, pravděpodobně bych teď nebyl tam, kde jsem,“ vyjádřil se pro NHL.com Barkov. „Když přišel, moje hra se posunula o další úroveň, a myslím, že tomu tak bylo i u ostatních v týmu. Pomohl každému, je to jeden z nejdůležitějších lidí v mojí kariéře,“ zdůraznil rodák z Tampere.

I přesto, že mužstvo Floridy v minulé sezoně udělalo krok dozadu, když se nepodívalo do play off, Barkov si nesmírně cení toho, že mohl další rok sdílet s Jágrem jednu šatnu. „Naučil jsem se od něj opravdu hodně. Ať se to týče změn v samotném hraní, práce mimo led či profesionality. Posunul mě dál, naučil mě milovat hru jiným způsobem než předtím. Nikdo totiž nemiluje hokej tak jako on,“ řekl Barkov a poukázal na Jágrovy známé praktiky. „Když ho vidíte, jak vše dělá po svém, zkusíte si od něj něco vzít, dělat věci stejně jako on. Pak zjistíte, že vám to pomáhá,“ doplnil.

Podle Barkovova, kterému bude na začátku září 22 let, Jágrova láska k hokeji pozitivně nenakazila jenom jeho, ale i všechny ostatní v kabině Panthers. „Jen se na něj podíváte a máte pocit, jako kdyby měl být v lize navždy a že vlastní snad každý rekord. Hokej stále miluje a chce v něm být neustále lepší. Není to ale kvůli rekordům, nebo něčemu takovému. On chce jen prostě hrát hokej, pomoct každému okolo a vyhrávat. To je jeho největší věc – chce vyhrát v každé situaci na ledě,“ zmínil o Jágrovi Barkov, jenž v minulém ročníku nasbíral v 61 zápasech 52 bodů.

Barkov o Jágrovi: „Nikdo nemiluje hokej tak jako on.“

Jágr zanechal na Floridě výraznou stopu i co se statistického hlediska týče, v 187 zápasech zaznamenal dohromady víc než úctyhodných 132 bodů. Člen Triple Gold Clubu už dříve avizoval, že na konec kariéry vůbec nemyslí, ovšem smlouvu stále nemá. „Doufám, že někde podepíše. Ať už to bude v NHL, KHL, nebo v Česku. Prostě ho chci vidět hrát.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.