bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jedna divize vládne všem, jedna jim všem káže. A je to opět ta Centrální

28. listopadu 2015, 12:00

David Baláš

Nejsilnější byla loni, předloni a nejsilnější je i letos. Centrální divize. Od sezóny 2013/2014, kdy liga zavedla nový systém rozdělení celků do čtyř skupin, nenajdeme v NHL dominantnější sestavu týmů. Proti soupeřům z Pacifické divize si letos drží skvělou bilanci 28 výher k pouhým 11 porážkám a v rámci celé soutěže (pomineme-li Colorado) se chlubí statistikou 62-28-9. Co všechno za skvělými čísly stojí?

Andrew Ladd zažil doby, kdy s Winnipegem ještě bojoval ve Východní konferenci. Poslední roky však na vlastní kůži poznává, jak velká je konkurence v Centrální divizi, do které byly Stíhačky přesunuty. „Každou noc hrajete proti nejlepším mužstvům v lize. Všechny se vyznačují obrovským herním nasazením s důrazem na tvrdost a pevnou obranou, která tvoří jejich základ,“ vystihl podstatné.

Český zadák Roman Polák, jenž dříve působil v barvách St. Louis, nedávno pojmenoval další důležitý jev – fyzické parametry. „Všechno jsou to týmy s velkými hráči. Opravdu jste unavení, jakmile s nimi odehrajete zápas. Do každého utkání musíte dát úplně všechno a to je někdy dost vysilující. Na konci sezóny je člověk úplně vyřízený,“ vysvětlil, proč je tak těžké proti týmům z Centrální divize nastupovat.

Zápas jako válka

Když se hokejisté chystají na střetnutí proti Nashvillu a dalším, musí se připravit na to, že proti nim budou stát dobře organizované obrany. Že zápas je zkrátka bude bolet. Že nedostanou ani metr ledu zadarmo. Koneckonců pět z deseti „největších“ týmů (bráno na základě průměrné výšky a váhy hráčů) kotví právě v tabulce Centrální divize.

Kouč St. Louis Ken Hitchcock po jednom ze zápasů proti Jets přirovnal duel ke „staré dobré pouliční rvačce“. Na jeho slova navázal P. A. Parenteau, jenž působil v Coloradu a který uvedl, že každou noc nastupují mužstva do války.

To všechno může být jedním z důvodů, proč se celkům z jiných divizí tolik nedaří prosadit proti hokeji, kterým se prezentují kádry z centrální části Západní konference. Hokejisté z Východu nejsou zvyklí na takto intenzivní zápasy ve zběsilém tempu. Když se navíc utkají v osobním souboji s urostlými soupeři, nejenže valnou část z nich prohrají, ale ještě jim vezmou důležité fyzické síly, které jim mohou v klíčových momentech znatelně chybět.

Neustálý nátlak a úbytek sil mohou vyústit až v prohrané buly ve vlastním pásmu, kiks při rozehrávce nebo nedůsledné hlídání protivníka před brankou. V současném hokeji přitom stačí jedna jediná chyba, která rozhodne o vítězi a poraženém.

Síla na všech postech

Nemalou zásluhu na tom, že se o Centrální divizi mluví jako o „Skupině smrti“, mají také tahouni jednotlivých manšaftů. Vždyť v současné NHL není nebezpečnějších dvojic, než jakými jsou dallaští Jamie Benn s Tylerem Seguinem a chicagští Patrick Kane s Artěmijem Panarinem. Blues zase táhne za úspěchem střelec Vladimir Tarasenko, přičemž mu výbornými výkony zdatně sekunduje brankář Jake Allen. Celkově sedm mužů, kteří jsou v první třináctce produktivity soutěže (z toho pět v Top 10), má domov v Centrální divizi.

