bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jeden ze dvou, tří, čtyř nejlepších hráčů všech dob, chválí Crosbyho Rutherford

12. června 2017, 16:30

Jiří Lacina

Je po všem. Sezóna NHL 2016-17 je definitivně u konce. Jako její vítězové budou zvěčněni hráči Pittsburghu Penguins. Jako jejich kapitán bude veleben Sidney Crosby. Hráč, který dovedl svůj tým coby lídr ke třetímu Stanley Cupu. Nadto podruhé oceněný novináři trofejí pro nejužitečnějšího hráče pohárových bojů. To všechno ve věku, kdy ještě nedovršil třicet let.

Překonal tím svého šéfa a někdejšího domácího (u něhož první roky v Pittsburghu bydlel) Maria Lemieuxe, jenž dovedl Penguins na začátku devadesátých let k prvním dvěma Stanley Cupům v klubové historii. V obou vítězných letech byl současně vyhlášen nejužitečnějším hráčem, což Crosby nyní vyrovnal. V roce 2009 dostal tuto cenu Jevgenij Malkin, loni a letos jeho kanadský spoluhráč.

Novináři ihned spustili kolovrátek spekulací, kde je Crosbyho místo v dějinách ledního hokeje. „Myslím, že teď se o něm můžeme bavit jako o jednom ze dvou, tří, čtyř nejlepších hráčů všech dob, aspoň pro mě je v téhle skupině. Vyhrál tři Stanley Cupy a vedl si přitom výborně,“ nešetřil komplimenty hráčův nadřízený, generální manažer Pens Jim Rutherford.

Crosby (8+19) skončil v letošní produktivitě druhý za Jevgenijem Malkinem (10+18). Nebyl ani nejlepším střelcem mužstva, Jake Guentzel (13) i Malkin (10) dali víc branek než jejich kapitán (8), kterému se vyrovnal ještě Phil Kessel. V plus minus bodování, které zohledňuje rovněž hru dozadu, byl u Penguins s +4 body desátý, přičemž ještě na začátku poslední série byl v minusu.

Právě rozhodující zápasy se mu ale povedly. Tahle finálová série byla z hlediska nasbíraných bodů Crosbyho nejlepší v kariéře. Se 7 body (1+6) byl nejproduktivnějším Tučňákem ve finále.

„Cítím se šťastný. Vím, jak náročné to bylo,“ hlesl, když bylo po všem.

Excesy a provokace

Crosby je dítě štěstěny, o tom není pochyb. Mužstvo ohromně zvednul trenér Mike Sullivan, který k němu přišel loni. Bez něj by nejspíš Tučňáci ani jejich kapitán tyhle dva poháry nevyhráli. Několikrát měli namále, třeba v prodloužení sedmého zápasu s Ottawou. Velkou kliku měli také při první výhře s Nashvillem, kdy je soupeř jasně přehrál, nebo při několika neuznaných brankách Predátorů.

Ne každý má Crosbyho v lásce. Ono zase není tak těžké si ho zprotivit. Ještě v základní části vážně zranil obránce Ottawy Marca Methota. Majitel Senators Eugene Melnyk volal po exemplárním potrestání, nedočkal se. NHL ví, kdy přimhouřit oko. Rovněž během závěrečné série upoutal hráč s číslem 87 pozornost několika nesportovními excesy.

Láhev hozená na led volala po dvouminutovém trestu pro střídačku. P.K. Subbana počastoval slovními provokacemi, včetně nejapných poznámek k jeho smrdutému dechu. Také záběry, jak za bránou masíruje Subbanovu hlavu, jenž měl v ten moment rozpláclý na ledě sotva možnost se účinně bránit, Crosbymu fanoušky nepřidělaly. 

Tři prsteny v nejtěžší době

Na druhou stranu zůstává faktem, že dovedl svůj tým ke třem Stanley Cupům, a to v době, kdy hraje NHL třicet týmů. To je něco docela jiného, než když hrálo ligu šest klubů. Crosby zvítězil třikrát v době platových stropů. To je něco úplně jiného, než v dobách, kdy se sestavy úspěšných celků prakticky neměnily, protože hráči hráli za almužnu, takže nebyl problém je udržet.

Crosby vítězí v době, kdy hokej často připomíná rychlobruslení, kdy jedno střídání trvá leckdy jen něco málo přes půl minuty. To je něco zatraceně jiného, než když se hráči klouzali po ledě i několik minut v kuse. Vždyť ještě v osmdesátých letech nebyla nic zvláštního dvouminutová střídání. Nároky na připravenost hráčů obrovsky stouply.

Nestačí být od boha nadaný, jako to stačilo ještě před pár desítkami let, kdy měly některé týmy před kabinou zcela běžně popelníčky, aby si hráči o přestávce mohli zakouřit. Peter Šťastný vzpomínal ve své biografii „Hokej na dvoch kontinentoch“, jak se jeho gólman v Quebecu jednou skácel po úplně běžné střele kamsi vedle betonu. Její dopad znásobil těžký kovový zapalovač, zapomenutý v kapse kalhot!

Doba se změnila. Pokud chcete dnes uspět, musíte mít talent a k tomu tvrdě dřít. Musíte si odříkat, hlídat životosprávu, mít odolnou psychiku. Musíte zvládnout i přes sto těžkých zápasů za sezónu. Novináři čekají na každou vaši chybu, s diktafony vás budou obletovat od rána do večera. Crosby všechno zvládá. Tři Stanley Cupy v téhle době jej právem řadí mezi nejlepší hráče hokejové historie.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.