bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jaký scénář čeká Raantu? Zájem o něj mají Flames a Jets, lákat bude i Knights

13. června 2017, 8:00

David Jahoda

Finský gólman Antti Raanta platí za spolehlivou dvojku. Když letos nebyl ve své kůži Henrik Lundqvist, ukázal, že ani pozice jedničky by mu nemusila být cizí. Od prvopočátku se o něm hovoří jako o jednom z brankářů, po kterém by mohl v rozšiřovacím draftu sáhnout nováček z Las Vegas. Zájem o jeho služby však je i z jiných týmů. Calgary Flames a Winnipeg Jets se už údajně měly na osmadvacetiletého brankáře ptát.

Příští dny ukáží, jak to s rodákem z finské Raumy bude. Lze však předpokládat, že Antti Raanta každý den před spaním přemýšlí o tom, jaký dres bude v následující sezoně oblékat. I když ví, že to nezáleží na něm. Variant je hned několik.

New York Rangers, kde Raanta poslední dvě sezony působil, budou před chapadly nováčka z Las Vegas chránit Henrika Lundqvista. Musí ho chránit, protože má ve smlouvě ukotvenou klauzuli o nevyměnitelnosti, která nařizuje takové hráče chránit. Ale Rangers by jej na 99,9 % chránili i bez ní, a tak bylo dlouho dopředu jasné, že Raanta bude k mání.

Pokud by po finském brankáři sáhli při rozšiřovacím draftu Vegas Golden Knights, přišel by tým z Manhattanu o svou dvojku bez náhrady. Asi by se tak nikdo nedivil, kdyby generální manažer Rangers Jeff Gorton vyslyšel přání některých z týmů Raantu získat. Sám by tak díky tomu za Raantu alespoň něco získal.  A že takový zájemci jsou. Deník New York Post v jednom ze svých článků uvedl, že se na něj vyptávaly Calgary Flames a Winnipeg Jets.

Oba celky měly v uplynulé sezoně na postu gólmana problémy. Connor Hellebuyck i Michael Hutchinson měli ve Winnipegu k označení „opora týmu“ dost daleko, následně nijak nezazářil ani Ondřej Pavelec, kterého Jets v nouzi povolali z farmy. Calgary Flames zase víc čekali od Briana Elliotta, kterého přivedli loňské léto. Tomu navíc končí smlouva a stane se nechráněným volným hráčem, stejně jako jeho kolega Chad Johnson. 

V případě, že by jeden z těchto týmů Raantu v nejbližších dnech získal, očekávalo by se, že by jej v expanzivním draftu chránil. Flames by v takovém případě měli zřejmě lepší výchozí pozici než Jets. Celku z Las Vegas by totiž mohli nabídnout na farmě chytajícího Toma McColluma, zatímco Winnipeg by v případě ochranné ruky nad Raantou riskovali ztrátu nadějného Hellebuycka. 

Raantova výměna? Měli by Rangers koho nabídnout? 

Pochopitelně může dojít i k situaci, že Raanta v Rangers zůstane, což by si jeho aktuální zaměstnavatel zřejmě přál. Jako spolehlivá dvojka má totiž Raanta smlouvu ještě na příští rok a z platového stropu ukrajuje pouhý milion dolarů. Vegas totiž budou mít víc možností a třeba nechají Raantu netknutého. 

Možná se ptáte, zda by nenastal pro Rangers problém, pokud by se rozhodli Raantu před rozšiřovacím draftem vyměnit. Měli by Vegas koho nabídnout? Ano, měli. Všechna kritéria pro to, aby mohl být Knights k dispozici, totiž splňuje dvaadvacetiletý MacKenzie Skapski. Ten se sice v NHL dosud objevil jen ve dvou duelech, ovšem má za sebou víc než dva roky mezi profesionály, a i když mu s Rangers končí smlouva, v létě bude chráněný volný hráč. Což stačí. Splňuje to pravidla blížícího se draftu v podání Las Vegas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.