bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak dopadla kauza Pacioretty? Happyend pro všechny!

11. září 2018, 8:06

Šimon Rogner

Ani ne den v novém klubu stačil Maxu Paciorettymu, aby rozhodl na další čtyři roky o své nové budoucnosti. Přitom tomu všemu předcházelo dlouhých devět měsíců, během nichž musel bývalý kapitán Montrealu sledovat spekulace o tom, že ho Canadiens chtějí vyměnit, skoro vyměnili, nechtějí s ním podepsat novou smlouvu a znovu hledají potenciální zájemce. Tahle sága už ale skončila a jak americký útočník, tak Golden Knights si můžou mnout ruce nad tím, jak výhodný kontrakt včera podepsali.

Jak to jde rychle, když se chce, že? Ne, takto jednoduché to samozřejmě není, ale to, za jak dlouho stihl generální manažer Vegas George McPhee a Max Pacioretty podepsat čtyřletý kontrakt s celkovou hodnotou 28 miliónů dolarů (7 miliónů ročně), až zaráží, vezmeme-li v úvahu fakt, jak dlouho trvalo Canadiens svého nejlepšího střelce vyměnit.

Nejdříve však k novému kontraktu. Začne platit až od sezóny 2019/20 poté, co Paciorettymu příští červenec skončí jeho současná šestiletá smlouva s průměrným ročním platem 4,5 miliónů. Jeho součástí bude omezená klauzule o nevyměnitelnosti (seznam 10 týmů, do kterých nechce být vyměněn) a skončí mu ve 34 letech.

Menší daň i reputace kanonýra

To se může zdát jako riziko, protože na hokejistu se jedná poměrně o pokročilý věk. Bůhví jestli pak nebude muset podepisovat pouze roční nebo dvouleté kontrakty s méně penězi, které by nemusel mít, kdyby se upsal na delší dobu.

Taková varianta ale zřejmě Vegas nevyhovovala. Obě strany tak velice rychle došly ke kompromisu – totiž že Pacioretty se vzdá požadavků na delší kontrakt, zatímco Knights přistoupí na vyšší plat. Sedm miliónů se na první pohled nemusí zdát jako ohromné peníze, ale je potřeba připomenout, že ve Vegas na rozdíl od montrealské 52,99% daně platí pouze 36,54% sazba. Netřeba pak zmiňovat, že rodák z Connectitutu právě prožil jeden ze svých nejhorších ročníků v kariéře.

„Doufám, že budeme lepším týmem než loni. Nikoho jsme nepodepsali dlouhodobě. S kontrakty, co jsme podepsali, jsme spokojení. Jsme spokojení s platovým stropem. Podepsali jsme 11 hráčů, máme dobrou situaci pod stropem, s kvalitou našeho týmu i s volbami v draftu. Líbí se mi naše dnešní situace,“ pochvaloval si na včerejší tiskové konferenci manažer McPhee.

Podle experta kanadské televizní stanice Sportsnet Johna Shannona by Canadiens museli Paciorettymu nabídnout plat 9,87 miliónů za rok, aby mu zajistili stejné peníze, které teď bude pobírat ve Vegas. To nezní příliš férově, co říkáte?

Tak či onak, v Paciorettym, za něhož Knights obětovali útočníka Tomáše Tatara, prospekta Nicka Suzukiho a volbu Columbusu v druhém kole příštího draftu, získává letošní finalista devátého nejlepšího střelce od sezóny 2011/12 v celé NHL!

Samozřejmě, má za sebou ročník, v němž v 64 utkáních zaznamenal pouhých 17 gólů a 37 bodů, ovšem devětadvacetiletý Američan už v dresu Canadiens ukázal, že je skutečným kanonýrem. Od sezóny 2011/12 je lídrem Montrealu v počtu gólů, asistencí, bodů, zásahů v přesilovkách i počtu vítězných branek (43).

Zároveň ho dělí pouze dva roky od jeho bodově nejpovedenějšího ročníku 2016/17, ve kterém dal 35 gólů a nasbíral 67 bodů, a v tabulce kanonýrů za poslední roky se drží vedle takových borců, jako jsou Jevgenij Malkin, Tyler Seguin, Jamie Benn či Patrick Kane. Za posledních sedm sezón dal pětkrát minimálně 30 branek a i ve výlukou zkráceném ročníku se s 15 zásahy ve 44 zápasech tomuto tempu blížil.

Vypadá to, že tu máme happyend pro všechny. Montreal dostal docela slušnou protihodnotu – alespoň vzhledem k nepovedené minulé sezóně a poklesu hodnoty kvůli příšerné prezentaci celé situace od Marca Bergevina, Vegas, zásobené prospekty i volbami v draftu, získalo jednoho z nejlepších střelců za poslední roky (a ještě se zbavilo Tatara) a Pacioretty má šanci si za tým s vyhlídkami na nejvyšší místa zahrát s jistotou lukrativní smlouvy, kterou by mu momentálně nikde jinde asi nenabídli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.