bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jeden z osmi Slováků v NHL. V Arizoně si užíváme tepla, líčí Pánik

1. listopadu 2018, 18:00

Marek Hedbávný

(GLENDALE, od našeho zpravodaje) Richard Pánik zažil divoký začátek sezony. Často putoval sestavou Arizony: chvíli hrál v první lajně, pak se propadl do čtvrté nebo byl dokonce zdravým náhradníkem. „Že bych ale cítil tlak na svoji osobu, to ani ne. Snažím se to nevnímat. Chci jít zápas od zápasu," hlásí slovenský útočník.

Ve středečním utkání proti Ottawě se vrátil do první formace a podruhé v řadě skóroval. Po devíti zápasech tak má bilanci 2+1. „Start byl ode mě slabší. Teď si myslím, že si naše lajna s Galchenyukem a Kellerem sedla. Snad v tom budeme pokračovat," doufá Pánik. 

Do této sezony NHL zatím naskočilo pouze osm Slováků. Kromě Pánika ještě gólmani Peter Budaj a Jaroslav Halák, obránci Zdeno Chára, Christián Jaroš, Martin Marinčin a útočníci Marko Daňo s Tomášem Tatarem. Dlouhodobě zranění jsou Marián Gáborík a Andrej Sekera. Ze slovenských hokejistů se tak v NHL stává ohrožený druh.

Český a slovenský národ slavil 28. října sté výročí od vzniku samostatného státu. Pánik dění z domova sledoval: „Četl jsem ohledně toho nějaké články." Když měl jmenovat osobnost z československé historie, která ho inspirovala, zůstal u hokeje. „Možná Peter Šťastný. Už je to ale dávno, co hrál. Sám jsem navíc začal s hokejem poměrně pozdě, v deseti letech. Až potom jsem začal hokej víc sledovat, takže těžko říct, kdo byl můj největší vzor."

Pánik přišel ke Kojotům v lednu 2018 z Chicaga výměnou za Anthonyho Duclaira. V Arizoně si mimo jiné pochvaluje příjemné počasí – i v listopadu může chodit v tričku a kraťasech. Teploty se totiž pohybují nad dvaceti stupni a pořád se dá koupat ve venkovních bazénech.

„Je to super. Užívá si to i moje rodina, máme malou dcerku," usmívá se. „Teplo dělá svoje. Když tady slunko svítí skoro nonstop, je pak nálada lepší, než kdyby třeba bylo zamračeno a pršelo."

Náladu může mít ještě lepší díky tomu, že se v posledních týdnech zvedly nejen jeho osobní výkony, ale zlepšily se i týmové výsledky. „Začátek jsme měli špatný, nedávali jsme góly," připomíná Pánik úvodní čtyři utkání, ve kterých Coyotes vyšli hned třikrát střelecky naprázdno.

Teď už Arizona válí – vyhrála čtyřikrát v řadě a třeba favorita soutěže Tampu Bay zostudila debaklem 7:1. „Hrajeme dobře z defenzivy, z toho těžíme. Dostáváme málo gólů, teď jich navíc i dost dáváme. Hrajeme jako tým a snažíme se dodržovat systém. Myslím, že jsme na dobré cestě," těší slovenského křídelníka.

Pánik vyzdvihuje především výkony brankářů Anttiho Raanty a Darcyho Kuempera. Raanta potvrzuje skvělá čísla z minulé sezony a zatím má úspěšnost zákroků na 92,6 procentech. I díky němu dostala Arizona nejméně gólů ze všech týmů NHL – za jedenáct zápasů inkasovala pouze 21x. „Brankáři nás drží. Hrajeme defenzivnější a přímočarejší hokej, a to nám vyhrává zápasy," tvrdí Pánik.

Arizoně paradoxně vyhrává zápasy i hra při vlastním oslabení. Pouštní psi v početní nevýhodě inkasovali jen třikrát, zato sami skórovali šestkrát. To je nevídaná bilance – slovo oslabení by se tak v případě Coyotes mělo dávat do uvozovek. „Na oslabení máme super hráče. Třeba Grabs (Michael Grabner, pozn. redakce) je hodně rychlý a sám dal v oslabení snad už dva góly," říká sedmadvacetiletý rodák z Martina.

Naopak druhý speciální tým nezáří, Arizona využije jen 13 % přesilovek. „Nemáme je až tak dobré. Jsme v nich mezi nejhoršími týmy v NHL," ví Pánik. „Až zlepšíme i je, bude to pro nás další plus."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.