bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jakou smlouvu dostane William Nylander?

14. července 2018, 12:00

Šimon Rogner

Nejlepší základní část ve své historii zažili ve skončené sezóně Toronto Maple Leafs a dá se očekávat, že se k ní v příštích ročnících budou přibližovat a možná ji i překonají. Vděčit za to svěřenci Mika Babcocka můžou především svým talentovaným útočníkům. Ti ale dřív nebo později budou potřebovat nové smlouvy, a ačkoliv se velmi pravděpodobně během letošního léta upíší Auston Matthews s Mitchem Marnerem, jediný William Nylander bude bezpodmínečně potřebovat nový kontrakt. Jak by mohl vypadat?

Když Connor McDavid podepisoval loni v červenci obří osmiletou smlouvu na 100 miliónů dolarů, byl to pro Edmonton jasný krok. Dokonce tak jasný, že ho upřednostnili před novým kontraktem pro Leona Draisaitla, jenž se tehdy stal chráněným volným hráčem. A podobná situace může nyní nastat i v Torontu.

Auston Matthews jako hlavní tvář organizace Leafs novou smlouvu během léta určitě dostane. Nový generální manažer Kyle Dubas si sice bude lámat hlavu nad tím, jestli dá americkému centrovi kontrakt bližší spíše McDavidovu nebo Eichelovu, ale mnohem těžší oříšek může nastat v případě Matthewsova spoluhráče z útoku Nylandera.

Ten se 1. července stane chráněným volným hráčem (RFA) bez práva na arbitráž a má v podstatě dvě možnosti. Buď se s Leafs dohodne na kratším tzv. bridge kontraktu (například tříletém) s menším platem, nebo dlouhodobějším (šestiletým, osmiletým) s větším platem.

Na první pohled se druhá možnost může zdát pro hráče výhodnější, ale vůbec tomu tak nemusí být. Pokud by se švédský forvard upsal řekněme na tři roky a během nich se přiblížil z dosavadní hranice 60 bodů například k 80 a zařadil by se mezi hlavní hvězdy ligy, řekl by si o výrazně více peněz, než by dostal v dlouhodobější smlouvě po 60 bodové sezóně. Pro hráče to může být ideální řešení, protože v době tohoto krátkodobého kontraktu se hráči většinou zlepší, opak je spíše raritou.

Krásným příkladem tohoto postupu je Nikita Kučerov. Ten ve svých závěrečných dvou letech nováčkovské smlouvy zaznamenal 65 a 66 bodů a rozhodl se s Lightning podepsat tříletou smlouvu s průměrným platem ve výši 4,76 miliónů. Tento tah se mu vyplatil, v následujících dvou ročnících si připsal 85 a 100 bodů a před čtyřmi dny podepsal osmiletou smlouvu s průměrným ročním platem 9,5 miliónů.

Model Palát, nebo Pastrňák?

Pojďme ale zpět k Nylanderovi. K tomu, abychom si mohli udělat lepší obrázek, jakou smlouvu může podepsat, je dobré podívat se na podobné případy hráčů, kterým končil nováčkovský kontrakt a kteří byli podobně produktivní. Koneckonců se podobná přirovnání jistě objeví také při vyjednáváních obou stran a dost možná ovlivní délku i plat budoucí smlouvy.

Pokud pomineme již zmiňované McDavida a Eichela, kvůli věku v době podpisu smlouvy Artěmije Panarina a všechny hráče, kterým končí nováčkovský kontrakt až po sezóně 2018/19, dostaneme od sezóny 2013/14 16 útočníků, kteří ve svých prvních třech letech kariéry odehráli alespoň 120 zápasů a měli průměr více než 0.6 bodů na zápas. Nylander je s průměrem 0.73 bodů na zápas šestý nejlepší.

Hráč

Počet zápasů

Průměr bodů na zápas

Druhá smlouva

Johnny Gaudreau

160

0.89

6 let, 6,75 miliónů

Vladimir Tarasenko

141

0.82

8 let, 7,5 miliónů

Ondřej Palát

156

0.78

5 let, 5,3 miliónů

Tyler Johnson

159

0.77

7 let, 5 miliónů

Mikko Rantanen

165

0.74

bez smlouvy

William Nylander

185

0.73

bez smlouvy

Leon Draisaitl

191

0.72

8 let, 8,5 miliónů

David Pastrňák

172

0.72

6 let, 6,66 miliónů

Nikita Kučerov

211

0.71

3 roky, 4,76 miliónů

Nathan MacKinnon

218

0.70

7 let, 6,3 miliónů

Nikolaj Ehlers

236

0.69

7 let, 6 miliónů

Jevgenij Kuzněcov

179

0.69

8 let, 7,8 miliónů

Sean Monahan

237

0.67

7 let, 6,375 miliónů

Aleksander Barkov

191

0.62

6 let, 5,9 miliónů

Max Domi

222

0.61

2 roky, 3,15 miliónů

Mikael Granlund

131

0.61

3 roky, 5,75 miliónů

Rodák z Calgary je v zajímavé situaci. Na jedné straně měl v prvních třech letech menší průměr bodů než hráči, kteří berou průměrně 5 miliónů, na druhou stranu je však o chloupek lepší než Draisaitl, jenž si vyjednal 8,5 miliónů. Kompromis můžou nabídnout spekulace, které hovoří o tom, že by mohl dostat smlouvu podobnou té Pastrňákově, tedy šest let s platem okolo šesti miliónů.

Samozřejmě je důležité vzít v úvahu, že smlouva se nevyjednává jenom podle počtu bodů, což by mohl být jeden z argumentů Toronta. Proč by Nylander měl jako křídlo dostat více peněz než MacKinnon, Barkov a spol., kteří ve svých týmech hrají centra a navíc jsou klubovými tvářemi? Argumentem Nylanderovy strany zase může být zvýšený platový strop.

Dvaadvacetiletý Švéd se samozřejmě bude snažit o co největší plat, to je jisté, ale jak by mělo postupovat Toronto? Tak například kanadský novinář James Mirtle z The Athletic si myslí, že by se Leafs měli snažit podepsat co nejdelší smlouvu. Jako hlavní důvod uvádí to, že Nylander se během krátkodobé smlouvy může, zejména pokud bude hrát s Matthewsem, ještě zlepšit a poté si vyjednat mnohem vyšší plat.

Pokud se ale Dubas už nyní rozhodne dát Nylanderovi dlouhodobější smlouvy s trochu vyšším platem, než by si za uplynulý ročník zasloužil, může se mu to královsky vyplatit. Na podobné výhodné smlouvy je v Nashvillu expert David Poile, podobně mazaně to dělal v Carolině dnes již bývalý GM klubu Ron Francis (o němž se mimochodem spekulovalo, že by mohl přijít do Toronta).

Ať už to dopadne jakkoli, Nylanderova smlouva bude pro Toronta klíčová. Z finančního hlediska by mohla být dokonce důležitější než ta Matthewsova, protože Maple Leafs budou v budoucnu – dvojnásob po příchodu Johna Tavarese – potřebovat každý dolar pod platovým stropem a právě pozitivní či negativní rozdíl v Nylanderově kontraktu by se mohl ukázat jako rozhodující.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.