bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak probudit Laineho? Dejte mu jiného centra

26. srpna 2019, 19:00

Jakub Hromada

Laineho třetí sezóně v NHL byla jeho vůbec nejhorší. Nehrál optimálně a bohužel se nemohl ani opřít o svoji největší přednost – střílení gólů. Těch sice dal 30, ovšem celkových 50 bodů byl vůbec nejchudší záznam v jeho kariéře. Mnozí to svádějí na Bryana Littlea, který mu po většinu sezóny centroval.

Dle většiny fanoušků Jets i expertů na NHL není Bryan Little kvalitním druhým centrem. Tento názor se ukázal pravdivým hlavně při play-off 2018, kdy Jets dokráčeli až do finále západní konference. Co za tím stálo?

Bryan Little se posunul do třetí formace na post pravého křídla, některé zápasy dokonce odehrál na centru té čtvrté. Jeho místo mezi Lainem a Ehlersem obsadila nová akvizice ze St. Louis, Paul Stastny. Ten v 36 zápasech zaznamenal 28 bodů, kdežto Little v celé základní části pouze 43. 

Jak tedy nejlépe pomoci Lainemu, aby se z něj skutečně stal nástupce Ovečkina? 

Dejte na centra Wheelera

Možná se to zprvu zdá jako nesmysl, ovšem pokud Jets chtějí pomýšlet na Stanley Cup, musí mít kvalitního druhého centra a ne pouze neustále zalepovat tuto mezeru při uzávěrce přestupů. 

Když se Mark Scheifele zranil na konci roku 2017, musel se bez něj tým obejít na 16 zápasů. V těchto střetnutích zaujmul jeho místo Blake Wheeler, ačkoli na pozici centra nikdy nehrál. Postavil se k tomu jako pravý kapitán a absence Scheifeleho nebyla znát.

Dostal k sobě Kylea Connora, se kterým byl již zvyklý hrát, a Patrika Laineho. Formace o třech křídlech byla velmi produktivní, dohromady nasbírala 41 bodů. Kapitán Wheeler 17 (5+12), Laine s Connorem shodně po 12 (oba 6+6). 

Navíc tým v lednu šlapal jako švýcarské hodinky, hned jedenáctkrát zvítězil a pouze dvakrát si neodnesl ani bod. Bez elitního centra.

Aktuálně mají Jets vůbec nejvíce prostoru pod platovým stropem mezi všemi kanadsko-americkými organizacemi. Ovšem situace dlouho růžová nebude. Aspoň to si všichni fanoušci Winnipegu přejí. Bez smlouvy jsou Patrik Laine i Kyle Connor, k nim se připojuje i třetí gólman Comrie. Aktuálně mají k dispozici podle serveru Cap Friendly 16 850 836 dolarů, kus ještě uřízne nováčkovská smlouva Vesalainena. 

A s ideou Wheelera na pozici druhého centra přišel i Mike Kelly z NHL Network. Takhle seskládal formace Jets právě on:

Connor – Scheifele – Roslovic

Ehlers – Wheeler – Laine

Perreault – Little – Vesalainen

Copp – Lowry – Appleton

Rozdělit Scheifeleho a Wheelera se zdá riskantní, ovšem tento hazard se může Winnipegu vyplatit. Vzor můžou hledat například v Chicagu, kde se rovněž rozhodli rozdělit Toewse od Kanea…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.