bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jakupov se stále trápí, kde dostane další šanci?

3. července 2017, 16:00

Michal Janoštík

Když je hráč zvolen jako jednička draftu, čeká se od něj hodně. Této pocty se v roce 2012 dostalo i Nailu Jakupovi, kterého si vyhlédl Edmonton. Ruský mladík byl tehdy považován za velmi rychlého hráče s excelentními ofenzivními schopnostmi. Také byl znám tím, že si velmi dobře rozuměl s pukem a měl smysl pro hru. Očekávalo se tak od něj hodně, nikdy však rodák z Nižněkamsku úplně nepřesvědčil. V 292 zápasech si připsal pouze 53 gólů a 67 asistencí.

Přitom to vše začalo velmi dobře.

Když Jakupov debutoval v sezóně 2012-13, odehrál všech 48 zápasů, ve kterých dal 17 gólů a celkově měl 31 bodů. V propočtech by tak na konci sezóny mohl mít 29 gólů a 24 asistencí. Od té doby ale nevstřelil více než 14 gólů v jedné sezóně. V sezóně 2014-15 dal 14 gólů, odehrál nejvíce zápasů za sezónu v kariéře (81), měl také nejvíce asistencí (19) a celkově bodů (33). O tom, že Jakupov nemůže najít ideální rozpoložení, hovoří i jeho +- statistiky. Pomineme-li, že hrál za Edmonton v době, kdy se týmu úplně nedařilo, celkově má v tabulce pravdy NHL -89 bodů. 

Jakupov se nechytil ani u Blues, kde ve čtyřiceti utkáních dal jen tři góly a na šest přihrál. Nedá se tedy očekávat, že by na trhu s volnými hráči byl extra žádaným zbožím. Jakupov by však ještě měl dostat šanci zkusit ukázat svůj potenciál. Jeho výhodou by mohlo být to, že pravděpodobně nebude stát moc peněz. Jeho talent je neoddiskutovatelný a celky by tak mohly za málo peněz získat solidní posilu. Ruskému hráči je teprve 23 let a ještě může dokázat velké věci. Najde se ale tým, ve kterém by se dokázal prosadit? Pojďme se podívat na možné zájemce.

Montreal Canadiens

Pokud Canadiens udrží Alexe Galchenyuka, mohl by Montreal začít jednat s Jakupovem. O Galchenyuka je prý velký zájem, ale v případě, že by přeci jen zůstal, dalo by se přemýšlet i o podpisu smlouvy s bývalou jedničkou draftu. Kanadský celek totiž potřebuje do svých formací přidat ofenzivní sílu. Právě Jakupov by mohl pomoci a rozumět si se stejně starým Galchenyukem. 

A proč by tomu tak mělo být? Nejprve je důležité si vzpomenout, že oba hokejisté prošli draftem 2012. Jakupov jako jednička, Galchenyuk jako trojka. Oba spolu hráli v OHL za Sarnia Sting, kde byli obávanou dvojicí. V sezóně 2010-11 byl montrealský útočník v bodování OHL třetí, Jakupov první.  Právě obnovení staré chemie by mohlo být správným krokem.

Dallas Stars

To, že Dallas potřebuje pomoci na jejich pravé straně, je známou věcí. Dallas by tedy mohl využít toho, že Jakupov nebude stát moc, a mohl by jej tak zkusit postavit vedle Seguina, Benna, Spezzy či Hanzala. Hvězdám by se mohlo podařit domluvit s Valerij Ničuškinem na návratu do NHL. Ničuškin by mohl hrát s Jakupovem a naplnit tak potenciál, který bezesporu oba dva mají. Dallas získal Bishopa, Methota, Hanzala a menší risk s Jakupovem by se jim tak mohl povést.

Boston Bruins

Na pravé straně Bostonu řádí David Pastrňák. Roli TOP 6 útočníka na pravé straně zastával také univerzál David Backes. Mimo těchto dvou však na pravém křídle mají Medvědi jen Rileyho Nashe, Tylera Randella a Briana Ferlina. To však nejsou hráči, kteří by mohli hrát v druhé formaci. Podpis s Jakupovem by tedy mohl vyplnit mezeru v řadách Bostonu

Kdyby vedení dalo Jakupovi smlouvu na rok, která by se pohybovala kolem milionu, mohlo by přidat do své organizace hráče, který by byl schopný hrát ve třetí formaci a bojovat o tu druhou. Boston by tak měl pravé křídlo s velkým potenciálem. Ruského forvarda by následně mohl klub po sezóně opět podepsat nebo jej vyměnit před uzávěrkou přestupů. Pokud by se to nepovedlo, Bruins by to mrzet nemuselo, výše jeho smlouvy by přeci jen nebyla tak velká.

Nashville Predators

Přestože se Nashville dostal až do finále Stanley Cupu, je všem jasné, že v útoku poněkud pokulhává. Jakupov by mohl dostat šanci ve třetí formaci, odkud by se pokusil probojovat výše. Ruský mladík také dokáže hrát na obou stranách kluziště a to by mu mohlo pomoci se prosadit. Pravděpodobně by nebyl rozdílem mezi získáním Stanley Cupu a jeho nezískáním. Byl by ovšem dobrým doplněním. V Nashvillu hodně hráčům končí kontrakt a vedení se bude muset ohánět, aby je udrželo.

Florida Panthers

Florida je na tom velmi podobně jako Nashville. Stejně jako Preds, tak i ona má velmi malý počet útočníků pod kontraktem. Pokud budou chtít Panteři bojovat o play-off, budou muset být na trhu volných hráčů hodně aktivní. S Floridou již podepsali Dadonov, Vrbata a Haley, místo pro Jakupova by se ale i tak mohlo najít. 

Mnoho hráčů má vysoké smlouvy a Jakupov by tak byl příjemnou změnou. Tak například: Aaron Ekblad (7.5 milionů), Yandle Keith (6.35 milionů), Johnathan Huberdeau (5.9 milionů), Aleksander Barkov (5.9 milionů), Vincent Trocheck (4.75 milionů), Nick Bjugstad (4.1 milionů), Roberto Luongo (4.5 milionů) a nově i Jevgenij Dadonov (4 miliony). S takovým počtem vysokých smluv by smlouva s bývalou jedničkou draftu mohla být vítanou změnou.

Los Angeles Kings

Své místo by 23letý mladík mohl najít i u Králů z Los Angeles. Ti sice mají velká jména jako Anže Kopitar, Jeff Carter, Tanner Pearson, Tyler Toffoli či Marián Gáborík, ale potřebují pomoc i od ostatních formací. To by mohl být klíč k úspěchu v další sezóně. Podepsat Jakupova do role, která by na něj nevyvíjela moc tlaku, by mohl být správný krok. Možná právě to je ta věc, kterou Rus potřebuje k postupnému ukázání toho, že v NHL své místo opravdu má,

New Jersey Devils

Potřeby Ďáblů jsou dobře známé. Útok v New Jersey nefunguje tak, jak by měl. Na pomoc už přišel Brian Boyle a hlavně Marcus Johansson z Washingtonu. To je ale stále málo. New Jersey má navíc pod platovým stropem volných více než 24 milionů. Jakupova by tak mohly zlákat peníze, které by mu Ďáblové mohli nabídnout. New Jersey potřebuje nezbytně pomoc v útoku a právě příchod bývalé jedničky draftu by mohlo být hodně dobrým řešením. Pokud příští sezónu nastoupí i Nico Hischier, číslo jedna letošního draftu, mohlo by se v Newarku začít blýskat na lepší časy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.