bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jednu výhru od rekordu. Trvalo to, ale válec Tampa Bay už zase drtí soupeře

11. ledna 2020, 12:00

Jiří Lacina

Úvod sezóny NHL bývá často ve znamení určité výkonnostní kocoviny finalistů Stanley Cupu. Nic takového letos nepozorujeme, lídři konferencí St. Louis i Boston by si sotva mohli vést lépe. Místo toho bylo zřejmé trápení loňských šampiónů základní části, kteří vyfičeli z play off po čtyřech odehraných duelech.

Tampa dlouho měla a stále má odehráno o něco méně zápasů než většina konkurence, ani tím však nešlo její vlažný vstup do sezóny omlouvat. Loni nasbírala za celou základní část všehovšudy 20 porážek (16+4), letos jich už 22. prosince měla 17 (13+4). Od té doby jako když utne. Blesky jsou tu opět v plné síle. Válec se rozjel a znovu nemilosrdně drtí soupeře.

Lightning vyhráli od Vánoc do 10. ledna už devět utkání v řadě, v nichž zatížili gólová konta soupeřů dohromady 42 brankami. Vychutnávali si hlavně divizní soupeře. Současnou pohodu v týmu dobře dokresluje úterní utkání s Vancouverem. Oficiální server nhl.com se rozplýval nad formou obou mužstev, která šla do duelu shodně se sedmizápasovou šňůrou výher.

Tampa v něm následně smetla soupeře 9:2!

„Poslední zápasy hrajeme docela dobře,“ řekl před utkáním trenér Jon Cooper. „Hlavně náš gólman nám dává šanci vyhrát každou noc. Neměníme způsob hry. Jsme konzistentní. Hrajeme tvrdě. Když dáte všechny tyhle věci dohromady, výhry obvykle přijdou a právě to se nám teď daří.“

Co se změnilo?

Co stojí za proměnou ve výkonech Lightning v uplynulých týdnech? „Možná okolí bylo znepokojeno, o naší kabině se to říct nedá,“ nepřipouští rozpaky nad vlastní hrou Steven Stamkos. „Poslední dva měsíce hrajeme opravdu dobrý hokej. I když jsme někdy nebodovali, cítili jsme, že hrajeme dobře a nacházíme směr. Což bylo krásné.“

Andrej Vasilevskij nepůsobil v bráně tak jistě jako loni, nyní se ale pomalu dostává do formy. Z lavičky ho mimochodem jistí velmi kvalitní náhradník Curtis McElhinney. V obraně je jasnou jedničkou Victor Hedman, kterého v polovině sezóny zařadil uznávaný zámořský komentátor Pierre LeBrun spolu s Johnem Carlsonem a Romanem Josim mezi trojku adeptů na Norris Trophy pro nejlepšího beka.

Trenéři si pochvalují také práci Michaila Sergačjova, platného na obou koncích kluziště; jako skvělý letní podpis se s odstupem ukazuje Kevin Shattenkirk, spolehlivý je rovněž Ryan McDonagh, bohužel momentálně zraněný. Ve výkonech ostatních obránců by přísné oko našlo drobné rezervy.

Útok, to je výkladní skříň Tampy Bay. Nikita Kučerov je považován za jednoho z nejinteligentnějších hokejistů v současné NHL, Steven Stamkos poslední roky víc nahrává, než střílí, nic to ovšem nemění na jeho statusu klíčového hráče. Lajna Stamkos – Point – Kučerov dovede rozebrat jakoukoli obranu soupeře a patří k nejlepším formacím ligy.

Jako zkušený, za pár týdnů třicetiletý útočník, promlouvá Stamkos často za celou kabinu a konkrétně po posledním triumfu 4:0 nad Arizonou měl hodně důvodů ke spokojenosti. „Mohl to být náš nejlepší výkon sezóny, bráno z pohledu celoplošné hry,“ řekl nadšeně.

Góly ale umí přispět v Tampě jakýkoli útok. Hodně vyrostl Alex Killorn, který má skoro bod na zápas. Snad nic nezakřikneme, když zmíníme, že Ondřej Palát je po letech zdravý a mohl by znovu atakovat padesátibodovou hranici. Hodně práce zastane podceňovaný Anthony Cirelli, platný zejména v oslabení a na vhazování. Dobře se jeví Patrick Maroon, další chytrý letní podpis.

Útok na rekord

Mužstvu nyní schází k vyrovnání vlastního klubového maxima jediné vítězství. V minulé sezóně, zakončené rekordními 62 výhrami, zvládly Blesky v únoru deset soupeřů v řadě. Pokud uspějí v sobotu na ledě Philadelphie, loňskou šňůru vyrovnají.

A buďte si jistí, že o to stojí. „Nemůžeme si dovolit žádné uspokojení, protože v téhle lize se může všechno velmi rychle obrátit,“ varoval před pár dny Victor Hedman.

Suma sumárum, nikdo z fanoušků Tampy by se asi nezlobil, kdyby měla letošní sezóna proti té loňské obrácený průběh. V současném hokeji je prakticky nemožné odehrát sto zápasů za sezónu bez krize, na Tampu loni sedla v tu nejméně vhodnou chvíli. Pokud si tentokrát vybrala slabší období na úvod ročníku a ve druhé polovině se rozjede, fanoušci to určitě jen uvítají.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.