bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

James Neal zhodnotil svůj nezdar u Flames. Přinese výměna návrat zpět do starých kolejí?

21. července 2019, 15:30

Jiří Sameš

Útočník James Neal se v pátek 19. července stal součástí výměny dvou velkých rivalů, Calgary Flames a Edmonton Oilers, kteří spolu často svádějí tuhé bitvy o Albertu. Angažmá u Flames se mu vůbec nevydařilo, nyní tak doufá v nový začátek na opačné straně barikády.

Kromě Jamese Neala se ve výměně mezi Flames a Oilers objevilo i jméno útočníka Milana Lucice, jenž prožívá herní krizi už delší dobu.

Olejáři se sice Lucice dokázali konečně zbavit, avšak hokejistovi musí stále zaplatit 12.5% z původní částky kontraktu.

Edmonton mimochodem ještě musel Plamenům přidat podmíněnou volbu ve třetím kole draftu 2020.

Nyní se pojďme zaměřit pouze na Neala a Oilers.

Po skončení sezony 2017-2018 Nealovi vypršela smlouva, nový kontrakt podepsal 2. července jako neomezeně volný hráč s Calgary. Obě strany tehdy uzavřely přesně pětiletou dohodu na celkem 28.75 milionů dolarů.

Jenže Neal loni zůstával se svými výkony daleko za očekáváním. Ačkoliv se Flames dařilo, hokejista se, co se všech ohledů hry týče, trápil.

V době vánočních svátků měl za 36 zápasů na svém kontě pouhopouhé tři góly a celkem sedm kanadských bodů. Na ledě dostával slušný prostor ukázat se, i přesto byl ale třeba dlouhých 24 utkání v řadě bez střeleckého úspěchu.

Když už se Neal začínal rozjíždět, tak si v polovině února v duelu proti Florida Panthers přivodil zranění v dolní části těla. Vynechat musel několik týdnů.

Ročník 2018-2019 nakonec zakončil tak, že v 63 zápasech vstřelil sedm gólů a zapsal celkem 19 kanadských bodů. Jednalo se o jeho kariérní minima.

V play-off následně sehrál čtyři zápasy, avšak nebodoval.

Plameny ovládly tabulku Pacifické divize, Západní konference, hned v prvním kole play-off však byly po pěti utkáních vyřazeny Colorado Avalanche.

„Ano, samozřejmě, byla to těžká sezona," řekl Neal v sobotu při telefonickém rozhovoru z Nashvillu.

„Poté, co jsem podepsal smlouvu s Calgary, se ode mě určitě očekávalo mnohem více. Dvakrát po sobě jsem byl ale ve finále Stanley Cupu a když jsem se připravoval na sezonu, nebylo to prostě ono," pokračoval.

„Přišel jsem do Kanady a najednou ucítil ten tlak od všech fanoušků a médií. Všichni jsou tady posedlí svým oblíbeným týmem a chtějí vyhrávat. Chtěl jsem být co nejlepší, podepsalo se to ovšem na mě," hodnotil.

„Letošní léto využívám k tomu, abych nechal odpočinout svou mysl a doplnil energii. Na novou sezonu se moc těším a chci se vrátit soustředěný," dodal.

Přinese výměna návrat zpět do starých kolejí?

Neal zahajoval svou kariéru u Dallas Stars, kteří jej vybrali na Vstupním draftu NHL 2005 ve druhém kole, jako celkově 33. v pořadí.

Debutoval sezonou 2008-2009, se Stars strávil necelé tři roky. V únoru 2011 se stěhoval k Pittsburgh Penguins, s nimiž prožíval své nejúspěšnější období.

V průběhu letní přestávky 2014 byl vyměněn k Nashville Predators, kde plnil své úkoly taktéž velmi dobře. Na jaře 2017 měl na dosah Stanley Cup, avšak s Predators nestačili právě na Penguins.

Díky Rozšiřovacímu draftu NHL 2017 jej poté získali Vegas Golden Knights, i zde přitom podával kvalitní výkony. Znovu si zahrál finále Stanley Cupu, trofej ale opět nezískal. Golden Knights padli s Washington Capitals.

Každou sezonu, pochopitelně vyjma té poslední, Neal dokázal pokořit metu 20 gólů. Při kompletní premiéře s Pens, hovoříme o ročníku 2011-2012, zvládl vsítit dokonce 40 gólů, což je jeho kariérním maximem.

Nabízí se nám tedy otázka, přinese výměna do Edmontonu návrat zpět do starých kolejí?

„Jsem rozeným střelcem. Nejlepší hokej předvádím, když mám okolo sebe hokejisty, kteří hrají dobře na puku," poznamenal Neal.

K dispozici nyní bude mít dvě velké hvězdy National Hockey League, útočníky Leona Draisaitla, Connora McDavida. Oba loni zářili, připsali si celkem 105, respektive 116 kanadských bodů.

Oilers ale Neala dost možná spíše přiřadí do druhé lajny k útočníkovi Ryanu Nugentu-Hopkinsovi.

I Oilers mají co napravovat

Taktéž Olejáři mají v nadcházející sezoně rozhodně co napravovat.

V tabulce Západní konference se minulý rok umístili až na předposledním, čtrnáctém místě. Opět tak spadli na samé dno zámořské soutěže.

Během letní přestávky zatím kádr příliš neobměnili. Velké změny ale nastaly ve vedení, když novým generálním manažerem se stal Ken Holland a novým hlavním trenérem Dave Tippett.

„V Edmontonu udělali změny. Jsou zde nově Dave Tippett a Ken Holland, což je skvělé. Jsem hrdý, že jsem nyní Olejářem," zmínil Neal.

A co říká na příchod zkušeného hokejisty Holland?

„James Neal umí dávat góly. Samozřejmě, poslední sezona mu nevyšla. Potřebovali jsme ale hráče, který často střílí a může hrát v první či ve druhé útočné formaci," podotkl.

Neal, jednatřicetiletý Kanaďan, v nejlepší hokejové lize odehrál 766 zápasů, přičemž vstřelil 270 gólů a zapsal celkem 514 kanadských bodů.

V podání Hollanda můžeme výměnu označit za výborný tah.

Prakticky úplně se totiž dokázal zbavit Lucice, který už má s tou největší pravděpodobností nejlepší léta za sebou. Za něj přitom naopak přivedl Neala, u nějž stále nalezneme potenciál vrátit se zpět do formy.

Ano, poslední sezona mu vůbec nevyšla, navíc už má také nějaký věk. NHL ale zřejmě ještě může nabídnout více než právě Lucic.

„V žádném případě se nechci vymlouvat, jak jsem ale už zmínil, dvakrát po sobě jsem dlouho usiloval o Stanley Cup, což se na mě podepsalo. Nebylo tolik času na regeneraci a trénink," řekl Neal.

Co můžeme od Oilers očekávat v sezoně 2019-2020?

„Myslím, že letos překvapíme spoustu lidí. Jako mužstvo budeme mít velkou motivaci," uzavřel hokejista.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.