bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ještě jeden rok pro siláka vegetariána. Je to výhra pro obě strany, soudí bostonský tisk

24. března 2019, 18:00

Jiří Lacina

V NHL hraje už pořádně dlouho. Debutoval 19. listopadu 1997, kdy mu bylo dvacet let. Při vstupu do ligy byl kvůli své výšce dlouho za atrakci. Brzo však prokázal, že centimetrům navzdory disponuje řadou hokejově ušlechtilých vlastností. Přes New York Islanders a Ottawu se dostal do Bostonu, kde dorostl ve hvězdu nejvyšší velikosti. Na podzim tu rozjede už 14. sezónu, 22. v NHL celkem.

Jak jsme vás informovali již včera, Boston prodloužil se Zdeno Chárou spolupráci o další rok. Všude slyšíme, že NHL je teď hlavně pro mladé rychlíky. Nač tedy znovu a znovu podepisovat veterána za zenitem? Zkrátka proto, že spolupráci není žádný důvod ukončovat. Chára toho přes vysoký věk nabízí pořád víc než dost.

Silák vegetarián

Reputace slovenského obra je vynikající. Na seznamu úspěchů má vyhraný Stanley Cup, Norris Trophy pro nejlepšího beka, k tomu pověst tvrďáka, který před ničím neuhne. Po skončení kariéry na něj s velkou pravděpodobností čeká místo v Hokejové dvoraně slávy. Podle bostonského tisku nemůže být nikdo překvapený, že Chára i ve 42 letech pokračuje.

„Je to pro mě velká pocta. Hokej stále miluji a užívám si každý den mezi těmihle kluky. Všichni v organizaci cítíme, že příští sezóna pro nás může být veliká. Po rozhovorech s Donem Sweeneym víme, že do nadcházejícího ročníku chceme jít v té nejlepší možné pozici,“ řekl trenčínský rodák.

Chára je pořád mimořádně výkonný. Letos sice vynechal pár zápasů, jinak ale absentuje minimálně. Je známý skvělou fyzickou průpravou. Před jedenácti lety hodil na záda bágl a vyšlápl si na Kilimandžáro. Před minulou sezónou byl nejlepší v týmu Bruins ve shybech. Video se dokonce dostalo na internet.

„Zdeno má ohromné předpoklady, ale jak je velký, zase to má obtížné na hrazdě. Ovšem když jsem viděl, že udělal 33 shybů, jen jsem koukal,“ přiznal před časem pro hokej.cz Jakub Zbořil.

Na All Star Game několikrát uspěl jako borec s nejtvrdší střelou. Některé jeho zákroky bývají na hraně, leckdy možná i za hranou. Nehraje v rukavičkách, takový už je jeho styl. Když je to potřeba, neváhá se poprat. Umí se postarat o sebe i o spoluhráče. Zhruba před rokem přitom překvapil hokejový svět prohlášením, že nejí maso. Sílu čerpá jen z rostlinné stravy.

Po skončení příští sezóny mu bude 43 let, to už je požehnaný věk. Z obránců vydrželi v NHL déle jen Tim Horton (44 let, 39 dnů), Doug Harvey (44 let, 100 dnů) a Chris Chelios (48 let, 71 dnů). Mladým zadákům Bruins, jako jsou právě Jakub Zbořil, Charlie McAvoy nebo Brandon Carlo, má co předávat. Proti Chárovi vlastně vypadá jako „ušák“ i takový Torey Krug. V necelých osmadvaceti pořád o čtrnáct let mladší.

Všichni jsme vítězové

Jelikož obránci McAvoy, Carlo a centr Danton Heinen budou v létě omezeně volnými hráči a čeká je jednání o nové smlouvě, je důležité, že slovenský matador nebude stát klub moc peněz. Proti letošním pěti miliónům slevil na dva milióny základního platu, dalších 1,75 má ve smlouvě jako podmíněné výkonnostní bonusy. Nejen za to jsou mu ale mladší spoluhráči vděční.

„Jsem moc šťastný, že s ním můžu hrát. Každý den vám různé maličkosti připomínají, jak skvělou kariéru za sebou má,“ řekl McAvoy o Chárovi. „Tu tvrdou práci musíte vidět. Na ledě i mimo něj. Od takového chlapa se lze hodně naučit, je pro nás pro všechny zdrojem inspirace.“

Podobně jako Jaromír Jágr, jenž vydržel v NHL skoro do 46 let, podepisuje také Chára poslední dobou jednoleté smlouvy. Bylo tomu tak už minulé dvě sezóny, bude to tak zřejmě do konce jeho kariéry. Kapitán Bruins záměrně netrval na vysokém platu, aby mužstvo zůstalo konkurenceschopné a zbyly mu pod platovým stropem prostředky na další hráče.

„V jeho stádiu kariéry pro něj bylo důležité, aby Boston měl šanci vyhrát Stanley Cup,“ ocenil Slovákův přístup list Boston Globe, který nazval výsledek jednání „win-win“ situací. Ten termín se v ekonomickém světě používá jako symbol vítězství pro obě strany - poptávající i nabízející. Chára se za ty peníze nemůže nevyplatit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.