bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak je všechny podepsat? Boston čeká mačkanice pod platovým stropem

12. května 2018, 14:00

Martin Schwarz

V čem tkví problém úspěšných týmů? Není snadné je udržet pohromadě. Podívejte se na Chicago, které roky dominovalo NHL. Během pár let vyhrálo třikrát Stanley Cup. Bylo však předem jasné, že musí přijít zákonitý útlum. A taky že přišel. Platový strop je totiž potvůrka zrádná, generálním manažerům nahání noční můry. Při počítání finančního limitu brzy nejednu košili propotí bostonský stratég Don Sweeney.

Jeho Bruins mají v zádech vydařenou sezonu. V základní části nakupili 112 bodů, pouze o jeden méně než vítěz Východní konference Tampa Bay Lightning. Ač se z play-off poroučeli po druhém kole, lze bostonský ročník považovat za nadmíru vydařený. Původně s Medvědy nikdo moc nepočítal, měli pobývat někde na hranici postupu do vyřazovacích bojů. Realita vypadala jinak.

„Mužstvo udělalo obrovský kus práce, postavení z dlouhodobé části je toho důkazem,“ vyprávěl pro server nhl.com Sweeney. „V ideálním případě bych rád zachoval současnou podobu kádru a dal mu šanci, aby se dál zlepšoval. Ale myslím, že v prostředí platových stropů je to nereálné. Řada našich hokejistů odehrála prožila skvělé měsíce a je jasné, že podle toho budou chtít dostat zaplaceno,“ tušil správně.

Jakmile kalendář ukáže datum 1. července 2018, může Boston teoreticky přijít až o sedm borců současné soupisky. Kontrakt toho dne vyprší Ricku a Rileyemu Nashovi, stejně tak brankáři Antonu Chudobinovi. Dále pomalu vyhlíží novou nabídku obránce Nick Holden, z forvardů pak Tim Schaller, Brian Gionta a Tommy Wingels. „Všechno tady fungovalo fajn,“ chválila únorová posila z Rangers Rick Nash krátké působení u organizace Bruins. „Dobrá zkušenost, věřím, že to tak může pokračovat i dál.“

Cassidyho zelenáči

Don Sweeney velmi pravděpodobně nedokáže prodloužit kontrakty se všemi z výše uvedené sedmičky. Fanoušci vítěze Stanley Cupu z roku 2011 přesto nemusí mít výraznější obavy o budoucnost mančaftu. Důkazem budiž letošní bodové počiny bostonských mladíků. Hned čtveřice hráčů, kterým je teprve 22 let a méně, se přehoupla přes metu 30 kanadských bodů. Danton Heinen atakoval padesátku (47), český rychlík David Pastrňák svůj zisk zakulatil na číslo 80. Podobně jako Heinen na tom byl Jake DeBrusk (43 bodů). A Charlie McAvoy (32 bodů) už jako dvacetiletý bek patřil k oporám mužstva.

Velkou zásluhu na řádění mladé krve má hlavní trenér Bruce Cassidy. V první kompletní sezoně na střídačce Medvědů dával pravidelně prostor pěti až šesti zelenáčům. Většina nezklamala, poradila si s útočnými kousky i s pokrýváním skulinek ve středním pásmu. Cassidy každopádně novinářům prozradil, že hned po konci série s Tampou Bay začal uvažovat nad změnami v herním systému.

„Hrajeme dostatečně rychle v obranném pásmu?“ ptal se lodivod. Největší Cassidyho úkol pro příští měsíce zní shodně jako donedávna: dostat výběr do play-off. „Nemůžeme si automaticky myslet, že nás vyřazovací boje čekají i za rok,“ uvědomoval si vládce bostonské lavičky. „Podívejte třeba takový Edmonton, který po jednom úspěšném období zažil propadák.“

Bruce Cassidy nyní bude vyčkávat, jaké podhoubí mu připraví generální manažer Sweeney. Zvládne podepsat většinu hokejistů s končícími smlouvami?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.