bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Je dobré míti Nathana. MacKinnon dál řádí, proti Capitals bodoval pětkrát

18. listopadu 2017, 11:00

Martin Schwarz

Colorado Avalanche v pátek nad ránem nedali šanci Washingtonu, soupeře z Východní konference sestřelili jednoznačně 6:2. Kapitán Lavin Gabriel Landeskog navíc oslavil hattrick. S nejbohatší bodovou sbírkou ze zápasu ale odcházel jeho kolega Nathan MacKinnon, který prožívá výborné období a ve své páté sezóně v NHL je přesně tím hráčem, po němž Colorado roku 2013 toužilo, když rychlého Kanaďana draftovalo jako celkovou jedničku.

Šest branek denverského týmu, o pět z nich se nějakým způsobem zasloužil Nathan MacKinnon. Jeden puk do sítě Capitals sám dopravil a na další čtyři góly nahrál, po šedesáti minutách odcházel do kabiny s pěti kanadskými body k dobru. Náhoda? V žádném případě! Dvaadvacetiletý forvard se během posledních měsíců a let proměnil v tahouna mančaftu, jenž by po zpackaném předchozím ročníku rád nakoukl zpátky do play-off.

Musíme upozornit, že období 2017-18 je teprve druhým, kdy vysoký mladík nastupuje na centru první formace. Tři roky strávil především v pozici křídelníka, tudíž si potřeboval post středního forvarda „osahat“. Jak vidno, zvládl to na jedničku. „Od přesunu do první lajny jsem každý zápas nastupoval proti nejlepším hráčům soupeře, nic snadného,“ vykládá na webu nhl.com MacKinnon. Naposledy posbíral 53 bodů za 16 gólů a 37 nahrávek, tentokrát má více než dobře nakročeno k překonání osobního maxima. Dost možná o pořádný kus.

Sehrané trio

Nejen nadprůměrně povedený duel proti partě Alexe Ovečkina dokazuje herní i statistický růst jednoho z nejrychlejších hráčů současné NHL. Nathan MacKinnon bodoval šestkrát během uplynulých sedmi střetnutí. Dvě branky dal Chicagu, po jedné New York Islanders, Ottawě a Washingtonu.

„Když ho spatříte ve své blízkosti, musíte být pokaždé připraveni,“ uznává hvězdný Sidney Crosby, který s MacKinnonem přes léto trénuje. „S jeho rychlým bruslením a technickými dovednostmi nepotřebuje příliš místa ani času. Má výborné ruce, výtečnou střelu a hraje dynamický hokej. Je těžké proti němu nastupovat.“

Kromě individuálních dovedností pomáhá ročníku narození 1995 ještě jeden aspekt. Tedy vlastně dva. Jmenují se Gabriel Landeskog a Mikko Rantanen. První útočná formace Colorada šlape naplno a zatím to nevypadá, že by měla polevit. Aspoň jeden člen elitní trojice Avalanche se podílel na všech brankách v klání s Washingtonem, každý navíc dostal aspoň jeden kotouč za brankovou čáru. Dohromady posbírali dvanáct bodů.

MacKinnonova produktivita (ale nejen jeho, i dalších hráčů Lavin) na závěr loňského ročníku poklesla, avšak výrazný podíl na tom měly strašlivé týmové výkony. Když má celý výběr sebevědomí, předvádí rodák z Halifaxu hokej hodný obdivu.

Být lepším lídrem

„Lidé Nathana dlouho nepovažovali za elitního, protože nepanoval statistikám soutěže. Ale myslím, že už v minulém ročníku se do toho dostával a nyní ukazuje, co v něm je,“ nepochybuje o talentu svého svěřence hlavní kouč Colorada Jared Bednar. Kanadský reprezentant, který se objevil například na jarním mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a Paříži, má aktuálně na kontě 20 bodů, šestkrát skóroval a zbytek získal díky přesným přihrávkám spoluhráčům.

Role Nathana MacKinnona u Avalanche bude po odchodu útočníka Matta Duchena do Ottawy mnohem výraznější, což ví dobře také on sám. „Potřebuji se zlepšit jako lídr a vzít na sebe více zodpovědnosti,“ tuší hráč nosící na zádech číslo 29. „To je něco, čeho bych chtěl dosáhnout. Třeba Gabe (Gabriel Landeskog) a EJ (Erik Johnson) si umí vzít slovo v kabině, ovšem mým cílem zůstává být výrazný mezi mantinely, to je můj hlavní úkol.“

Colorado Avalanche sehrají příští utkání v neděli na ledě Nashvillu. Nejen MacKinnon, ale celá jeho formace má opětovnou šanci ukázat, že si zaslouží velkou pozornost. Jestli někdo může táhnout výběr tabulkou Centrální divize vzhůru, tak právě tihle tři. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.