bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak se vyhnout obávanému sešupu? Vítěz Calder Trophy už má plán

19. srpna 2019, 18:45

Tomáš Zatloukal

Druhá sezona v NHL bývá nejtěžší. Američané tomu říkají sophomore jinx, u nás se objevuje spojení "prokletí druháka". Slabší produktivita mívá přitom logické vysvětlení. Úspěšní nováčci se dostávají do středu zájmu soupeřových obran, náhle vše musí provádět rychleji, na menším prostoru a pod větším tlakem. Jak se s tím vypořádat? Nad tím dumal Elias Pettersson.

Často ani ti nejlepší hokejisté se výkonnostnímu propadu druhý rok nevyhnou. Teemu Selänne, Brian Leetch či Jarome Iginla by mohli vyprávět.

Třeba Selänne trhal po příchodu z Finska na začátku devadesátých let rekordy. Nastřádal neuvěřitelných 132 bodů, když hned 76krát skóroval. Calderova trofej nemohla skončit v jiné náruči než jeho. 

O rok později se bleskurychlý seveřan zastavil na 54 bodech. Neudržel nastolené tempo, navíc si v 51. mači základní části utrhl achillovku.

Sophomore jinx zkrátka číhá na každého a Pettersson si je toho dobře vědom. Útočné eso vancouverských Canucks chce udělat maximum, aby se mu nějaké dlouhodobější trápení vyhnulo.

"Makám na tom, abych byl rychlejší i silnější," prohodil v krátkém rozhovoru pro Sportsnet. Ze všeho nejvíce se ale soustředí na to, aby byl ještě více nepředvídatelný. "Soupeři už mě trochu znají a já chci, abych pro ně byl zase nečitelný," míní.

Podívejte se na úchvatnou akci Eliase Petterssona:

Pokud se mu to povede, mají se defenzívy napříč NHL opravdu nač těšit.

Už teď Pettersson, díky 66 (28+38) bodům letošní vítěz Calder Trophy, překvapuje originálními nápady a třeba jeho pas o krátký mantinel, jímž vyzval ke skórování Brocka Boesera, byl vskutku geniální.

Ostatně sám Wayne Gretzky, patrně nejlepší "čtenář" hry všech dob, o Petterssonovi v tomto směru prohodil: "Připomíná mi mě."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.