Mít ve svém středu silné osobnosti, které dokáží zvednout úroveň své hry a nastartovat tím i spoluhráče, je nezbytný faktor pro úspěch. Všech 29 zbylých týmů by bez váhání přidalo na soupisku kapitána Blackhawks Jonathana Toewse, kdyby mělo tu možnost. Stejně tak všechny obrany v lize mohou být nervózní, když je čeká duel s Dallasem. U žádného z těchto klubů to však není pouze o jediném hráči.

To je velice důležitý fakt. Dallas má kromě svého smrtícího dua vyrovnanou dvojici brankářů (Antti Niemi a Kari Lehtonen), která podává stabilní výkony. V obraně zase září John Klingberg, jenž navázal na povedený nováčkovský rok. Jak už bylo zmíněno, St. Louis táhne Allen s Tarasenkem, ale o nic nezaostává ani zelenáč Colton Parayko, který na pozici obránce nasbíral skvělých deset kladných zápisů do tabulky pravdy. A Chicago? Zřejmě není zapotřebí nějak více komentovat trojnásobné vítěze Stanley Cupu z posledních šesti let. Snad jen že síla tohoto týmu tkví na všech postech. Takto bychom mohli pokračovat i u dalších mužstev.

Jak je tedy zřejmé, na žádné ze tří pozic na ledě nemá většina celků výrazné slabiny, což kluby činí ještě nepříjemnějšími pro soupeře.

Tvrdý boj o play-off

S velkou konkurencí v Centrální divizi také roste napětí, když jde do tuhého v boji o postup do vyřazovací části. „Naše skupina je nejnabitější v celé lize. A to už pěkně dlouhou dobu. Na jaře nezbyde v play-off místo pro jeden dva skvělé týmy, toho jsme si moc dobře vědomi,“ řekl obránce Hvězd Johnny Oduya, který odehrál uplynulé čtyři sezóny v dresu Chicaga, s nímž získal dva Stanley Cupy.

Ovlivní ovšem soupeření o postupová místa v Centrální divizi i jiné celky?

Samozřejmě, konkrétně sousedy z Pacifické divize. Do play-off postupují tři nejlepší mužstva z každé divize a osmičku doplní dvě organizace s největším počtem bodů na dalších pozicích v konferenci.

Ukázka dominance Centrální divize č. 1?

V loňské i předloňské sezóně se do vyřazovacích klání na Západě kvalifikovalo pokaždé hned pět klubů, zatímco z Pacifické divize jen tři. V letošním ročníku to zatím vypadá na velice podobný scénář. Chicago, které okupuje čtvrtou pozici, by v sousední divizi bylo na prvním místě tabulky, Minnesotou na páté příčce drží momentálně poslední divokou kartu pro play-off.

Pro týmy z Pacifické divize je navíc těžké sbírat body v přímé konfrontaci. Až na Colorado mají všechna mužstva Centrální divize pozitivní bilanci se zástupci jiných divizí. Nad Západem pak vládnou drtivým poměrem 28-11. Sluší se zmínit, že pět z těchto jedenácti úspěchů zaznamenali Králové z Los Angeles, kteří se zdají být jediným skutečně konkurenceschopným vyzyvatelem. Ne náhodou také dvakrát v posledních šesti letech alternovali Chicagu jako vítězové Stanley Cupu.

Ukázka dominance Centrální divize č. 2?

V minulé sezóně se všech sedm zástupců dostalo přes 90 bodovou hranici. V Atlantické divizi přitom měla k této metě na míle daleko dvě mužstva, v Metropolitní a Pacifické nepokořily mez dokonce hned čtyři, respektive tři týmy.

Shrňme si tedy podstatné: intenzivní hokej na hraně fyzických možností, síla, důraz a převaha v osobních soubojích, silné individuality, které se pohybují na čele nejrůznějších statistik, a kvalita na všech postech. To je jen krátký výčet několika zásadních důvodů, proč je Centrální divize tou nejsilnější divizí v lize, na které si většina týmů vyláme zuby.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.