bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jakub Vrána stoupá bodováním NHL. První přesilovková lajna mu svědčí

7. prosince 2019, 10:15

Jiří Lacina

Jako bychom si to pro oba vymodlili. Relativně nedávno jsme se s kolegou Tomáše Zatloukalem podělili o práce, které poukazovaly na ne zrovna velké vytížení Davida Pastrňáka a Jakuba Vrány. Trenéři si snad uvědomili totéž, takže Pastrňákovi od té doby icetime přeci jen mírně narostl. Vránovi taktéž, navíc se dostal do první přesilovkové formace.

Sám na to upozornil i v nedávném rozhovoru, který prolétl večerními zprávami. Točil se kolem toho, že se mu sice daří, ale mohlo by se dařit lépe. Třiadvacetiletý Čech dobře věděl, proč nemá gólů a bodů víc. „Na přesilovku se tady moc nedostanu. Je tu Ovie a další hráči. Ale nestěžuju si.“

Faktem je, že Ovečkinovo přesilovkové vytížení těžko hledá v NHL srovnání. Často neslézá z ledu celé dvě minuty a na některých serverech mapujících přesné složení formací z nočních zápasů ho běžně najdete v první i druhé přesilovkové pětce. Což vypadá vskutku bizarně.

Jakub Vrána je rád, že si přesilovku vůbec zahraje. Trenér přitom sliboval českému útočníkovi větší vytížení v početní výhodě už před sezónou. „Myslím, že při hře pět na pět napáchal už hodně škody. Bylo by pro něj dobré, kdyby mohl přispět také na přesilovce. Druhá formace by nám měla umožnit trochu navýšit jeho produkci,“ naznačoval Todd Reirden na konci září.

Jenomže víte, jak to někdy s druhou přesilovkou bývá. Často se dostane na led jen na 20-30 vteřin, obvykle když soupeř vyhodí kotouč, který si pak musí noví hráči znovu pracně zavézt. Než se zformují, skáče vyloučený hokejista často na led. Vrána proto určitě vítá, že hraje poslední zhruba dva týdny v prvním přesilovkovém komandu.

Washington aktuálně postrádá Nicklase Bäckströma, který je mimo hru s potížemi v horní polovině těla. Uvolnil se prostor, trenér musí improvizovat. Rodilý Pražák dostává šanci vedle Kuzněcova, Oshieho, Ovečkina a Carlsona a nabídnuté příležitosti se zhostil skvěle.

Ve čtvrtek v noci pomohl vítězným gólem porazit Anaheim. Ještě předtím si připsal asistenci u přesilovkové trefy Kuzněcova. Rus si vyměnil puk s Carlsonem na modré a přesnou ranou překvapil brankáře Ryana Millera. Vrána je v zápise proto, že se předtím dotkl kotouče. K takovým bodům by dřív nepřišel. Odměna za to, že vás trenér staví do klíčových situací.

V posledních sedmi zápasech nasbíral Jakub Vrána devět bodů (5+4), z toho tři asistence na přesilovce. Na kontě má v 31 duelech 27 bodů (15+12), což ho řadí na čtvrté místo v produktivitě Capitals. Střelecky je lepší jen Ovečkin. Vrána už pronikl také do TOP 30 v bodování celé NHL. V produktivitě Čechů přeskočil Tomáše Hertla a na záda hledí jen nedostiženému Davidu Pastrňákovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.