bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak nahradit Kessela? Sullivan věří v týmovou chemii

8. července 2019, 16:00

Ondřej Mach

Před pár dny prodloužil s Pittsburghem smlouvu o čtyři roky, z minulého kontraktu mu zbývá ještě jeden. A bude první bez Phila Kessela. Mike Sullivan však doufá, že Tučňáci odchod jednatřicetiletého střelce zvládnou.

Kessel v klubu působil čtyři sezony, všechny pod Sullivanem. Za tu dobu patřil mezi nejproduktivnější hráče černožlutých. Jeho síla spočívala především v přesilových hrách, v nichž zapsal 125 bodů za 36 branek a 89 asistencí.

Poslední ročník v dresu Penguins byl z osobního hlediska neméně vydařený. Kessel nasbíral celkem 82 bodů a po kapitánu Crosbym byl nejproduktivnějším hráčem týmu. Přesilovkových bodů nastřádal 36 - nejvíce ze všech. 

Ani to však nezabránilo jeho konci v pensylvánském celku. Podsaditý Američan byl vyměněn do Arizony společně s obráncem Danem Birksem a volbou ve čtvrtém kole draftu 2021. Novými spoluhráči českého útočníka Dominika Simona se naopak stali centr Alex Galčenjuk a obránce Pierre-Olivier Joseph. 

Nahradit Kessela bude bezpochyby těžké, hlavně tedy jeho bodový příspěvek. Trenér Sullivan ale věří, že se to klubu podaří.

„Rozhodně máme schopné hráče,“ uvedl jednapadesátiletý kouč. „Podívejte se na náš tým. Máme kluky jako Jake Guentzel, který hrál druhou přesilovku a byl naším nejlepším střelcem. Jake může hrát v první formaci a být velmi produktivní. Můžeme využít i dva obránce, Justina Schultze a Krise Letanga. Zajímavým hráčem je i Alex Galčenjuk, jenž ukázal, že umí střílet góly.“

„Jsem nadšený ze skupiny hráčů, kterou tady máme,“ pokračoval Sullivan. „Věříme, že můžeme být velmi konkurenceschopní. Teď se musíme spojit a dokázat to.“

Recept na úspěch? Probudit Malkina

Jedním z klíčových faktorů v nové sezoně by mohly být výkony Jevgenije Malkina. Ruský bohatýr za sebou má špatný ročník. V 68 utkáních sice zaznamenal 72 bodů (21 branek, 51 asistencí), zdaleka však nepřipomínal hráče, který dvakrát získal Art Ross Trophy.

Hrozivá byla především Malkinova statistika v tabulce pravdy - 25 minusových bodů. Nejhorší za celou kariéru v NHL. Dvaatřicetiletý útočník byl navíc s 89 trestnými minutami nejtrestanějším hráčem Penguins. 

Sullivan v pátek řekl, že se během letní přestávky s ruským centrem sešel. „To, o čem jsme se bavili zůstane mezi námi. Ale určitě jsme stejně naladěni a chceme se posunout dopředu,“ nechal se slyšet Sullivan. „Je to elitní hráč v lize a jeden z nejlepších hráčů své generace, na tom se nic nemění.“

Poté co byl Pittsburgh v prvním kole play off ve čtyřech zápasech vyřazen Islanders, uvažoval generální manažer Jim Rutherford, zda se hráči příliš neuspokojili po zisku Stanley Cupu v letech 2016 a 2017. Zřejmě proto začal se změnami, které znamenaly konec Kessela nebo obránce Määty. Podle Sullivana se tím zlepší nedostatek týmové chemie. 

„Cítili jsme, že jsme se jako tým nespojili a plně nevyužili náš potenciál,“ řekl Sullivan. „Noví hráči nás zaujali svým entuziasmem, jak nadšení jsou příležitostí hrát za Pittsburgh Penguins a být součástí týmu, který může vyhrávat pohár.“

Charismatický kouč před pár dny podepsal čtyřleté prodloužení smlouvy, které jej v organizaci udrží až do roku 2024. 

„O konci v Pittsburghu jsem nikdy neuvažoval. Prostě jsem věděl, že chci být trenérem Pittsburgh Penguins.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.