bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Je příliš brzy na řeči o play-off, zní z Las Vegas. Historie tvrdí něco jiného

18. ledna 2018, 14:00

Martin Schwarz

Chtějí ze sebe snad sejmout dávku zodpovědnosti, protože se bojí škobrtnutí před koncem základní části? Nebo proč Vegas Golden Knights neradi slyší o vyřazovacích bojích? Nováček soutěže vede po 43 odehraných zápasech Pacifickou divizi i Západní konferenci, v celé NHL získala více bodů jen Tampa Bay. Zlatí rytíři přesto zůstávají nohama na zemi a nekladou si vysoké cíle. Přitom dlouhodobé statistiky NHL říkají, že účast Las Vegas v play-off je už nyní velmi pravděpodobná.

Zkuste si být sportovním novinářem na zápase Vegas Golden Knights a zeptat se domácích hráčů či trenérů na vyřazovací boje. Odpověď dostanete pokaždé stejnou: Na takové úvahy je stále času dost. „Nechci o play-off mluvit,“ utrousil rozhodně na nedávné tiskové konferenci hlavní kouč mužstva Gerard Gallant. Ano, organizace Zlatých rytířů vznikla teprve před pár měsíci a navzdory výbornému postavení v tabulce z ní (zatím) nemůžeme dělat favorita na Stanley Cup. Avšak proč ta zbytečná skromnost, když jsme za polovinou sezóny a nevadský kádr nepotkal žádný výrazný propadák?

„Proč bychom také o play-off hovořili, vždyť do něj máme pořád dost daleko,“ pokračoval Gallant.“ Samozřejmě je lepší nemít velká očekávání a v případě úspěchu se o to více radovat z postupu mezi nejlepší konferenční osmičku. Historické ligové údaje, zaznamenávané od ročníku 1999-2000 (NHL tedy začala přidávat bod do tabulky i týmu, jenž prohrál po prodloužení) nicméně tvrdí následující: Kterýkoli mančaft vybojoval v úvodní půli základní části 61 a více bodů - přesně tolika teď disponují Golden Knights - o vyřazovací boje už nepřišel. Budeme-li se řídit těmito čísly, může klub z T-Mobile Areny zůstat klidný.

Přitom když si dali útočník James Neal a majitel Zlatých rytířů Bill Foley před startem sezóny schůzku, druhý jmenovaný jednomu z tahounů družiny narovinu řekl, že ani jako vlastník nově vzniklého týmu nechce být v soutěži do počtu a hodlá usilovat o vyšší příčky. A ano, řeč přišla i konkrétně na play-off. Slovům o účasti v nadstavbové části ročníku se po devíti odehraných zápasech nevyhýbal ani obránce Luca Sbisa. „Jasně, stoprocentně do něj chceme postoupit,“ řekl tenkrát na podzim.

Nemluvte o tom

„Úspěch v první polovině sezóny neznamená vůbec nic, pokud jej nezopakujete ve druhé půlce a nepůjdete si postupně za svým cílem,“ obhajuje svou opatrnost Gallant. „Tvrdě pracovat, tvrdě hrát a vybojovat tolik bodů, kolik jen bude možné. Pak teprve uvidíme, kam nás osud zavane.“ 

Jakmile žurnalisté nastolovali otázky ohledně play-off až moc často, Gallant svým svěřencům dokonce doporučil, aby se konkrétním odpovědím vyhýbali. A když pak jeden hokejista přátelské doporučení nedodržel, trenér obratem podotkl, že jej za to bude pokutovat. Což pochopitelně myslel žertem, ale i tak je zřejmé, že kabině Las Vegas na skromnosti hodně záleží. Výběr disponuje řadou mladých a méně zkušených borců, kteří mají velkou roli u mužstva poprvé v kariéře. Možná i proto realizační tým chce, aby se šlo postupně, zápas od zápasu.

„Pořád máme mladý tým, je důležité, aby nikdo nemyslel zbytečně na nic jiného, než na co má,“ potvrdila brankářská jednička Marc-André Fleury. „Naším jediným cílem je vyhrát následující utkání. Pokud takhle budeme postupovat, vytvoříme si dobré návyky, získáme sebejistotu.“ 

Kvality Golden Knigts znovu prověří příští tři duely. Všechny je sehrají venku a všechny na východě Spojených států. Postupně zavítají na led Tampy Bay, Floridy a Caroliny. Páteční souboj s Lightning bude o to pikantnější, že půjde o klání dvou tabulkově nejlepších celků National Hockey League!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.