bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Je dobře, že se zápasy Global Series nehrály hned na začátku sezóny, míní Alfredsson

10. listopadu 2017, 12:00

Martin Schwarz

Už v pátek večer vypukne ve Stockholmu první ze dvou utkání Global Series. V rámci cesty do Evropy se divákům předvedou týmy Colorado Avalanche a Ottawa Senators. Zajímavý dvojzápas bude mít speciální nádech především pro hokejisty obou celků, kteří se na území Švédska narodili. A že jich není málo. O významu akce nepochybuje bývalý hráč Ottawy a klubová legenda Daniel Alfredsson. Kvituje, že NHL nevyrazila prezentovat svůj hokej do Evropy ihned na startu ročníku.

Dnes již bývalý útočník Senators Daniel Alfredsson na ten den nikdy nezapomene. Sezónu 2008-09 jeho celek započal na evropském kluzišti, konkrétně ve stockholmské hale Ericsson Globe. V zemi, odkud majitel olympijského zlata pochází. Ottawa tenkrát vyzvala dvakrát po sobě Pittsburgh Penguins. „Dva zápasy ve dvou dnech. Pamatuji si, že vše bylo hektické, ale zároveň zábavné, opravdu moc,“ vzpomíná na webu nhl.com čtyřiačtyřicetiletý muž. „Tenhle zážitek považuji za jeden z nejlepších v rámci celé mé kariéry.“

Duchene proti svým

Velmi podobné emoce čekají za pár hodin i současné švédské hráče hájící dres Ottawy, avšak se dvěma zásadními rozdíly. Místo Penguins poměří síly s Coloradem (i tam mají Švédové početné zastoupení) a událost nazvaná Global Series neproběhne okamžitě na úvod ročníku, nýbrž až po více než měsíci od rozjezdu National Hockey League. Což Alfredssona, vzhledem k předešlým zkušenostem, velmi těší.

„Předváděná hra bude daleko lepší, než kdyby se jednalo o zahajovací duel,“ míní göteborský rodák. „Kádry na sobě mohly zapracovat a vyladit různé detaily. Utkání pravděpodobně ovlivní i nedávný přestup Matta Duchena.“

Vskutku důležitý poznatek. Skoro to vypadá (berte s velkou nadsázkou), že vedení Lavin a Senátorů Kanaďanův trade naplánovalo kvůli větší atraktivitě střetnutí na severu Evropy. Colorado totiž Duchena několik dní zpátky vyměnilo zrovna do Ottawy. Tudíž šikovný forvard, který doposud nikdy nenastoupil za nikoho jiného než za denverský výběr, svede velmi brzy bitvu proti bývalým spoluhráčům.

Dva švédští kapitáni

Tím lákadla ke dvojici zápasů nekončí. I na druhé straně barikády stojí – teď už samozřejmě pouze jako pozorovatel - jedna velká legenda. Peter Forsberg vyhrál s Coloradem dvakrát Stanley Cup a není moc dalších hráčů, jež by pro historii Avalanche znamenali více. Někdejší Alfredssonův reprezentační kolega se těší hlavně na fakt, že Colorado i Ottawa mají švédské kapitány (Senators Erika Karlssona, Avalanche Gabriela Landeskoga). „Pro NHL je skvělé, že znovu míří do Švédska,“ říká Forsberg. „Nejenže uvidíme nejlepší světový hokej, ale dokonce dva švédské kapitány.“

Mače Global Series dostanou mimo jiné za úkol v severoevropském státě ještě výrazněji zpropagovat hokej jako takový a přimět veřejnosti k zájmu nejen o tento sport, ale i přímo o NHL. „Určitě pro NHL dobrý způsob reklamy,“ míní Daniel Alfredsson. „Také hráčům bude médii věnována větší pozornost než při ostatních zápasech v Severní Americe, nejen švédští borci se mají tímto způsobem šanci ukázat.“ Autor 1 157 kanadských bodů v nejlepší lize světa je přesvědčen, že pokud Global Series sklidí úspěch, bude vedení soutěž s podobnými akcemi pokračovat i do budoucna.

Zápasy Global Series mezi Coloradem a Ottawou jsou na programu v pátek 10. a v sobotu 11. listopadu (první duel od 20 hodin, druhý od 19 hodin středoevropského času). Ze švédských tváří se pravděpodobně představí Gabriel Landeskog, Carl Söderberg a Patrik Nemeth (všichni Colorado), za Ottawu potom vyjedou na led obránci Erik Karlsson, Frederik Claesson a Johny Oduya. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.