bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak poznat kvalitního gólmana? Zapomeňte na klasické statistiky a poznejte GSAA + GSAM

10. dubna 2015, 14:00

Tomáš Zatloukal

Celou sezónu bedlivě sleduji debatu o brankářských statistikách a nových trendech v měření gólmanských výkonů. A nyní bych vás rád v několikadílném seriálu seznámil s nasbíranými poznatky. Dnes se zaměřím na dvě metody, jak co nejspravedlivěji posoudit hru mužů v maskách. Čím dál větší vážnosti se totiž místo klasického čtyřlístku "brankový průměr, úspěšnost zákroků, vítězství a shutouty" těší GSAA a GSAM. O co jde? Inu, čtěte dál.

Zatímco běžně používaná čísla jako průměr obdržených branek na zápas jsou progresivními odborníky zavrhována jako zcela irelevantní k posouzení brankářského výkonu (přitom se de facto podle něj v minulosti udělovala Vezinova trofej, až od roku 1982 o jejím držiteli rozhodují svými hlasy generální manažeři), GSAA a GSAM se dostávají do centra zájmu. Mají totiž řadu výhod - povedlo se v nich najít metriku ve větší či menší míře oproštěnou od vlivu mužstva na gólmanovu hru, působí velmi spravedlivě a navíc se počítají na góly, nikoliv na procenta, takže jsou lépe přístupné fanouškům. 

Co tedy GSAA a GSAM znamenají? První statistiku jsem před časem využil v ódě na Dominika Haška (ku příležitosti jeho uvedení do Hokejové síně slávy). GSAA se rovná zabráněným gólům oproti průměrnému ligovému brankáři. Jak se počítá? Vezmete průměrnou úspěšnost zákroků v soutěži a porovnáte ji s počtem střel, které letěly na konkrétního gólmana. Dostanete počet branek, který by z daných ran inkasoval "imaginární průměrný brankář". Poté výsledek odečtete od gólů, jež skutečně obdržel zkoumaný gólman a GSAA je na světě.

Můžeme si ostatně vše ukázat na příkladu:

V ročníku 2013-14 byla průměrná úspěšnost zákroků v NHL 91,5 %. Tuukka Rask, vítěz Vezina Trophy, čelil 1641 střelám.  Vynásobme úspěšnost se střelami a získáme číslo 1501, průměrný muž v masce by tedy ze stejného počtu ran pustil 140 branek. Do Raskovy sítě se ovšem dostalo jen 115 puků. GSAA pro finskou hvězdu za minulou sezónu tedy činí 25. Je to málo nebo hodně? Inu, statistiku GSAA si můžete běžně prohlédnout třeba na Hockey Reference, kde získáte okamžité srovnání. Rask skončil na druhém místě, předčil ho pouze další finalista Semjon Varlamov.

Jen pro zajímavost mrkněte na graf, ukazující Haškovo GSAA během kariéry v Buffalu Sabres a jeho komparaci s lídrem NHL, případně druhým nejlepším brankářem za Dominatorem. Pokud jste někdy pochybovali o nadvládě české legendy nad zbytkem světa v devadesátých letech a na konci minulého milénia, ztratíte pádné argumenty. Tuto věčnou při si ale nechme na jindy. Byť je GSAA skvělým měřítkem, má své mouchy. Neoperuje s kvalitou šancí (což dosud nedokáže žádná statistika) a také nedostatečně omezuje roli týmu.

Haškova dominance je do očí bijící:

Právě kvůli tomu vznikla GSAM, která vyhází z předchozí metody, jen je upravena tak, aby reflektovala brankářovu hru pouze za vyrovnaného počtu hráčů na ledové ploše. Zamezuje se tak vlivu obdržených gólů zejména při oslabení, při kterých gólman pyká za týmovou  nedisciplinovanost. V početní nevýhodě prokazatelně a zcela logicky inkasuje častěji než za jiných situací, což se nepříznivě odráží na jeho celkové úspěšnosti zákroků. GSAM tedy namísto obyčejné úspěšnosti používá tu při hře za stejného počtu hráčů na obou stranách.

Vliv mužstva na GSAM je tedy podstatně nižší než GSAA, což z ní dělá přesnější metriku a hlavně nejspravedlivější statistiku zaměřenou na gólmany vůbec. Následující tabulka z dílny prestižního časopisu In Goal Magazine ukazuje, jak si vedli vítězové Vezinovy trofeje od celosezónní výluky v roce 2005 a zda si pro prestižní ocenění došel lídr NHL podle GSAM, či nikoliv. Pro českého fanouška je zajímavý především rok 2011, který zase jednou potvrdil, že Tomáš Vokoun patřil k absolutní špičce ve svém řemeslu. Škoda, že zůstal nedoceněn a mnohými přehlížen. 

Vezina Trophy ne vždy končí ve správné náruči:

Rok Vítěz Veziny, umístění v GSAM Nejlepší v GSAM 
2013-2014 Tuukka Rask (2) Semjon Varlamov
2012-2013 Sergej Bobrovskij (3) Jimmy Howard
2011-2012 Henrik Lundqvist (8) Mike Smith
2010-2011 Tim Thomas (1) Tim Thomas
2009-2010 Ryan Miller (3) Tomáš Vokoun
2008-2009 Tim Thomas (1) Tim Thomas
2007-2008 Martin Brodeur (14) Tim Thomas
2006-2007 Martin Brodeur (9) Kari Lehtonen
2005-2006 Miikka Kiprusoff (1) Miikka Kiprusoff

Tabulka nabízí zajímavý obrázek, že? A nutí člověka k zamyšlení, jak moc správně se generální manažeři rozhodovali v posledních letech o držiteli Veziny. Mimochodem, GSAA nabízí znatelně jiné výsledky než GSAM, což si předvedeme příště, kdy se podrobněji podíváme na Careyho Price. Obstojí oproti konkurentům v GSAA a GSAM?

Článek vychází z několika textů z ingoalmag.com, thehockeynews.com, hockey-reference.com, goaliearchive.com, quanthockey.com a dalších webů

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.